Ljeto u Vrbaskoj dolini:Velika Gospa, Go Go plesačice i motoristi

Arhiva

Ljeto u Vrbaskoj dolini: Velika Gospa, Go Go plesačice i motoristi

Uskoplje ima više svojih stanovnika u Austrijskom Lincu i Zagrebu nego u samom Uskoplju. Većinu godine poprilično samozatajan i pomalo sumoran, ali kad dođe ljeto grad potpuno oživi.

Velika Gospa, Go Go plesačice i motoristi

Gradić Gornji Vakuf/Uskoplje ima dva imena i jasno je podijeljen na "bošnjački" i "hrvatski" dio grada. Najveći dio godine ovaj gradić je sumoran i pust, jer veliki dio njegovog nekadašnjeg stanovništva živi u inostranstvu.

Početkom avgusta grad "oživi" jer ga obično u to vrijeme posjećuje njegova dijaspora. Grad je posjetio i reporter Žurnala.



Početkom avgusta, podižu se cijene u lokalnim kafićima i restoranima, organizuju brojne manifestacije i koncerti, a skoro svaki dan proslavi se po jedno vjenčanje.


Uz oštro protivljenje lokalnog župnika i susjeda održana je i Motorijada, na kojoj je učestvovalo oko 40 motociklističkih klubova iz cijele regije a na stotine motociklista dva dana paradiralo je ulicama.


Atmosferu su "podizali" lokalni bendovi i go go plesačice.


Dva dana poslije nastupio je blagdan Velike Gospe u Uskoplju. To je značilo da se, ovaj put zbog vjernika, ponovo zatvara glavna ulica u gradu. "Misne košulje“ zamijenile su kožne jakne.



 



Krajem avgusta dijaspora se vraća svojim kućama. Sve se vraća na staro u Gornjem Vakufu/Uskoplju - cijene, sumorna atmosfera, svakodnevnica podijeljenog grada.

(zurnal.info)