Reakcija :UDRUŽENJE "SAVJET ZA ZELENU GRADNJU": Kozmetičke promjene ne trebaju izigranim građanima BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

UDRUŽENJE "SAVJET ZA ZELENU GRADNJU": Kozmetičke promjene ne trebaju izigranim građanima BiH

IPARD fondovi su nepovratna sredstva namijenjena direktno poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama i da bi jedna država bila u mogućnosti da povlači ta sredstva mora između ostalog i uspostaviti neophodnu institucionalnu strukturu

UDRUŽENJE "SAVJET ZA ZELENU GRADNJU": Kozmetičke promjene ne trebaju izigranim građanima BiH

Organizacija Green Council pozvala je danas EU da ostane dosljedna svojim standardima, a vezano za održavanje današnjeg sastanka Monitoring komiteta EU i vlasti BiH. 

Na sastanku će, navedeno je u saopćenju Green Councila, biti raspravljano o tome hoće li biti nastavljena provedba projekata EU iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) u našoj zemlji ili će oni od 2014. godine biti ukinuti.

- Između ostalog, zadatak bh. vlasti je bio da pripremi rješenje koje bi predstavljalo zajednički stav za uspostavu neophodnih struktura za povlačenje IPARD fondova iz EU. IPARD fondovi su nepovratna sredstva namjenjena direktno poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama i da bi jedna država bila u mogućnosti da povlači ta sredstva mora između ostalog i uspostaviti neophodnu institucionalnu strukturu - pojašnjeno je u saopćenju. 

Dodaju da ta neophodna struktura predstavlja jednu Agenciju za plaćanje na državnom nivou i Upravljačko tijelo. 

- EU traži jednu agenciju i efikasnu i transparentnu strukturu. To su standardi koje EU traži od svih zemalja korisnica ovih fondova. Sve ove godine do sada je to tražila i od BiH. Zbog neuspostavljanja neophodnih struktura BiH zadnjih šest godina nije bila u mogućnosti da koristi sredstva za poljoprivredu i ruralni razvoj u iznosu preko 300 miliona eura.

Ta sredstva su usmjerena na druge zemlje koje tako olako ne odbijaju EU finansijsku nepovratnu pomoć. Mi smo očigledno previše bogata i razvijena zemlja da si možemo priuštiti luksuz odbijanja ogromnih EU sredstva - stoji u saopćenju.

Očekivano, istaknuto je, iz Republike Srpske (RS) nije bilo političke volje da bude podržana uspostava Agencije za plaćanje na državnom nivou. 

- Bez obzira na dugododišnja uvjeravanja EU stručnjaka da to rješenje nije efikasno i ne može biti prihvaćeno prema standardima EU, RS i dalje zagovara uspostavu dvije agencije na entiteskom nivou i Brčko Distriktom pdjeljenim između njih.

Dvije agencije u BiH nisu rješenje, radi visoke cijene koštanja, usporavanja kompletnog procesa dodjele ovih sredstava i komplikacija cijelog sistema izvještavanja, praćenja i isplate sredstava.

Iskustva zemalja, čak i onih puno bogatijih i funkcionalnijih od BiH (Mađarska, UK), a koje su imale više platnih agencija, upravo govore da je ovaj sistem i za njih i njihove poljoprivrednike bio preskup i spor te se odlučuju na uspostavu jedne platne agencije - smatraju u Green Councilu.

Šta više, naglašeno je, na nivou BiH nema čak ni potreba stvarati dodatne institucije koje će opteretiti budžet jer već postoji Ured za harmonizaciju i koordinaciju platnih sistema u poljoprivredi i ruralnom razvoju u BiH sa sjedištem u Istočnom Sarajevu i koji je u Evropskom partnerstvu prepoznat kao buduća Agencija za plaćanje. 

Sada se tom Uredu, smatraju u Green Councilu, samo treba dati mandat i nadležnosti da obavlja poslove Agencije za plaćanje. 

- Bez obzira na to, šta će BiH vlasti danas predložiti i hoće li uopšte izaći sa konkrtenim prijedlogom, pozivamo Delegaciju EU u BiH da ostane dosljedna svojim zahtjevima i standardima koji treba da se ispoštuju i ne prihvata nikakva druga neefikasna i nerealna rješenja koja su daleko ispod tih standarda - stoji u saopćenju. 

Green Council poziva EU da ustraje na svojim zahtjevima i ne pristaje na neke kompromise i polovična rješenja koja ne donose prosperitet građanima BiH.

- Ne želimo nastaviti hraniti sistem i strukturu koja nije učinkovita i održiva te stvarati samo prividna i privremena rješenja. Kozmetičke promjene ne trebaju nikome, a najmanje toliko puta izigranim građanima BiH. Suštinske promjene treba da se dese.

A te suštinske promjene su, pripremljena i usvojena strategija ruralnog razvoja BiH i IPARD strukture - Agencija za plaćanje i Upravljačko tijelo na državnom nivou. Sve ispod toga, je zamazivanje očiju građanima, poljoprivrednicima i izdaja principa i standarda na kojima EU počiva - saopćeno je iz Green Councila.

(Fena)