Slučaj Dženan Memić:Uhapšen policajac koji je saslušavao Alisu Mutap
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Slučaj Dženan Memić: Uhapšen policajac koji je saslušavao Alisu Mutap

Uhapšeni policajac je dobio naredbu da izuzme kompletnu garderobu koju je kritičnu večer nosila Alisa Mutap radi vještačenja, ali nije izuzeo i njen krvavi džemper

Uhapšen policajac koji je saslušavao Alisu Mutap

 

U Sarajevu je uhapšen policajac MUP-a Kantona Sarajevo koji je tokom uviđaja u Velikoj Aleji u noći ubistva Dženana Memića 8. februara 2016. godine ispitivao Alisu Mutap.

Iz nekoliko nezvaničnih izvora potvrđeno nam je da se radi o policajcu MUP-a Kantona Sarajevo Josipu Bariću, koji je priveden u službene prostorije SIPA radi kriminalističke obrade.

On je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH koje je još 2018. formiralo predmet, a nakon što im je Muriz Memić podnio krivične prijave protiv skoro 50 uposlenika MUP-a KS, tužitelja i vještaka optužujući ih za umiješanost u pokušaju zataškavanja ubistva njegovog sina Dženana.

„Istraga u ovom predmetu je proširena i intenzivno se nastavlja provođenje istražnih radnji u narednom periodu“, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Saznajemo da je Barić imao naredbu da izuzme svu garderobu koju je kritičnu večer nosila Alisa Mutap radi vještačenja, ali da on navodno nije izuzeo i njen krvavi džemper.

„Zašto je taj džemper nebitan, zašto su bokserice Davidove nebitne u Banjoj Luci. Ko to odlučuje šta je bitno, a šta nije“, pita Ifet Feraget, pravni zastupnik porodice Memić.

Istovremeno podsjeća da je bivša glavna tužiteljica Tužilaštva KS, a danas sutkinja Suda BiH Dalida Burzić (koja je prva na spisku osoba protiv kojih je podnesena krivična prijava Tužilaštvu BiH) policajca Barića svojevremeno optuživala da je odveo istragu u pogrešnom mjeru. On je, naime, sačinio dvije službene zabilješke i u prvoj od 9. februara prenio je da je Alisa Mutap izjavila da ih je udarilo auto, da bi u drugoj od 10. marta napisao da je Alisa rekla da ih je možda napao neko sakriven iza drveta.

„On nikako nije mogao 10. marta odvesti istragu u pogrešnom smjeru ako je već 7. marta Tužilaštvo KS donijelo naredbu za ubistvo. Veliki je upitnik i za jednu i za drugu Alisinu varijantu. Znam šta se desilo i kako stvar treba da ide“, kaže Feraget.

Podsjetimo da je istraga u ovom slučaju u početku vođena kao ubistvo, a kasnije je prekvalifikovana u izazivanje saobraćajne nesreće. Burzić je porodici Memić 2016. poslala dopis u kojem je i stajalo "ubistvo, a ne saobraćajna nesreća". Iako se očekivala njena suspenzija ona je u februaru 2019. imenovana za sudiju Suda BiH, mada je u tom momentu protiv nje bila na snazi disciplinska tužba.

Ifet Feraget smatra da su dosadašnja hapšenja samo početak.

„Njihov brod je krenuo da tone. Neka potone skroz, pa ćemo ga onda izvlačiti da vidimo ko je još tu“, zaključuje Feraget.

Početkom februara su, podsjetimo, uhapšeni Alisin otac Zijad Mutap i nekadašnji šef Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS Hasan Dupovac, i obojica su od tada u pritvoru. Oni su osumnjičeni za organizirani kriminal i ometanje istrage u slučaju Memić. 

Saznajemo da će Tužilaštvo BiH za obojicu osumnjičenih tražiti produženje pritvora za još dva mjeseca.

(žurnal.info)