Borislav Radovanović za Žurnal:Vezali su me s namjerom da me prevaspitaju!

Interview

Borislav Radovanović za Žurnal: Vezali su me s namjerom da me prevaspitaju!

Duže od godinu dana traje moja borba, nezakonito me drže pod suspenzijom. Samo sam tražio da se konačno riješi moj radno-pravni status. Danas, kada sam došao, četvorica policajaca su skočila na mene i uhapsila me

Vezali su me s namjerom da me prevaspitaju!

Prije 12 dana sam obavijestio kolege da ću doći u svoju kancelariju u Policijsku upravu Prijedor. Duže od godinu dana traje moja borba, nezakonito me drže pod suspenzijom. Samo sam tražio da se konačno riješi moj radno-pravni status. Danas, kada sam došao, četvorica policajaca su skočila na mene i uhapsila me. Nisam pružao otpor, kazao je za Žurnal bivši krim inspektor, bloger i jedan od najaktivnijih članova grupe „Pravda za Davida“. 

Nakon što je jutros uhapšen zbog, kako su rekli u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, ometanja rada državnih organa, ističe da nikakve probleme u policiji nije pravio, ali da kolege nsu imale milosti. 

„Čim sam prišao zgradi znao sam šta će se desiti. U prostoriji u kojoj inače pijemo kafu sjedio sam sam, a onda su došli policajci. Sve su snimili, snimili su vlastito krivično djelo. Nisam se raspravljao, smotali su mi obje ruke, vezali, rekli da sam priveden. Molio sam da popuste lisice. Dozvolili su mi da se javim majci i ona je obavijestila tužilaštvo. Trebalo me prevaspitati“, priča Radovanović. 

Međutim, kako tvrdi, u prijedorskom tužilaštvu glavni tužilac Mladen Mitrović nije htio da razgovara s Radovanovićevom majkom, već joj je zaprijetio da će „krivično odgovarati za lažno prijavljivanje“. 

„Cijeli dan niko mi nije govorio zašto sam uhapšen. Otkinuo sam česmu i razrezao se. Zvali su Hitnu pomoć, pozlilo mi je. Sproveli su me u sud i znao sam da je odluka već donesena, ali i dalje ne znam kakva. Kordon policije je bio u hodniku. Tu sam napao tužioca, rekao da treba da ga bude sramota. Tada se pojavio advokat Miodrag Deretić i kada je zatražio da mu objasne hapšenje, pustili su me“, zaključuje Radovanović. 

Šukalo: 11 godina torture

Priča o Radovanoviću, kako ističe narodni poslanik Adam Šukalo, traje gotovo 11 godina. 

“Nakon što je otkrio kriminalne detalje, napakovana mu je priča o pokušaju ubistva, podignuta je optužnica i na kraju potvrđena. Prošle godine je suspendovan i ostao je bez bilo kakvih primanja. Proglasili su ga ludim. To se svakako odrazilo i na njegovu porodicu. Iz MUP-a nije dobijao informacije o povratku na posao i jutros je ušao u svoju kancelariju. Natjerali su čovjeka da u očaju podigne ruku na sebe”, naveo je Šukalo. 

Kako je Žurnal jutros objavio, Radovanović je mjesecima unazad na svom blogu objavljivao informacije o smrti dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića, a bio je i član Anketnog odbora Narodne skupštine RS ispred grupe „Pravda za Davida“. Na jednoj od sjednica verbalno se sukobio sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem, koji se prethodno nije libio da njega i novinara Slobodana Vaskovića označi kao glavne huškače Davidovih roditelja koji već pola godine traže istinu o stradanju svog sina.

Prošle godine na svom blogu je napisao da je, kao kriminalistički inspektor, "suspendovan pretučen i prepušten sudbini“.

„Jučerašnji dan je razriješio dilemu koju sam otvorio u nedavnom tekstu. Ministar Dragan Lukač se jasno pozicionirao na stranu organizovanog kriminala i korupcije i tu više nema dilema. Međutim, to je valjda procijenjeno kao nedovoljno 'upozorenje' pa sam uveče i pretučen od strane jednog lokalnog kriminalca. Negdje oko 14 časova juče uručeno mi je rješenje o suspenziji koje je ministar lično potpisao. Procedura kratka i jasna: potpiši, predaj službenu legitimaciju i 'marš' (!) iz zgrade PU Prijedor. U obrazložeju ministar navodi da sam 29.09.2016. izvršio 'ugrožavanje sigurnosti' načelnika PU Prijedor Dalibora Ivanića, da sam zbog toga krivično i disciplinski procesuiran – šta je 'osnov' ovakve odluke. I ptice na grani znaju da nisam ugrozio nikog, odnosno da nisam počinio apsolutno nikakav delikt, nego samo branio porodicu od policijskog maltretiranja i svoja prava“, napisao je Radovanović 13. maja prošle godine.

 (zurnal.info)