Jedi i pij o državnom trošku koliko hoćeš:U 12 državnih institucija pravilnicima propisali rastrošnost

Istražujemo

U 12 državnih institucija pravilnicima propisali rastrošnost

U 12 državnih institucija pravilnicima propisali rastrošnost

Da li je baš 4 miliona KM trebalo prošle godine državnim institucijama samo za reprezentacije? Jer, javni revizori našli su da u nekim institucijama BiH pravilnikom uopšte nije precizirano šta se zapravo podrazumijeva pod reprezentacijiom?!

U čak dvanaest institucija formulacije u pravilniku koji to propisuje, uglavnom su: reprezentacija je bilo koji trošak koji se uobičajeno javlja u toku redovnog rada institucije, ali ako za cilj ima stvaranje i održavanje dobrih odnosa, godišnjica i značajnih događaja, te unaprjeđenje interesa i ciljeva institucije!?

VJERSKI SLUŽBENICI U ORUŽANIM SNAGAMA NA REPREZENTACIJE POTROŠILI 162.000 KM!

Osim što se za direktora Agencije za državnu službu (ADS) BiH zakupljuje posebna kancelarija van zgrade zajedničkih institucija, i pravilnik o reprezentacijama mu ostavlja na volju da svoje goste časti gdje i koliko hoće.

Pa za  5. 567 KM, koliko su potrošili na hranu i piće prošle godine, ne mora biti ni dokaza da je ceh napravljen na službenom sastanku, jer pravilnik to obrazloženje striktno ne traži.

U ADS-u su internim odlukama odredili da pravo na reprezentaciju ima direktor u iznosu do 800 KM, savjetnik direktora i pomoćnici do 100 KM mjesečno. Van institucije direktor može potrošiti do 1.000 KM.

Pravilnik o poklonima i reprezentaciji u Agenciji za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) kaže da se reprezentacijom smatra bilo koji trošak koji se uobičajeno javlja tokom redovnog poslovanja Agencije?!

U IDDEEA-i su prošle godine potrošili 25.738 KM. Izvan prostorija Agencije direktor raspolaže sa 6.200 KM godišnje, a za internu reprezentaciju, u ovisnosti od sjedišta Agencije, od 1.200 do 3.600 KM.

Iako su ih revizori već upozorili, ni U Agenciji za poštanski promet BiH nisu mijenjali interni pravilnik o reprezentacijama. A što bi, kad po sadašnjem nema odgovornosti ako za pokoji kafanski račun nema obrazloženja. A potrošili su na reprezentacije prošle godine 14.703 KM.

vojska_copyDirektor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH van isntitucije može da potroši za reprezentacije koliko želi. Jer, internim pravilnikom iznos novca nije ograničen?!

Ukupno su u 2011. godini potrošili 14.212 KM, a pravo na internu reprezentaciju ima pet osoba, od 800 KM za direktora, i 200 KM za pomoćnike direktora te šefa kabineta.

I u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) direktor i njegov zamjenik imaju mogućnost da na internu reprezentaciju troše bez mjesečnog ograničenja. Hrana i piće na službenim sastancima u SIPA-i stajali su državnog buždeta prošle godine ukupno 42.117 KM.

Granična policija BiH je na spisku malo većih "potrošača" budžetskog novca za reprezentacije. Ukupno 179.294 KM je prošle godine potrošilo 69 osoba koje imaju ovo pravo. Internom odlukom direktor mjesečno raspolaže za te svrhe sa 5.000 KM, zamjenik direktora 300 KM, pomoćnik 150 KM, savjetnik 100 KM. Rukovodilac osnovne organizacione jedinice ima 100 KM, komandir graničnog prijelaza 50 KM i šef odsjeka 50 KM mjesečno.

Međutim, i u Graničnoj policiji su javni revizori uočili da pravilnikom nisu precizirani način i uslovi korištenja reprezentacije.

U Ministarstvu odbrane BiH su za hranu i piće u i van institucija imali na raspolaganju 260.023 KM. Posebne su stavke za reprezentacije po osnovu međunarodnih aktivnosti (352.394 KM), te za obilježavanja značajnih datuma OS BiH (187.441 KM).

Ali, najzanimljivija stavka u prošlogodišnjem budžetu je iznos s kojim za reprezentacije raspolažu tri vjerska ureda u okviru Oružanih snaga BiH. Za vjerske aktivnosti su u 2011. godini potrošili 161.734 KM?!

Ministarstvo odbrane je inače od revizora dobilo negativno mišljenje za prošlu godinu, a u dijelu koji se tiče trošenja na reprezentacije i kritiku što još uvijek nije usvojen pravilnik koji precizno propisuje pravila i procedure  planiranja i trošenja novca za te svrhe.

KAD DRŽAVNI PARLAMENTARCI NAPRAVE CEH U INOSTRANSTVU...

Opet su i državni parlamentarci zaradili kritike javnih revizora, jer računi evidentirani kao trošak eksterne reprezentacije, kako su konstatovali u izvještaju za Parlamentarnu skupštinu BiH, ne sadrže nikakvu dokumentaciju o povodu nastanka troška, aktivnosti, događaju ili susretu koji je organizovan kada je nastao trošak?! Pa je revizorima nejasno da li je trošak uopće opravdan.

A, udržavnom Parlamentu su prošle godine potrošili 98.703 KM.

Pravo na internu reprezentaciju do 500 KM mjesečno imaju predsjedavajući i zamjenici domova, a predsjedavajući komisija oba doma po osnovu obavljanja redovnih aktivnosti komisije, sekretari oba doma i Zajedničke službe, te parlamentarni vojni povjerenik do 200 KM.

Mada bi Služba za zajedničke poslove institucija BiH tokom pravdanja računa za reprezentaciju u institucijama BiH trebalo da bude važna spona pa i svojevrsni kontrolor, jer u većini slučajeva se računi pravdaju preko ove Službe, ni oni nisu dovoljno precizno regulirali ovo pravo unutar svoje institucije. Pa su revizori izrazili sumnju u opravdanost 21.840 KM potrošenih za reprezentacije 2011. godine. .

zastupniciInternim pravilnikom Službe propisano je da je reprezentacija bilo koji trošak koji se uobičajeno javlja tokom redovnog poslovanja Službe prilikom obilježavanja značajnih događaja, praznika, godišnjica, unaprjeđivanja interesa Službe i slično i koja se koriste zajedno sa službenim strankama?!

Mjesečni limit za direktora i zamjenikeje 2.000 KM  a pravo na internu reprezentaciju ima osam šefova unutrašnjih organizacionih jedinica u iznosu po 50 KM.

U Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja potrošili su 7.207 KM na hranu i piće, nakon što su smanjili troškove u odnosu na 2010. godinu za 62,30%.

Internom odlukom donesenom u 2011. godini reprezentacija je definisana kao bilo koji trošak koji se javlja tokom redovnog poslovanja Uprave.

Ovlašteno lice za korištenje unutrašnje i vanjske reprezentacije je direktor, a po njegovom ovlaštenju i zamjenik direktora te savjetnik.

Internim aktima u Upravi za indirektno oprezivanje (UIO) BiH na reprezentaciju se u ugostiteljskim objektima u zemlji može potrošiti 40 KM po osobi, dok za te svrhe imaju još 10 KM više na raspolaganju ako se troši u inostranstvu. Međutim, revizori su konstatovali da nisu našli dokaze da se u praksi vodi računa o primjeni ovih ograničenja te da je opravdan povod nastanka troška. A riječ je o ukupno 71.989 KM u prošloj godini.

U Uredu za zakonodavstvo BiH, prošlogodišnji troškovi reprezentacije od 5.606 KM nisu toliko sporni zbog iznosa. Međutim, skoro identičan problem imaju kao i u drugim pomenutim institucijama.

Iako je Ured u decembru prošle godine mijenjao pravila, revizori su ponovo sugerirali izmjenu jer nije jasno ko, i u kojem slučaju koristi pravo na troškove reprezentacije.

(zurnal.info)