UTAJOM ZA BOLJITAK:Lijanovići za četiri godine oprali 11 miliona maraka?

Istražujemo

UTAJOM ZA BOLJITAK: Lijanovići za četiri godine oprali 11 miliona maraka?

Lijanovići i njihovi saradnici u periodu od 2007. do 2011. godine “oprali” su oko 11 miliona maraka, tvrdi svjedok Tužiteljstva BiH u predmetu Jerko Ivanković Lijanović i drugi

Lijanovići za četiri godine oprali 11 miliona maraka?

Sjećate li se Jerka Ivankovića – Lijanovića? To je onaj bivši federalni ministar poljoprivrede koji je uhapšen samo nekoliko dana prije početka izborne kampanje za Opće izbore 2014. godine. To je i onaj ministar po kojem je metoda zaduživanja, gašenja pa otvaranja novih firmi dobila ime.   Zajedno sa nekoliko članova svoje porodice i nekim od saradnika sada redovno posjećuje Sud BiH zbog procesa koji se protiv njega vodi, a koji je proizašao nakon akcije nazvane “Meso”. Optužen je ne zbog itekako spornog ministarskog rada, nego kao suvlasnik Mesne industrije Lijanovići.

FIRMA PO FIRMA, UTAJA PO UTAJA

U nastavku suđenja 28.februara godine na red je došlo svjedočenje financijske istražiteljice Državne agencije za istrage i zaštitu Jasminke Šarčević, koja je svjedočila o direktnoj povezanosti novoformiranih firmi sa firmom Lijanovići. Šarčević, koja je sačinila financijski izvještaj u ovom predmetu svjedočila je o organizovanom kriminalu i načinima pranja novca u periodu od 2007. do 2011. godine. 

Prema optužnici državnog tužiteljstva Lijanovići su uspostavili sistem koji je bio poprilično  jednostavan. Osniva se firma koja ne plaća bilo kakve obaveze državi. Dodatno se i kreditno zadužuje. Onog trenutka kada prijeti prinudna naplata i zapljena imovine, registruje se nova firma. Novoformirana firma nastavlja raditi u istom prostoru, sa istim strojevima i sa istim radnicima koji dobijaju ugovore za novu firmu. Stara firma postoji samo na papiru i od nje nije bilo moguće naplatiti dugove.  


Lijanovići su tako 2002. godine registrovali firmu MI-MO. Nakon što je napravila dug od 2 miliona maraka, prestaje sa radom, a poslove preuzima firma Farmer. Ponovo milion duga, gašenje pa potom osnivanje nove firme, pod nazivom Farmko.  Farmko potom osniva Optimum. Firma Laktat osniva firmu ZDI produkt koja ostavlja više od osam stotina hiljada poreskog duga, a sama Mesna industrija Lijanovići ima još miliona duga za porez. 

OPTIMUM ZA PRANJE NOVCA

Osim višegodišnje utaje poreza, Lijanovići i njihovi saradnici osumnjičeni su i za organizovani kriminal i pranje novca koje se prema svjedočenju istražiteljice Šarčević odvijalo na tri načina.

Davanjem pozajmica pravnim licima, kako bi novac čije porijeklo nije poznato bio “ubačen” u legalne tokove, potom uplatama gotovine fizičkim licima (uglavnom Lijanovićima) te kroz otkup udjela pravnih lica. Upravo je prema tvrdnjama istražiteljice Šarčević firma Farmko na sumnjiv način otkupila firmu Optimum za četiri miliona maraka, iako je Optimum vrijedio mnogo manje i u tom trenutku raspolagao sa svega 72 hiljade maraka sredstava. U svom financijskom izvještaju Šarčević je napisala da postoji sumnja da 4 miliona maraka kojim je kupljen Optimum potiču od poreznih utaja.

“Od 2007 do 2011 godine ova organizovana grupa ukupno je oprala oko 11 miliona maraka”, svjedočila je pred Sudom BiH istražiteljica Šarčević.

Osim toga, prema tvrdnjama svjedoka roba Federalne direkcije za robne rezerve u vrijednosti oko milion maraka duži niz godina nalazila se u jednom od skladišta firmi koje se povezuju sa porodicom Lijanović. Roba je misteriozno nestala, a istražitelji smatraju da je novac od prodaje te robe također otišao na otkupe udjela novoformiranih firmi i na taj način ubačen u legalne tokove.

Iako je prema informacijama Žurnala hapšenje Jerka Ivanovića Lijanovića trebalo da se desi tokom aprila 2014. godine, ono se ipak dogodilo u septembru pred izbornu kampanju, što ostavlja sumnju da se radi o slučaju koji je poslužio u političke svrhe. Da je motiv njegovog hapšenja bila politička eliminacija i danas tvrdi predsjednik stranke “Radom za boljitak”.

- Sami termin mog hapšenja, dva dana prije početka izborne kampanje govori o činjenicama iako se u ovom predmetu istraga vodila dvije, tri godine prije. Znači sve se to moglo raditi da ne utječe na izbore. Ja vjerujem da ćemo kroz jedno pravično suđenje potvrdit moju izjavu da ja i Lijanovići sve što su radili da je sve u skladu sa zakonskim propisima i da nema u mom radu bilo kakvog obilježja kaznenog djela, rekao je za Žurnal prvooptuženi u ovom predmetu i budući kandidat za člana Predsjedništva BiH Jerko Ivanković Lijanović.

Lijanovići za sve okrivljuju političke protivnike, ali i državu kojoj duguju oko 60 miliona maraka. 

Spisak optuženih pojedinaca i pravnih subjekata : 

1. Ivanković- Lijanović Jerko, rođen 15.11.1969. godine u Širokom Brijegu

2. Ivanković-Lijanović Slavo, rođen 30.11.1957. godine u Širokom Brijegu

3. Ivanković-Lijanović Jozo, rođen 29.11.1962. godine u Širokom Brijegu

4. Bahilj Milorad zv. „Baja“, rođen 23.02.1953. godine u Mostaru

5. Slišković Jozo zv.“Šušić“, rođen 11.12.1956. godine u Širokom Brijegu

6. Mikulić Željko, rođen 18.01.1959. godine u Širokom Brijegu

7. Kvesić Draženko zv. „Dražen“, rođen 04.05.1968. godine u Širokom Brijegu

8. Šakota Mirjana, rođena 13.10.1958. godine u Mostaru

9. Galić Mirko, rođen 28.07.1954. u Grudama

10. Čolak Miroslav zv. „Miro“, rođen 16.02.1941. u Grudama

11. Ivanković Stipe zv. „Lijan“, rođen 01.08.1933. godine u Grudama

12. „Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg

13. „Mi-Mo“ d.o.o. Mostar

14. „Farmer“ d.o.o. Široki Brijeg

15. „Farmko“ d.o.o Široki Brijeg

16. „Optimum“ d.o.o. Široki Brijeg

(zurnal.info)