KONAČNO SE OGLASIO VSTV :USK krši Ustav izmjenama Zakona o imovini nosilaca javnih fukncija

Istražujemo

KONAČNO SE OGLASIO VSTV : USK krši Ustav izmjenama Zakona o imovini nosilaca javnih fukncija

Na sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona zakazanoj za 2. juli trebao bi se naći prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka i imovine nosilaca javnih funkcija u tom kantonu, a između ostalog, sudija i tužilaca. Kada se radi o nosiocima pravosudnih funkcija ovo pitanje je u nadležnosti VSTV-a BiH. Iz Kantonalnog tužilaštva USK su odmah reagovali, dok je prvobitna reakcija reakcija VSTV-a bila po sistemu "ne talasaj", da bi se očitovali nakon upita Žurnala.

USK krši Ustav izmjenama Zakona o imovini nosilaca javnih fukncija
(Foto: Skupština USK)

Pred Skupštinom Unsko-sanskog kantona bi se 2. jula trebao naći prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka i imovini nosilaca javnih funkcija u tom kantonu.

Prijedlog je sačinila Komisija za borbu protiv korupcije, pitanja sigurnosti i nadzora zakonitosti rada.

I to ne bi bilo problematično da se prijedlog ujedno ne odnosi i na nosioce pravosudnih funkcija, što i nije po zakonu. Naime, kada se radi o sudijama i tužiocima ovo pitanje je u nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Komisija u obrazloženju svog prijedloga navodi da će uvođenje obaveze prijave imovine za sudije, tužioce i druge nosioce javnih funkcija doprinijeti većoj transparentnosti u radu javnih organa i trošenju javnih sredstava.

Prema saznanjima Žurnala, glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona Merima Mešanović odmah je reagovala i o svemu obavijestila Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine. No, reakcija VSTV-a, odnosno njenog samog vrha, bila je neočekivano mlaka, po sistemu "ne talasaj".

Iz Tužilaštva USK su za Žurnal potvrdili da su „po saznanju da je ovaj prijedlog u proceduri donošenja, a cijeneći da se njim regulišu pitanja iz nadležnosti VSTV-a, o svemu obavijestili Vijeće radi zauzimanja stava po pitanju odredaba ovog propisa koje se odnose na prijavljivanje i provjeru podataka nosilaca pravosudnih funkcija u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH“.

Podsjetimo da u Zakonu o VSTV-u stoji da su „sudije i tužioci dužni dostavljati Vijeću svoj početni i godišnji izvještaj o imovini i interesima, uključujući i način i vrijeme sticanja i nabavnu vrijednost, o prihodima, interesima, obavezama, troškovima i garancijama za sebe, bračne i vanbračne supružnike, roditelje, djecu i druga lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu“.

Stoga se očekivala brza i žestoka reakcija Vijeća, koje je očito odlučilo ići „linijom manjeg otpora“.

Žurnal je upit i stavu VSTV-a dostavio 24.juna, da bi dan kasnije dobili odgovor da će se „blagovremeno očitovati o prijedlogu ovog Zakona“ . U petak 28.6. u poslijepodnevnim satima, dobijamo odgovor da je umjesto odgovora Žurnalu, mišljenje o zakonskim izmjenama u Unsko-sanskom kantonu VSTV objavio na svojoj web stranici. Suština podužeg, birokratski pisanog obrazloženja može se pronaći tek u posljednjem pasusu, a to je da su navedene zakonske izmjene suprotne Ustavu BiH, FBiH kao i Zakonu o VSTV-u BiH.

iz stava VSTV.a

(zurnal.info)