DOGOVORENA KONAČNA ODLUKA:Vitezit ide u stečaj, već su spremni stranački pogodni kupci!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

DOGOVORENA KONAČNA ODLUKA: Vitezit ide u stečaj, već su spremni stranački pogodni kupci!

Počinje završni čin uništavanja Vitezita! HDZ-ovi tajkuni zadovoljno trljaju ruke, jer stečaj u ovdašnjim uslovima rijetko rezultira ozdravljenjem firme nego konačnim rasparčavanjem imovine

Vitezit ide u stečaj, već su spremni stranački pogodni kupci!
FOTO: zurnal.info

Pitanje je dana kada će biti objavljeno ono što je prema izvorima Žurnala, već na stolu federalnog premijera Fadila Novalića, a to je rješenje o otvaranju stečajnog postupka u PS Vitezit. Dugovanja Vitezita premašila su 16 miliona maraka, a samo dug Elektroprivredi HZ HB je oko 10 miliona.

Konačni “raspad sistema” započeo je krajem prošle godine kada je firmu napustilo stotinjak, a preostalo još 150 radnika, kojima je rečeno da više nema posla, a naravno ni zaostalih plaća i drugih potraživanja. Kompletna uprava Vitezita je pokušala dati ostavku , ali Nadzorni odbor to nije prihvatio. 

Žurnal je posljednjih godinu dana pisao o nagovještajima da će ovaj mali, ali perspektivni pogon namjenske inustrije te proizvodnje tzv civilnog programa eksploziva i baruta doživjeti poslovni krah. Umjesto profitabilne proizvodnje, važni proizvodni pogoni su rastavljeni i potom ilegalno prodani spram Srbije

 

Postoje određene sliČnosti u poslovanju Vitezita i onoga što se dešavalo u Aluminiju. HDZ je upravljao svim procesima, a oni su u pozadini značili sistemsku pljačku. Desetine miliona maraka je u poslijeratnim godinama “upumpano” u Vitezit, a efekat je bio sve manja proizvodnja, sve manji broj radnika i uvećanje dugova.

“Poslovni sustav Vitezit, koji nije dostavio izvješće o namjenskom utrošku sredstava u iznosu od 1.177.464 KM, doznačenih u 2016. i 2017. godini, izvijestio je Ministarstvo da sredstva nisu utrošena za odobrene namjene, kao i da nisu u mogućnosti izvršiti povrat doznačenih sredstava jer ista nisu na transakcijskom računu društva,” navedeno je u izvještaju o reviziji Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije ilustrativan je pokazatelj kako se uprava Vitezita odnosila spram budžetskog novca.

U pozadini, već su napravljeni planovi koji “odabrani” će otkupiti dugovanja spram EP HZHB i drugih vjerovnika, kako bi se realizovalo preuzimanje i preprodaja Vitezita. On će tako biti privatizovan onako kako je Žurnal nagovijestio u ranijim tekstovima. Istovremeno nije nezanemarljiva i vrijednost zemljišta koje će biti “višak”, a čije je “količanje” već obavljeno u zamislima, bolje reći nezvaničnim dogovorima unutar HDZ-a BiH.

A radnici? Oni su ionako posljednja briga svih.

Dragan Čović, Franjo Rajković, Marina Pendeš Josip Mišković, Dejan Đepina, Josip Rajić i ini koji su nadzirali i umnogome svime upravljali direktno ili iz pozadine, obaviće kao i kod Aluminija ritualno posipanje pepelom od ruševina Vitezita.

(zurnal.info)