Tužilaštvo BiH otvara najveću istragu u istoriji bh pravosuđa:Tražimo da nas zaštitite od svakodnevnih i intenzivnih pritisaka!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Tužilaštvo BiH otvara najveću istragu u istoriji bh pravosuđa: Tražimo da nas zaštitite od svakodnevnih i intenzivnih pritisaka!

Tražimo da nas neko zaštiti od “svakodnevnih i intenzivnih pritisaka”. Pritisci počinju ometati naš rad na informiranju javnosti, pa tražimo da se sa “dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom ispitaju motivi i razlozi osoba” koje to čine

Tražimo da nas zaštitite od svakodnevnih i intenzivnih pritisaka!

Mjesec dana nakon objavljivanja snimka “potkivanja”, Tužilaštvo BiH odlučilo je da udovolji “velikom interesovanju javnosti” i izdalo smušeno i teško čitljivo saopštenje za javnost. Kompletan tekst saopštenja moguće je pronaći i pročitati na zvaničnom sajtu Tužilaštva BiH, a mi smo odlučili izdvojiti samo najzanimljivije dijelove. 

Ako smo dobro razumjeli, Tužilaštvo je otvorilo istragu u kojoj za primanje i davanje dara sumnjiči inspektora SIPA Mirka Pandžu koji je uzeo novac za potkivanje predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Također, za krivično djelo neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja sumnjiči se i Nermin Alešević koji je snimao “potkivanje” i razgovor sa Tegeltijom. 

Isti taj, gore dva puta pomenuti Tegeltija, naveden je u tek pola rečenice i to kao jedan od anonimnog "većeg broja svjedoka" koji su saslušani. 

POLA SAOPŠTENJA

Ali zato, pola saopštenja povodom istrage najveće pravosudne afere u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini nema veze sa istragom. U tom dijelu Tužilaštvo nas je obavijestilo da će otvoriti predmet protiv osoba koji su slali "negativne poruke" o radu pravosuđa.

Također saopštavamo, s obzirom da su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV-a BiH, Tužilaštva BiH, odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovni rad pravosuđa, da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema.

Dakle, baš kao i u slučajevima afera “Diploma” i “SOA” Tužilaštvo BiH planira privoditi i saslušavati novinare, dok će glavni akteri afera nastaviti uživati u nezasluženoj slobodi. Pored novinara, ako dobro tumačimo ovu trakavicu od rečenice, tužioci će morati ispitati i sve one koji su reagirali na snimak “potkivanja” i tako poslali “negativne poruke”. Među njima su novinari i urednici najuglednijih svjetskih medija, strani ambasadori, nezavisni pravni eksperti, Vijeće za implementaciju mira, OHR, ugledne javne ličnosti, političari, ministri, diplomate pa i ogroman broj građana koji su javno pokazali nezadovoljstvo radom pravosuđa … Sudeći po tome, ovo bi morala biti najopsežnija istraga u istoriji bosanskohercegovačkog pravosudnog sistema.  

EVO RUKE...

Stoga smo im odlučili pomoći. Iako je glavna tužiteljica Gordana Tadić javno izjavila da neće odgovarati na naša pitanja i na taj način nas otvoreno diskriminirala, nećemo se ponašati kao ona. Lične sujete moraju biti zatomljene kada je u pitanju interes javnosti. 

Dakle, da ne bismo dalje ometali “redovan rad pravosuđa”, za šta smo kako čitamo, osumnjičeni, odlučilo smo da javno obznanimo “motive i razloge” pisanja “negativnih poruka o radu pravosuđa”. Na taj način, nadamo se, spriječićemo rasipanje resursa i dragocjenog vremena Tužilaštva BiH koje će moći utrošiti na zaustavljanje dalje “destabilizacije pravosudnog sistema”. 

Naši motivi i razlozi su: 

Pravovremeno, istinito i profesionalno informiranje javnosti o radu pravosuđa. Pravo na informaciju, slobodu izražavanja i kritiku jedno je osnovnih prava svakoga ljudskog bića bez obzira na spol, rasu, nacionalnu pripadnost, vjeroispovijest i političko opredjeljenje. Iz tog prava javnosti da upoznaje činjenice i mišljenja proizlaze obaveze i prava naših novinara . 

Naši izvori su:

Iako iz Tužilaštva nisu naveli da će to učiniti, poučeni dosadašnjim iskustvima, sigurni smo da će ih interesirati ko su naši izvori. Da bismo im uštedjeli dragocjeno vrijeme i pokazali, kao što to uvijek radimo, dobru volju za saradnju, javno obznanjujemo da imamo veliki broj izvora, redom uglednih osoba koje, kao i mi uostalom  žele zaustaviti dalju “destabilizaciju pravosudnog sistema”. Također, naši izvori su vaši dokumenti, vaše odluke iz disciplinskih postupaka i odluke iz krivičnih procesa. Nalaze se na dnu vaših ladica, pregledajte ih malo s vremena na vrijeme. 

Šta tražimo od pravosuđa:

Tražimo da nas neko zaštiti od “svakodnevnih i intenzivnih pritisaka” kao i od ponižavajućeg diskriminiranja. Pritisci počinju ometati naš rad na informiranju javnosti, pa tražimo  da se sa “dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom ispitaju motivi i razlozi osoba” koje to čine. Tražimo da se takve osobe saslušaju i o njihovim motivima i razlozima informiše javnost. 

I mi smo građani ove zemlje i tražimo da nam se omoguće osnovna prava na informaciju, slobodu izražavanja i kritiku.     

Ukoliko to ne učinite, bez brige, nećete imati nikakvih posljedica. Sve ostaje isto. Mi ćemo nastaviti pravovremeno, istinito i profesionalno informirati javnost o radu pravosuđa. To su naši “motivi i razlozi” ali i naša obaveza, kao što smo već napisali. Ne znamo koji su vaši, pa ne bismo špekulirali.

P.S.

Ono što nas ohrabruje u ovom saopštenju jeste njegova posljednja rečenica. U njoj je naglašeno da se svi predmeti moraju rješavati institucionalno i u skladu sa zakonom. Drago nam je što je tako. Uplašili smo se da će biti rješavani u kafanama.