Halo ministre :Trikovi birokratije: Uprava BH Telecoma ismijava ministra Bijedića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Trikovi birokratije: Uprava BH Telecoma ismijava ministra Bijedića

Višemjesečni pritisak federalnog ministra prometa i komunikacija na upravu BH Telecoma kako bi konačno rasvijetlio procedure po kojima su 2010. godine od građevinske firme OKI za 34 miliona KM kupili zgradu na Marin Dvoru, najvjerovatnije će ipak završiti upravo onako kako je ministar obećao da neće: čerčilovski. Taman kad se činilo da će istrajati na oštrom stavu, za odgovore na pitanja o kojima u BH Telecomu godinama račune polažu tek stranačkim šefovima, ministar odustao od upita upravi kompanije i odlučio formirati komisiju koja će to istraživati

Trikovi birokratije: Uprava BH Telecoma ismijava ministra Bijedića
Generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović, ministru Bijediću opet obećao saradnju s komisijom za istraživanje okolnosti kupovine zgrade na Marin Dvoru; FOTO: Press Vlade FBiH

Upravi BH Telecoma je nekoliko mjeseci trebalo da odgovore ministru prometa i komunikacija FBiH Enveru Bijediću kako su kupili zgradu na Marin Dvoru, za šta su platili 34 miliona KM, i zbog čega zgrada još nije useljena. Ali, kako su i navikli da nikome ne polažu račune, odlučili u Bijedićev kabinet poslati tek stotine stranica izvještaja pisanog birokratskim jezikom, čiji je sadržaj navodno razumljiv jedino onome ko ga je pisao.

Mada je prije nekoliko mjeseci javno obećao da će objaviti odgovore iz BH Telecoma, ministar je ipak sve prešutio. Kaže da je nezadovoljstvo sadržajem dostavljenog materijala jedini razlog tome.  

U BH TELECOMU VLADI NE POLAŽU RAČUNE

Pa je onda s direktorom ove javne kompanije, Nedžadom Rešidbegovićem, dogovorio formiranje komisije, koja navodno već od 7. marta istražuje okolnosti kupovine zgrade. U komisiji su ljudi iz resornog ministarstva, Nadzornog odbora BH Telecoma i njihovog Odbora za reviziju.

Rad komisije navodno neće dodatno koštati poreske obveznike.

Kako iz "bastiona SDA-ovih kadrova" godinama jednako ignorišu bilo kakve upite izvršne vlasti i javnosti, ne bi u ovoj priči bilo ničeg neobičnog da SDP-ov ministar Bijedić još prije nekoliko mjeseci, u intervjuu za Žurnal nije isključio mogućnost da priča o kupovini zgrade ostane nedovršena, odnosno da završi "čerčilovski".

- Formiranje komisije nije čerčilovski posao već baš inicijativa da se priča pokrene s mrtve tačke, rekao je za Žurnal ministar Bijedić.

Bila je to navodno jedina opcija jer ne znaju "šta da rade" s nepreglednim podacima u "knjizi" poslatoj iz BH Telecoma, čiju istinitost ne mogu da provjere. A zbog načina na koji je materijal pisan, trebalo bi navodno nekoliko dana samo da ga neko formalno pročita, i vjerovatno uopće razumije.

KUPOVINA VREMENA Ponovo otvorena priča o privatizaciji BH Telecoma

Termin sastanka ministra s generalnim direktorom BH Telecoma na kojem je dogovoreno formiranje komisije, i vrijeme kada se ponovo otvara priča o mogućoj privatizaciji ove profitabilne javne kompanije, navodno nema veze jedno s drugim.

Prema Žurnalovim saznanjima, stav federalnog premijera, odnosno resornog ministra, kojeg će zastupati i kada se Vlada bude očitovala o privatizacijskom planu, bit će eventualna privatizacija ali najviše deset posto dionica BH Telecoma. Pa i to uz uvjet da posebnim aktom bude precizirano da dionice mogu kupiti isključivo građani Federacije.
 
(zurnal.info)