Akcija Meso:TUŽILAŠTVO BiH: Za tri Lijanovića i ministra Milorada Bahilja bit će predložen pritvor

Istražujemo

TUŽILAŠTVO BiH: Za tri Lijanovića i ministra Milorada Bahilja bit će predložen pritvor

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana za dio uhapšenih u jučerašnjoj akciji

TUŽILAŠTVO BiH: Za tri Lijanovića i ministra Milorada Bahilja bit će predložen pritvor
Jerko Ivanković Lijanović dan prije hapšenja - podrška Zmajevima

Mladen Ivanković Lijanović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, uhapšen u srijedu u akciji kodnog naziva "Meso", jutros je pušten iz pritvorske jedinice i trenutno je na putu za Mostar, potvrdila je Agenciji FENA njegova advokatica Nada Dalipagić.

Tužilac Tužilaštva BiH će, prema do sada prikupljenim dokazima, nakon ispitivanja osumnjičenih osoba uputiti prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za ukupno sedam osumnjičenih osoba i mjere zabrane za tri osobe, za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela organizirani kriminal iz člana 250., a u vezi sa krivičnim djelima neplaćanje poreza iz člana 211., porezna utaja ili prevara iz člana 210. i pranje novca iz člana 209. KZ-a BiH te krivično djelo krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz člana 261. KZ-a FBiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec (30) dana za osumnjičene:

Ivanković-Lijanović Jerka (1969), Ivanković-Lijanović Slava (1957), Ivanković-Lijanović Jozu (1962), Bahilj Milorada (1953), Slišković Jozu (1956), Šakota Mirjanu (1958) i Galić Mirka (1954).
Kada je riječ o ostalim osumnjičenim - Mikulić Željku (1959), Ivanković Zdravku (1968) i Kvesić Draženku (1968), postupajući tužilac će predložiti određivanje mjera zabrane iz ZKP-a BiH.

Kako je ranije saopćeno iz Tužiteljstva BiH, u akciji kodnog naziva "Meso“, koja je u srijedu realizirana po nalogu ovog tužiteljstva, slobode je lišeno 11 osoba, te izvršeni pretresi na 17 lokacija.
Radi se, kako se navodi, o jednoj od najvećih akcija u postdejtonskoj BiH, usmjerenoj na borbu protiv organiziranog kriminala i poreznih utaja.

Po izlasku, Mladen Ivanković Lijanović je rekao da ne zna zašto je uhapšen.

“Ne znam zašto sam uhapšen. Jučer su mi rekli da sam uhapšen, danas su me pustili. Sve to neće nas spriječiti u vođenju izborne kampanje”, izjavio je predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak.

Podsjećamo, u jučerašnjoj akciji "Meso" koja se u SIPA-i vodila pod kodnim nazivom "Brend" uhapšeno je jedanaest osoba koje se sumnjiče da su državu oštetile za skoro 73 miliona KM i sebi pribavile protivimovinsku korist od 11 miliona KM.

Uhapšeni su braća Ivanković Lijanović, i to Jerko, sadašnji ministar za poljoprivredu FBiH, Mladen, Jozo i Slavo. Nadalje, uhapšeni su i Milorad Bahilj, federalni ministar za trgovinu, Jozo Slišković  i Željko Mikulić, odgovorni u firmi "Farmko" koja je državu oštetila za više od milion KM, Zdravko Ivanović, odgovorni u firmi ZD. I. Produkt, Draženko Kvesić, odgovorna osoba u poduzeću Optimum. Također je uhapšena i Mirjana Šakota, koja je osumnjičena kao jedna od ključnih ličnosti preko koje su išla sumnjive transakcije te Mirko Galić, knjigovođa firme koja je povezana s Lijanovićima.

U Narodnoj stranci Radom za boljitak kažu kako ih hapšenja neće zaplašiti. Prema riječima čelnika Boljitka, nekim od vladajućih partija smeta borba ove stranke za ukidanje kantona i njihovo zalaganje za provedbu presude Sejdić-Finci.
(zurnal.info)