TURIZAM NA NAČIN DIREKTORA FUZIP-a:U Villi Don boravili neprijavljeni gosti
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

TURIZAM NA NAČIN DIREKTORA FUZIP-a: U Villi Don boravili neprijavljeni gosti

Nijedan gost koji je ovog ljeta boravio u Villi Don u Blagaju nije prijavljen, pa nije plaćena ni boravišna taksa. Zakon za ovaj prekršaj propisuje do 7 hiljada KM kazne

U Villi Don boravili neprijavljeni gosti

 

- Naš boravak u Blagaju bio je savršen. Vila je prelijepa, udobna i besprijekorno čista - Brendan je u Villi Don u Blagaju proveo tri noći u avgustu i nosi savršene dojmove. 

Semir je boravio u septembru i nije bio toliko rječit. Ali je boravak ocijenio izuzetnim.

To su javno dostupne recenziji na stranici vile na booking.com.

IMG_6506


Ipak: Semira, Brendana i njihovih porodica nema u evidenciji Turističke zajednice HNK kao prijavljenih gostiju. Nema jer nisu ni prijavljeni niti je za njih plaćena boravišna taksa.  

Žurnal je u prethodnom tekstu pisao o tome da je vlasnik ovog objekta direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović. Pisali smo kako objekat nije po zakonu kategoriziran u federalnim ni kantonalnim ustanovama, pa nije mogao ispunjavao ni sve zakonom predviđene stavke za iznajmljivanje. Iako ovaj objekat nije jedini takav, težinu mu daje činjenica da je vlasnik direktor krovne federalne inspekcije.

 

BORAVIŠNA TAKSA OD 10 EURA

 

Boravišna taksa je iznos koji se mora uplatiti u javni budžet za svakog gosta koji turistički boravi u objektima koji se izdaju. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u kojem se nalazi i Villa Don vlasnika Anisa Ajdinovića ovu naplatu reguliše Uredba o boravišnoj taksi HNK. Njom se jasno propisuju iznosi, rokovi, uslovi, izuzeci od plaćanja boravišne takse.

Boravišna taksa u Villi Don iznosila je 10 eura. Isticanje cijena u eurima protuzakonito je u BiH u ovakvoj vrsti objekata, a što smo naveli u prethodnom tekstu. Iznos takse bio je jasno naveden na stranici booking.com u vrijeme dok se vila još mogla iznajmiti. Svjedoči to i sljedeća fotografija:

IMG_6505

 

Kazne za nepoštivanje ove uredbe su do sedam hiljada KM.

Boravak gostiju prijavljuje se Turističkoj zajednici HNK, a taksa uplaćuje na žiro račun Turističke zajednice. Ali Turističkoj zajednici nije prijavljen nijedan gost koji je boravio u vili. Posljedično, u javni budžet nije uplaćena ni jedna zakonom propisana konvertibilna marka. Ili euro, jer je visina boravišne takse isticana u eurima:

- Turistička zajednica HNŽ u evidenciji pod nazivom Villa Don Blagaj nema navedeni objekt – odgovor je na pitanje koliko je gostiju prijavljeno za boravak u ovoj kući.

Pisali smo da je u vrijeme dok su gosti neprijavljeni boravili u Villi Don u Blagaju Hercegovinu obilazila grupa inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove. U Blagaju nisu bili.

Nakon objave našeg prethodnog teksta u vili više nije moguće rezervisati boravak. 

(zurnal.info)