Interview:TARIQ ALI: Bosanci su nekada ustajali Titu, a danas pozdravljaju zastavu EU
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Interview

TARIQ ALI: Bosanci su nekada ustajali Titu, a danas pozdravljaju zastavu EU

U intervjuu za magazine The European, Tariq Ali je govorio o propadanju demokratije i njemačkoj hegemoniji u Evropi

TARIQ ALI: Bosanci su nekada ustajali Titu, a danas pozdravljaju zastavu EU
FOTO: tariqali.org

U svojoj najnovijoj knjizi, “Ekstremni centar: Upozorenje”, Tariq Ali, britansko-pakistanski pisac, filozof, istoričar i filmski režiser, bavi se pitanjem ekstremnih pozicija u politici, skrećući pažnju na politiku “ekstremnog centra” čija su dva osnovna stuba, po Alijevom mišljenju, stanje stalnih ratova i nezajažljivi napad kapitalističkog sistema na obične ljude.

- Stanje stalnih ratova imamo od 2001. godine, rekao je Tariq Ali u razgovoru za magazin The European, navodeći ratove vođene u Afganistanu, Iraku i Libiji.

- Indirektna zapadna intervencija u Siriji je stvorila nova čudovišta. Ovakve politike, da ih sprovodi jedna zemlja, bile bi smatrane ekstremističkim. Sada ih sprovode kolektivno Sjedinjene Američke Države, uz podršku nekih zemalja Evropske unije. To je prvi ekstremizam. Drugi leži u nezajažljivom napadu kapitalističkog sistema na obične građane, stanovnike država Evrope i sjeverne Amerike; sistema koji je gramziv, slijep i brine samo za jednu stvar: stvoriti novac i poboljšati profit za 1% bogatih, tvrdi Ali.

U knjizi se također bavi pitanjem “samoubistva zapadne politike”. Smatra da svjedočimo sumraku demokratije.

- Nisam prvi koji to kaže, a neću biti ni posljednji, kaže Ali navodeći da su se ovim pitanjem bavili i Peter Mair, predavač na Evropskom univerzitetu čija je knjiga o ovom problemu objavljena posthumno, i njemački sociolog  Wolfgang Streeck koji je mapirao šta se sve dešavalo sa demokratijom u EU i drugdje.

- Iz pisanja ovih ljudi sam razvio ideju da je ekstremni centar politički izraz neoliberalne države. Da su ekonomija i politika, mainstream politike, politike ekstremnog centra, toliko isprepletene i međusobno povezane, da su postale samo verzija koncentrisane ekonomije. A to znači da su bilo kakve alternative – alternativni kapitalizam, lijevi  Keynesianizam, intervencija države da pomogne siromašnima, poništavanje privatizacija – postale veliki problem. Sva težina ekstremnog centra i njegovih medija su okrenute protiv toga, što u stvarnosti danas počinje štetiti demokratiji, kaže Ali.

UNIJA BANKARA

Britansko-pakistanski filozof i autor tvrdi da je Evropska unija zapravo unija ekstremnog centra.

- To je unija bankara, tvrdi, obrazlažući ovu tvrdnju činjenicom da EU u svakoj zemlji postavlja tehnokrate koji preuzimaju zemlje i upravljaju njima.

- To su napravili u Grčkoj, to su napravili u Italiji; razmatrali su mogućnost da to urade i u drugim zemljama. To je, zapravo, unija kojom dominira njemačka politička i ekonomska elita. Njena osnovna funkcija jeste da služi kao nukleus za finansijski kapitalizam i olakša put kapitalizmu. Druga joj je funkcija da iritira sve: ona je nedemokratična, odluke ne donosi parlament; Evropski parlament nije suveren, kaže Ali i dodaje da odluke donose predstavnici zemalja-članica u kojima je većinom na vlasti ekstremni centar.

- Tako je Evropska unija izgubila gotovo sav kredibilitet kod najvećeg dijela evropske populacije, tvrdi Ali.

Ista je situacija i u drugim dijelovima Evrope.

- Efektivno, EU je vrlo moćna birokratija kojom dominira njemačka elita, a koju podržavaju ostale zemlje članice Evropske unije. Ako odete u zemlje bivše Jugoslavije, zemlje Balkana, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Sloveniju, vidjet ćete da je situacija grozna. Da i ne spominjem Bosnu kojom upravljaju kao kolonijom. Onako kako su nekad ustajali i pjevali pjesme Titu, tako danas pozdravljaju zastavu EU. To je vrlo čudna tranzicija kojoj svjedočimo u većem dijelu Evrope i mislim da neće uspjeti. Mislim da bi sljedeća kriza, koju sada predviđaju i koja će biti gora od one koju smo imali 2008. godine, mogla uništiti Evropsku uniju ukoliko ne dođe do ogromniH reformi iznutra, kojima bi se EU demokratizirala, koje bi dale više moći regijama, itd. Ukoliko se to ne desi, Evropska unija će pasti, vjeruje Tariq Ali.

Govoreći više o tome kako njemačka elita podržava Evropsku uniju, Ali je rekao da je svjestan da jedan dio intelektualaca smatra da je to način da Njemačka ponovo preuzme kontrolu nad Evropom. Ipak, smatra da je ludost porediti ovu situaciju sa Trećim rajhom.

- Njemačka je kapitalistička država koju su brižljivo njegovale i vratile na put prosperiteta Sjedinjene Američke Države i jako je lojalna SAD-u, kaže Ali. Smatra da ni Njemačka ne uživa potpuni suverenitet.

- Ne možemo govoriti o Evropi bez razumijevanja imperijalističke hegemonije SAD-a. To je alijansa koju kontroliše Amerika u kojoj EU ima veliku autonomiju, ali i u kojoj još uvijek zavisi od SAD-a, posebno u vojnom smislu, ali ne samo to. Kriviti Njemačku za sve je jednostavan izgovor za neke od onih koji danas pate u Evropi. U vrijeme ponovnog ujedinjenja Njemačke, nije bio tajna da će Njemačka ubrzo postati najjača politička sila u EU. I to se dogodilo, kaže Ali i dodaje da bi svaka zemlja u poziciji u kojoj se nalazi Njemačka primjenjivala autoritet.

KAPITULACIJA PRED KAPITALIZMOM

- Stvarni problem je totalna kapitulacija njemačke socijaldemokratije pred kapitalizmom, koju odražava i simbolizuje aktuelna koalicija vlada ekstremnog centra u Njemačkoj. U Njemačkoj ne postoji stvarna opozicija. A ljevičarska partija je podijeljena. Postoje ogromni politički problemi u toj zemlji, ali njemačka ekonomska sila se morala dogoditi. Izlaz iz ove situacije je u daljnjoj demokratizaciji Evropske unije i mijenjanju njenih struktura. Trenutna Eurozona je očigledno disfunkcionalna, kaže Ali.

- Ako Grčka izađe iz Eurozone, mislim da bi njemačka elita bila zadovoljna zbog mogućnosti da to mogu iskoristiti da restruktuiraju Eurozonu i učine je zonom u koju mogu ući samo jake zemlje. To bi stvorilo dva ranga unutar EU, što se zapravo i dešava. Ali, ne možete se jednostavno riješiti njemačke kontrole pozivajući se na Treći rajh. To je ahistorično, kaže Ali.

Govoreći o krizi u Grčkoj, Ali tvrdi da EU otvoreno pokušava uništiti Syrizu tako što će je podijeliti. Smatra da Njemačka tvrdoglavo odbija razmotriti alternative.

- Razlog za to nije u nedostatku novca. Da žele, sutra bi mogli otpisati dug Grčke. Ali, oni ne žele to da urade, jer je Grčka na vlast dovela ljevicu. Oni žele javno kazniti Grčku, poniziti je tako da se taj model ne bi prenio van Grčke. Gledamo borbu između Syrize i Trojke – kao i američke strane, IMF-a – u kojoj skoro da nema mjesta za kompromis. Moje je mišljenje da je Syriza otišla predaleko, tvrdi Tariq Ali.

Na pitanje kako bi mogao izgledati kasniji izbor, Ali odgovara da bi mogli samo reći “Ne, ovaj dug nije stvorio grčki narod. Ovaj dug je stvorila elita, a razlog zašto je ovaj dug narastao jeste zato što nam knjige nisu bile sređene kada su nas pustili u Euro valutu, a Njemačka je to znala. Cijela Evropa je to znala”.

- Mogli bi odbiti da plate i tako iscrtati novi put. Da li ovo mogu uraditi sami, bez podrške grčkog naroda, je otvoreno pitanje, kaže Tariq Ali.

(zurnal.info)