ODGOVARAJU STRANCI I VOLJENIM IZVOĐAČIMA:Uprava Autocesta nastavlja samovolju i prekomjerno trošenje
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

ODGOVARAJU STRANCI I VOLJENIM IZVOĐAČIMA: Uprava Autocesta nastavlja samovolju i prekomjerno trošenje

Nove dionice autoputa u Federaciji čekaćemo još godinama. Aktuelna uprava nikome osim političkim mentorima ne opravdava poslovne poteze čiji je jedini efekat prekomjerno i nepotrebno trošenje, Nikada više potpisanih ugovora, najave projekata, a rezultat za četiri godine je NULA kilometara autoputa

Uprava Autocesta nastavlja samovolju i prekomjerno trošenje

 

"Zbog izvođenja radova na lokalitetu Ban Brdo, poddionica Sarajevo zapad – Lepenica, saobraćaj se u desnoj cijevi tunela Igman i na mjestu radova preusmjerava iz vozne u preticajnu traku, smjer Sarajevo zapad – Tarčin," piše na web stranici Autocesta Federacija na dan 8.11.2018.

Ista vijest svakodnevno se ponavlja od već 10 mjeseci. U aprilu i maju su raspisivani pa poništavani tenderi za sanaciju ovog klizišta, za što će Autoceste morati platiti najmanje 675 hiljada maraka, koliko je procjenjena vrijednost radova.

"Zašto se poništava tender za sanaciju klizišta na lokalitetu Ban Brdo koji se raspisao dan poslije isteka garantnog roka za cijelu dionicu, iako je isto aktivirano mnogo prije isteka navedenog garantnog roka," uzalud je pitao upravu Autocesta FBiH na čelu sa direktorom Adnanom Terzićem član Nadzornog odbora Ibrahim Badžak.

ŠPEKULATIVNE PONUDE, A NE ODLUKE

Dionicu autoputa Sarajevo zapad–Tarčin dugu 20 kilometara, na kojoj se nalazi navedeno klizište, gradila je turska firma "Cengiz insaat”. Vrijednost tih radova bila je gotovo milijardu maraka. Umjesto pozivanja na garantni rok spram Cengiza i mogućnosti uštede 675 hiljada maraka, uprava Autocesta je prije nekoliko dana sa ovom firmom potpisala ugovor za izgradnju četiri kilometra dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica vrijedan 130 miliona maraka.

Ugovor je potpisan samo nekoliko dana nakon što je iz Nadzornog odbora sugerisano odgađanje potpisivanja bez pismene saglasnosti odbora te zahtjevano da Uprava dostavi lzvještaj o procesu i statusu tendera za ovu dionicu. Uprava je nastavila kontinuirano ignorisanje Nadzornog odbora organizujući potpisivanje ugovora. Za izvođača radova izabran je – trećeplasirani na tenderu!?

Ponuda konzorcija Azvirt/Hering iznosila je 58.4 miliona eura,Euroasfalta 66.6 miliona, Cengiza 67.3 teStrabaga 104 miliona eura.

"Ponuda Azvirta bila je špekulativna i tu je nedostajalo para da se ponuda može završiti na ponuđenu cijenu. Drugoplasirani na otvaranju bio je Euroasfalt, ali je utvrđeno da su pogrešno sabrane cifre i da je njihova ponuda 1,2 miliona skuplja od Cengiza," lakonski će ustvrditi Terzić.

U međuvremenu, Nadzorni odbor je za narednu sjednicu od Uprave zatražio odgovore na nekoliko konkretnih pitanja o projektu za koji nisu dobili niti jedan izvještaj.

"Vidljivo je da je 10 mjeseci izabiran izvođač za ovaj tender. Kakav treba biti veliki razlog da i NO stane iza ovakve nabavke? Posebice kada se vidi kolika je razlika najjeftinije ponude i slijedeće rangirane (preko 8 miliona EUR). Prijeti li ovom tenderu sudbina tendera za dionicu Zvirovići-Počitelj? Trebamo li prihvatiti ovakve rezultate nabavki, a da nam se ne obrazloze razlozi zbog čega treba da platimo mnogo veću cijenu za isti posao", pitaju iz Nadzornog odbora Upravu Autocesta.

SKRIVANJE OSTAVKE JASMINA BUČE

Iako je izvršni direktor za projektovanje i građenje Autocesta Jasmin Bučo Nadzornom odboru ostavku podnio još početkom septembra, ona je predsjedniku Dobroslavu Galiću proslijeđena tek mjesec dana kasnije!?

Na Galićev upit zašto je skrivana ostavka, Terzić odgovara kako je procjenio da je u vremenu izborne kampanje bolje izbjeći razne špekulacije te da je planirao razgovarati sa rukovodstvom stranke koja je i kandidovala Buču!?

Bučo je na direktorsku poziciju došao kao kadar SDA. Drugi direktor uprave ove stranke bio je Adem Zolj, koji je u aprilu dao ostavku zbog preuzimanja funkcije premijera Kantona Sarajevo. U upravi su tako ostala dva direktora, kadra HDZ-a BiH Marin Jelčić i Ivica Ćurić. Uz resornog ministra Denisa Lasića (HDZ BiH) te još tri člana iz Nadzornog odbora ova stranka u potpunosti vlada cestogradnjom u Federaciji. To što je Terzić na funkciju došao kao kadar SBB-a, suštinski ništa ne znači, jer on odluke ponekada donosi po nekom drugom interesu.

Inače na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora, član Bilal Tulumović (SDA napustio je sjednicu nezadovoljan dnevnim redom. Dobroslav Galić, Zlatan Lovrić i Ante Vrdoljak preglasali su Ibrahima Badžaka (SBB).

Koliko Terzić i članovi uprave “strahuju” od Nadzornog odbora pokazuje i podatak da ni do polovine novembra nisu dostavili izvještaj o poslovanju za prvih 6 mjeseci ove godine, a trebali su već dostaviti plan za narednu godinu.

"Biće uskoro dostavljeni", odgovorio im je Terzić.

Uslovno će posebno biti zanimljiv, ukoliko ga ikada dostavi Nadzornom odboru, Terzićev odgovor na pitanja zašto su na dionici Donja Gračanica – Drivuša i po nekoliko puta mijenjani gotovo svi glavni projekti trase, kada se očekuje završetak radova i kako će se osigurati nedostajuća sredstva za završetak ove dionice.

- Uprava vodi proces, nadzorni nadzire. Mi smo poslali poništenje tendera. Uprava upravlja i organizira posao, nadzorni odbor samo nadzire. Ni u jednom zakonu, statutu, nigdje to nisu ingerencije nadzornog odbora, izjavio je svojevremeno za Žurnal Terzić.

Podsjećamo, Žurnal je više puta tokom posljednje dvije godina postavljao ova i još mnoga pitanja o radu Uprave Autocesta, nenamjenskom trošenju novca i još mnogočemu, sve ono što se Nadzorni odbor tek pred kraj mandata dosjetio zvanično pitati.

(zurnal.info)