Pet miliona otišlo u dim:Tužilaštvo BiH i UIO izgubili 53 tone duhana!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Pet miliona otišlo u dim: Tužilaštvo BiH i UIO izgubili 53 tone duhana!

Direktor UIO Miro Džakula potvrdio nestanak 53 tone duhana koji je pronađen tokom pretresa u firmi Bosanac d.d. Orašje. SIPA u maju prošle godine obavijestila Sud BiH da nema duhana. Istragom rukovodio državni tužilac Oleg Čavka. Vrijednost nestalog duhana najmanje šest miliona maraka.

Tužilaštvo BiH i UIO izgubili 53 tone duhana!
Čavka & Džakula

Oko 53 tone duhana, zatečenog tokom akcije "List 2" koja  provedena pod nadzorom državnog tužioca Olega Čavke, nestalo je bez ikakvog traga, saznaje Žurnal! 

Vrijednost nestalog duhana procijenjena je na najmanje šest miliona maraka. Akcija "List 2" provedena je 6. oktobra 2016. godine, kada su pripadnici SIPA-e i Uprave za indirektno oporezivanje u sušari preduzeća "Bosanac" d.d. Orašje pronašli 53 tone nerezanog duhana bez prateće dokumentacije. Prema naredbi Suda BiH taj duhan je morao biti oduzet. Međutim, istražni organi su procijenili da izuzimanje duhana kojeg su zatekli urade naknadno. U međuvremenu, duhan je nestao.

"Tačno je da su nestale 53 tone duhana", potvrdit će za Žurnal direktor Uprave za indirektno oporezivanje Miro Džakula. 

Uprava za indirektno oporezivanje pokrenula je internu istragu, Tužilaštvo BiH je naredilo saslušavanje pojedinih službenika UIO, ali nikad niko, ni discplinski niti krivično, nije kažnjen zbog ovog propusta koji je državu BiH koštao oko pet miliona maraka akciza.

"Radi se istraga, radi", ponovit će direktor UIO.

ŠTA JE PRAVA ISTINA

Bila je, dakle, jesen 2016. godine kada je državni tužilac Oleg Čavka od Suda Bosne i Hercegovine zatražio izdavanje naredbe za pretres 28 lokacija širom BiH. Pored ostalog, zatražena je naredba za pretres "prostorija, pomoćnih objekata i ograđenog prostora pravnog lica "Bosanac" d.d. Orašje", jer je postojala sumnja da je ta firma dio organizovane kriminalne grupacije koja se bavila prometom akciznih roba. Jedan od vođa te kriminalne grupe bio je Tomislav Benković - direktor kompanije "Bosanac" d.d. Orašje. Osim Benkovića, u okviru iste grupe djelovali su šverceri duhana iz Bijeljine, Gruda, Čapline, Gradačca, Bčkog, Posušja, Mostara ... Sud BiH je 28. septembra 2016. godine izdao naredbu za pretresanje 28 lokacija.

"Izvršiti privremeno oduzimanje duhana u listu bez validne prateće dokumentacije", navedeno je, između ostalog, u naredbi Suda BiH izdatoj na osnovu prijedloga Tužilaštva BiH.

U ovom dokumentu je navedeno da će "privremeno oduzimanje predmeta izvršiti policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu i službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH".

"Policijski službenici i ovlaštene osobe Državne agencije za istrage i zaštitu u suradnji sa službenicima UIO BiH provode opsežnu akciju kodnog naziva List 2. Ovom akcijom agencije za provođenje zakona zadaju snažan udarac crnom tržištu duhana i duhanskih prerađevina, na kojem se vrši utaja akciza i budžetskih sredstava u mlionskim iznosima, a koja pripadaju svim građanima naše zemlje", saopćeno je 6. oktobra 2016. godine iz Tužilaštva BiH.

Nekoliko dana kasnije, iz Uprave za indirektno oporezivanje saopćeno je da je tokom akcija List 2 i Boks "pronađena 81 tona duhana u listu koji se trebao prodavati na crnom tržištu". Službenik UIO Mehmedalija Osmić istog je dana pred novinarima u Banja Luci pohvalio postupajuće tužioca Olega Čavku. No, prava istina o ovom predmetu se skrivala. Duhan za koji je UIO tvrdila da je oduzet, zapravo je nestao. Dokazuju to i dokumenti SIPA-e iz maja 2019. godine. 

"Nakon izvršenog pretresa od strane policijskih službenika SIPA-e sačinjen je izvještaj o pretresu, te je dostavljen Sudu i Tužilaštvu BiH. U izvještaju je navedeno da će službenici UIO koji su radili na poslovima popisa stanja duhana u pravnom licu Bosanac d.d. Orašje u narednom periodu izvršiti sravnjenje stanja robe o čemu će sačiniti izvještaj i dostaviti Sudu BiH", navedeno je u dokumentu SIPA-e od 7. maja 2019. godine.

U istom dokumentu SIPA konstatuje da je tada nestalo oko 60 tona duhana u listu.

"Naknadno smo došli do saznanja da je prilikom kontrole u pravnom licu Bosanac d.d. Orašje pronađeno 60 tona duhana u listu za koji u navedenom pravnom licu nisu posjedovali vjerodostojnu dokumentaciju i koji nije bio evidentiran u poslovnim knjigama. Taj duhan nije privremeno oduzet", pisala je SIPA.

NI DUHANA NI DOKUMENATA

U međuvremenu, Tužilaštvo BiH izdalo je naredbu kojom je "zatražena provjera o tome gdje se trenutno nalazi sporni duhan", a predloženo je i saslušavanje službenika Uprave za indirektno oporezivanje koji su bili na pretresu u Orašju. 

"Nakon što su preduzete sve potrebne radnje, utvrđeno je da se radilo o količini oko 53.600 kilograma duhana koji u vrijeme kontrole nije bio evidentiran u knjigama pravnog lica Bosanac d.d. Orašje", napisali su pripadnici SIPA-e u svom dokumentu iz maja 2019. godine. 

"Duhana nema", priznat će nam prošle sedmice direktor UIO Miro Džakula.

A osim što nema duhana, nedostaje i dio dokumenata. Sud BiH je, recimo, u maju 2019. godine obavijestio SIPA-u da im "nije dostavljen izvještaj Uprave za indirektno oporezivanje o postupanju po naredbi Suda BiH iz septembra 2016. godine". Pored toga, Sudu BiH nikad nije dostavljena ni optužnica iz predmeta List 2. Iako je državni tužilac Oleg Čavka  pretrese izvršio u jesen 2016. godine do danas nije podignuta optužnica protiv organizovane kriminalne grupe koja je nezakonito prometovala akciznom robom. Također, ni istraga o nestanku 53 tone duhana nikad nije okončana. Država BiH je oštećena za najmanje pet miliona maraka akciza, novca koji, kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, "pripada svim građanima naše zemlje".

(zurnal.info)