Toneri i kopir aparati:Tužilaštvo BiH posluje sa firmom koja je prodavala krivotvorenu robu

Istražujemo

Toneri i kopir aparati: Tužilaštvo BiH posluje sa firmom koja je prodavala krivotvorenu robu

Da li je uobičajeno da Tužilaštvo BiH posluje sa firmom koja ima sumnjivu istoriju poslovanja i da li je poslovanje firme ALF-OM sada legalno

Tužilaštvo BiH posluje sa firmom koja je prodavala krivotvorenu robu

Zašto je Tužilaštvo BiH sklopilo ugovor sa firmom „ALF-OM“ d.o.o. Banjaluka za nabavku tonera i kertridža za potrebe ove pravosudne institucije, kada je toj firmi Agencija za istrage i zaštite svojevremeno zaplijenila više od dvije hiljade tonera, za koje su utvrdilo da su krivotvoreni? 

Da li je uobičajeno da Tužilaštvo BiH posluje sa firmom koja ima sumnjivu istoriju poslovanja i je li provjereno da li je poslovanje firme ALF-OM sada legalno?

Ova pitanja Žurnal je postavio Tužilaštvu BiH, ali odgovori na pitanja nisu stigla. Čak ni informacija da li se uopšte i u kom periodu možemo nadati nekom odgovoru. 

IZMJENA DOBAVLJAČA

Prema dokumentima koji su u posjedu Žurnala, dobavljač tonera i kertridža za Tužilaštvo BiH u prošloj godini bila je zenička firma "Exlusive" d.o.o. 

Tužilaštvo je sa tom firmom 10. novembra prošle godine, na osnovu konkurencijskog postupka, sklopilo ugovor vrijedan 25.631, 62 KM, koji je trebalo da bude realizovan do kraja 2017. godine. 

Ugovor je, međutim, raskinut tri dana prije njegovog isteka, 28. decembra 2017. godine zbog, kako je navedeno, kašnjenja u isporuci tonera i kertridža. Firma „Exlusive“ je, posle raskida ugovora, imala rok do kraja prošle godine da realizuje ostatak vrijednosti prvobitnog ugovora u iznosu od 22.276,92 KM, u šta su obračunati i penali za kašnjenje u isporuci. 

Pošto u Tužilaštvu BiH oćigledno štancaju dokumente dan- noć, skeniraju ih i kopiraju, morali su da potraže novog dobavljača kertridža i tonera. Ponovo su raspisali javno nadmetanje i putem konkurencijskog postupka pronašli novog dobavljača, firmu „ALF-OM“ iz Banjaluke, Područna jedinica Istočno Sarajevo. 

S formalne tačke gledišta nije ništa sporno, proveden je konkurencijski postupak, izabran najbolji ponuđač, sa kojim je 27. marta ove godine sklopljen ugovor u vrijednosti od 26.770 KM, čija realizacija treba da bude završena do kraja godine. 

Međutim, sporan je background poslovanja firme „ALF-OM“. 

KRIVOTVORENI TONERI

SIPA je 12. januara 2012. godine zaplijenila 2.072 krivotvorena tonera, koje je pronašla pretresom firme “ALF-OM”. Tržišna vrijednost pronađenih tonera u maloprodaji tada je iznosila između 200.000 i 250.000 KM. 
U to vrijeme firma “ALF-OM” je snabdijevala i SIPU tonerima, a neki od uposlenika Agencije za istrage i zaštitu presuđeni su zbog malverzacija sa tom vrstom tehničke robe. 

„ALF-OM“ kao da je posebno opremljen i obučen da snabdijeva tonerima i kertridžima policijske agencije i pravosudne institucije. Bez obzira na aferu sa krvotvorenim tonerima isporučenim SIPI, i MUP RS je u vrijeme ministra Stanislava Čađe sa firmom „ALF-OM“ sklopio nekoliko spornih ugovora. 

Jedan od najspornijih poslova, o čemu je Žurnal ranije pisao, bio je onaj koji se odnosio na „Projekat optimalizacije štampe i printing sistema“. Problematično je bilo to što se MUP RS tada odrekao svih svojih štampača i povjerio firmi „ALF-OM“ da svu dokumentaciju MUP RS, pa i povjerljive dokumente, štampa na na velikim mrežnim štampačima „ALF-OM-a“ 

Tada su nabavljeni štampa i naprednije tehnologije i to je sa tehničkog aspekta bilo sasvim korektno. Međutim, problem je što je prije tendera, upravo “ALF-OM” popisao sve štampače u MUP-u, izvršio procjenu i na osnovu toga je otvoren tender. A na tenderu je pobijedio “ALF-OM”! 

Tender je bio samo formalnost, tako da su sumnje u namještanje posla bile sasvim opravdane. Posebno zbog činjenice, da je korištene štampače od MUP RS otkupio “ALF-OM”. 

NAJPOVOLJNIJA FORMALNOST

Pitanje je da li je i tender, na kojem je „ALF-OM“ izabran kao najpovoljniji ponuđač tonera i kertridža za Tužilaštvo BiH, bio puka formalnost. Kao što je pitanje da li će ta firma imati uvid u povjerljive dokumente Tužilaštva, kao što je svojevremeno imala na uvid u sva dokumenta MUP RS. 

Tadašnji vlasnik firme „ALF-OM“ Bogdan Suvajac krivično je gonjen zbog krivotvorenja toner kaseta najvećeg proizvođača HP-a. U Sudu BiH (18.05.2012.) Srđanu Andriću iz Sarajeva je izrečena prvostepena presuda zbog pronevjere u službi i krivotvorenja službene isprave. Andrić je osuđen na tri godine zatvora, a pronevjeru je načinio na poziciji referenta-skladištara u SIPI. 


Istom presudom obuhvaćen je i Goran Gotovac, službenik dobavljač preduzeća "ALF-OM" iz Banjaluke (PJ Istočno Sarajevo), i osuđen je na godinu zatvora zbog pomaganja u pronevjeri u službi. 
Na zvaničnom sajtu firme „ALF-OM“ odgovorno lice više nije Bogdan Suvajac, sada je to Ivanka Suvajac?! Tužilaštvo BiH ni taj podatak nije zabrinuo.

(zurnal.info)