ŽURNAL I AL JAZEERA BALKANS:Večeras u 19:05 pogledajte dokumentarni film „Željezara“
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

ŽURNAL I AL JAZEERA BALKANS: Večeras u 19:05 pogledajte dokumentarni film „Željezara“

Treća epizoda serijala „Raspad industrije u BiH“ koji za program Al Jazeera Balkans producira Centar za razvoj medija i analize posvećena je Željezari Zenica, jednom od najvećih industrijskih kombinata u bivšoj Jugoslaviji

Večeras u 19:05 pogledajte dokumentarni film „Željezara“
FOTO: zurnal.info

 

Fabrika, zbog koje je i nastao grad od stotinu hiljada ljudi, danas radi sa deset puta manjim brojem radnika. Nema više radnog zanosa iz doba socijalizma. Vjera u opstanak i ekonomsku sigurnost ne postoji. Promjenio se i grad i ljudi koji su za fabriku i od fabrike živjeli

Rudarsko-metalurški kombinat Zenica je svojevremeno u proizvodnji i preradi željeza i čelika u bivšoj Jugoslaviji imao oko 63000 zaposlenih. Samo Željezara Zenica, kao nosilac proizvodnje brojala i do 24000 radnika. Još uvijek postoji firma sa tim nazivom, sa oko 300 zaposlenih iz neproizvodnih pogona bivše fabrike. Proizvodnju čelika preuzela je multinacionalna kompanija ArcelorMittal.

U filmu “ŽELJEZARA” o svom gradu i fabrici govore penzionisani radnik i sindikalni aktivista Željezare Zenica Nedim Bajramović, predsjednik sindikata Željezare Zenica Avdija Halilović, bivši generalni direktor Željezare Zenica Hamdija Kulović, bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, generalni direktor ArcelorMittal Zenica Biju Nair, vijećnik OV Zenica Željko Perić, predsjednik UO Eko foruma Zenica Samir Lemeš,prim. dr. Harun Drljević, sociolog Sead Pašić, novinar i književnik Selvedin Avdić, bivši novinar Radio Zenice Josip Dujmović,antropolog Gianluca Candiani, te nedavno preminuli akademski slikar iz Zenice Tomislav Perazić.

 

Dokumentarni film "Željezara" možete pogledati u programu Al Jazeere Balkans u nedjelju 28.07. u 19:05, repriza je u 23:05, kao i na online platformama Al Jazeere Balkans i Žurnala.

(zurnal.info)