ODLUKA DRUGOSTEPENE KOMISIJE:Tužilac Saša Labotić, koji je osuđivan zbog piratstva, razriješen dužnosti!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

ODLUKA DRUGOSTEPENE KOMISIJE: Tužilac Saša Labotić, koji je osuđivan zbog piratstva, razriješen dužnosti!

Kako saznaje Žurnal, tužilac Saša Labotić, osuđivan zbog piratstva, smijenjen je odlukom drugostepene komisije VSTV-a

Tužilac Saša Labotić, koji je osuđivan zbog piratstva, razriješen dužnosti!

Dugo je Visoko i sudsko vijeće predvođeno Milanom Tegeltijom odbijalo da prihvati činjenicu da je Saša Labotić imenovan za tužioca u Okružnom tužilaštvu Banjaluka iako je nekoliko godina ranije bio pravosnažno osuđen. Sudsko vijeće Suda BiH ga je proglasilo krivim zbog krivičnog djela piratstva.

 

Konačno je, nakon pisanja Žurnala te upozorenja i međunarodnih institucija, Drugostepena komisija VSTV-a morala prihvatiti činjenice, da novčana kazna koju mu je prethodno izrečena nije dostatna.

Podsjetimo, Žurnal je pisao kako je prilikom donošenja odluke o imenovanju Saše Labotića za okružnog tužioca u Banjoj Luci, Visoko sudsko i tužilačko vijeće se, piše u obrazloženju odluke iz 2014. godine, vodilo njegovim „stručnim sposobnostima, marljivošću, odlučnošću, odgovornošću, nepristrasnošću, ponašanjem van posla i profesionalizmom“. 

“Nije on skrivao presudu, nego je prilikom aplikacije prećutao da je suđen, mada je ta osuda brisana”, kazao je za Žurnal Dragomir Vukoje, predsjednik Disciplinske komisije VSTV-a koja je odbila zahtjev Ureda disciplinskog tužioca da se Labotić razriješi dužnosti.

Predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju i tužioca Sašu Labotića, inače, vezuje jedan bitan predmet – David Dragičević. Tegeltija, naime, nije poduzeo nikakve mjere u vezi s propustima u istrazi u vezi s ubistvom Davida Dragičevića, dok je Labotić bio jedan od tužilaca koji su trebali zataškati istragu. Iako je bio obaviješten o smrti, podigao je optužnicu protiv ubijenog mladića.

Uporedo, objelodanjena je afera kako je dodatni sudija Husein Delalić godinama skrivao da je osuđivan zbog silovanja u pokušaju i nanošenja lakših tjelesnih povreda. Ured disciplinskog tužioca tužio ga zbog prikrivanja činjenica, te tražio njegovo razrješenje, a VSTV mu sredinom jula produžio mandat za još dvije godine, da bi nedavno bio smijenjen.

(zurnal.info)