Dualizam Fahrudina Radončića:Ujutro dosljedno misli jedno, popodne dosljednije misli drugo
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Dualizam Fahrudina Radončića: Ujutro dosljedno misli jedno, popodne dosljednije misli drugo

Radončić ujutro dosljedno misli jedno, popodne dosljednije misli drugo. Jučer je opozicija, danas je vlast. Sutra je opozicija samome sebi. Neće PIO, ali podržava MIO. Glasa za akcize, onda javnost obavijesti da ih ne podržava. Na kraju, ipak, podržava

Ujutro dosljedno misli jedno, popodne dosljednije misli drugo

Fahrudin Radončić je na „Alijinom putu“. Ujutro dosljedno misli jedno, popodne dosljednije misli drugo. Jučer je opozicija, danas je vlast. Sutra je opozicija samome sebi. Neće PIO, ali podržava MIO. Glasa za akcize, onda javnost obavijesti da ih ne podržava. Na kraju, ipak, podržava. Možda. Ili je, ipak, napravio lapsus. Kao njegov prijatelj Dragan Čović. Ili se, možda, samo zaigrao „na sportskim aktivnostima“  na kojima je, po vlastitom priznanju, „povrijedio zglob“, pa nije mogao u Ameriku, ali je mogao na sastanak sa Čovićem. 

Uglavnom, Radončićeva politika jednaka je nazivu jedne beogradske TV emisije – „Da, možda, ne“. Pokušajte „zagooglat“ da će Radonić podržati neki zakon. Dobit ćete pristojan broj rezultata u pretraživaču. Onda, ponovo, „zagooglajte“ da Radončić neće podržati taj isti zakon. Dobit ćete približno isti broj rezultata kao i da hoće. 

ZAKON O PIO/MIO

NE

Novembar 22. zastupnici SBB-a na konferenciji za medije saopćavaju da je Zakon o PIO/MIO protiv penzionera. 

„Zakon o PIO/MIO nije bio na ekonomsko socijalnom vijeću SBB-a. Sve je rađeno u Kabinetu premijera Federacije Fadila Novalića“, saopćili su SBB-ovi zastupnici. 

DA

Dan kasnije, SBB je, saopćenjem za javnost, tražio da „prosječna penzija u FBiH bude cijena Sebijinoj kišobrana od 540 KM“. 

U srijedu, 5. decembra iste 2017. godine – zastupnici SBB-a podržali su Zakon o PIO/MIO. I to dvanaest dana nakon što je Radončić  tvrdio da je „ovaj zakon protiv penzionera“. Glasali su za Zakon o PIO/MIO, iako „prosječna penzija nije u visini cijene Sebijinog kišobrana“.  

ZAKON O AKCIZAMA 

NE

U prepunoj Gradskoj dvorani u Bihaću, dok još  na sportskim aktivnostima nije bio povrijedio skočni zglob, 12. oktobra ove godine, lider SBB-a saopćio je prisutnima da „neće podržati akcize“. 

„Ako akcize budu usvojene, poskupjet će svi proizvodi i doći će do inflacije. Starije generacije znaju šta to znači. Uz to, jasno je da će glavni izvođač radova biti turski Čengiz i slični, a zatim će dio tala u kešu vraćati za izborne kampanje SDA. Upravo zbog toga, SBB neće podržati usvajanje akciza“, poentirao je Radončić.

DA

Isti čovjek, ista stranka, samo mjesec kasnije. 

„Savez za bolju budućnost podržat će prijedlog Zakona o akcizama“, saopćio je Radončić 28. 11. 2017. godine. 

To „što će poskupjeti proizvodi“ -  Radončiću više nije bitno. Ni turski Čengiz mu više nije sporan, ni izborne kampanje SDA, ni inflacija. Jer, u Avazu, za čiju se naklonost izborio, sve će, svakako, knjižiti SDA-u, iako bez glasova SBB-ovaca, akcize nikad ne bi bile usvojene. Tek narod zna da nije opozicija.  

DIO VLASTI

DA

Kada se prije dvije godine, u borbi za vlastitu slobodu i poneko direktorsko mjesto, počeo približavati Izetbegoviću – Radončić je, osim Avaza, koristio i društvene mreže.

„BiH ako želi da opstane, očigledno zahtijeva kompromis svih, uključujući mene, gospodina Izebegovića i Čovića“,  twittao je 28. avgusta 2015. godine Fahrudin Radončić.

Mjesec kasnije, Bošnjaci su krenuli ka stabilnosti. Bajramska kafa Izetbegovića i Radončića označila je početak ljubavi.

„Gospodin Izetbegović i ja zajedno smo osvojili 448 hiljada glasova. Zajedno imamo podršku skoro 60 posto bošnjačkih glasača“, ocijenio je u jesen 2015. godine lider SBB-a nakon „najvažnijeg susreta u posljednjih pet godina“.

NE

„Izetbegović je kukavica. Rat je proveo u riznici Središnje banke“, izjavio je Radončić u novembru 2017. godine, govoreći za službeno glasilo Dragana Čovića. 

Potom je saopćio da „Izetbegović sebi traži novog partnera u vlasti“. Nakon te izjave, Fahrudin Radončić, SBB, njihovi zastupnici i ministri podržali su sve prijedloge SDA. I PIO, i akcize, i raspodjelu pozicija u sektoru zdravstva, i sve ono što opozicija ne bi podržala. Jer Radončić nije opozicija. Ili možda jeste. Očito to ovisi o zglobovima. Onim na rukama. Vezanim ili ne.

(zurnal.info)