USKORO NOVI FILM ŽURNALA :Ubijanje olimpijskih planina

Istražujemo

USKORO NOVI FILM ŽURNALA : Ubijanje olimpijskih planina

Prebacivanje nadležnosti i odgovornosti, s jednih na druge institucije, idu na ruku zainteresovanim investitorima za gradnju na planinama nadomak Sarajeva. Još ukoliko na to dodamo i rupe u aktuelnim zakonima ni ne čudi što se nekadašnje olimpijske ljepotice polako, ali sigurno uništavaju prekomjernom pa i divljom gradnjom.

Ubijanje olimpijskih planina
Trebević

Kao malo koji grad domaćin zimskih olimpijskih igara, Sarajevo i dalje obilježava godišnjice ove sportske manifestacije. Ali, umjesto sportista, Olimpijske planine postaju stjecište elite kojoj je posjedovanje apartmana stvar prestiža na toj imaginarnoj ljestvici. Za takve je nevažna stvar porijeklo uloženog novca te da li su građevine nikle sukladno zakonu. Olimpijske planine uspjele su preživjeti rat, ali u poslijeratnom periodu prijeti im primitivno razaranje.

U ovom izdanju Afere pratimo šta se dešava na dvije olimpijske planine, Bjelašnici i Trebeviću. Pogledajte trailer za film: "Ubijanje olimpijskih planina" koji će biti premijerno prikazan u nedjelju, 11. februara u 17 sati.

(zurnal.info)