Strategija Tegeltija:Vjerujte meni, ne vjerujte svojim očima
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

Strategija Tegeltija: Vjerujte meni, ne vjerujte svojim očima

Sličnu strategiju poput Milana Tegeltije koriste švaleri, ali ne smijemo zaboraviti da je ta strategija vid porodičnog nasilja

Vjerujte meni, ne vjerujte svojim očima

Nakon što smo objavili fotografije vile Milana Tegeltije, podignute u predgrađu Banja Luke, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća nazvao nas je spin portalom. Ne možemo pristati na tu kvalifikaciju. Spinovanje, kao što znamo, jeste medijska manipulacija, odvraćanje pažnje javnosti sa važnijih tema. Jedna od najvažnijih tema u bilo kojem društvu, pa i u Bosni i Hercegovini mora biti korupcija u pravosuđu. To ne može biti uzgredna tema, prazni balon za spinovanje, i žalosno je što to ne razumije osoba koja se nalazi na najvažnijoj pravosudnoj funkciji u zemlji.   

Kamo sreće da je samo to žalosno u ponašanju Milana Tegeltije. Žalosna je i strategija koju predsjedavajući VSTV-a koristi za bilo kakvu argumentiranu kritiku svoga rada: “Vjerujte meni, ne vjerujte svojim očima”. Istu strategiju koriste nevjerni muževi kada ih supruge zateknu sa ljubavnicama.

PRAVDA U KOJOJ ŽIVIMO

Sjetimo se samo njegovih pravdanja nakon video snimka koji je zabilježio kafanski dogovor o aktivnom sudskom procesu. Kako je tada reagirao Milan Tegeltija? Ono što smo svi vidjeli nazvao je bezazlenim razgovorom i montiranom aferom ili: “Vjerujte meni, ne vjerujte svojim očima”...

Kada ga novinar u televizijskom intervjuu upita za pravosudne afere, tužilački nerad, neriješena ubistva, nepotizam, sumnjive sudijske odluke, šta mu tada odgovori Tegeltija? Kaže da to nije istina i da ćemo svi skupa, za nekih desetak godina, shvatiti koliko je VSTV učinio tokom njegovog mandata. Dakle, ne vjerujte svojem iskustvu, nego njemu kada kaže da živimo u najpravednijem od svih svjetova.

Ima još nekoliko takvih primjera, ali vratimo se najsvježijem.

Kada objavimo fotografije njegove raskošne vile, kakve se ne bi postidio ni kakav kolumbijski privatni poduzetnik, on odgovara da se radi o jeftinoj građevini, izgrađenoj na pustopoljini, bez odgovarajuće infrastrukture pa i vode. To što svi vidimo da  je na tom pustinjskom, bezvodnom području, izgrađen i luksuzan bazen, nimalo ne zbunjuje Tegeltiju, jer: “Vjerujte meni ne vjerujte svojim očima”.


                                                    Tegeltijin bazen, foto: Instagram

TEŽE PITANJE, LAKŠI SPIN

Kao što smo rekli, sličnu strategiju poput njegove koriste švaleri, ali ne smijemo zaboraviti da je ta strategija vid porodičnog nasilja, kakvim se uglavnom pokažu te mačističke dosjetke. Ona podrazumijeva da bitanga ženi oduzima sposobnost zdravog rasuđivanja i odlučivanja. Također, nasilnik se prije toga potrudio da je izolira iz društva i učini finansijski ovisnom. Naravno da ona dobro zna šta je vidjela, ali u strahu od nasilne reakcije muža, pristaje na takvo obrazloženje. 

Važno pitanje jeste iz kojih razloga pravosudna zajednica pristaje da toleriše ovakvu Tegeltijinu strategiju. Na koji način je njima oduzeta sposobnost zdravog rasuđivanja i odlučivanja?

Na žalost, nećemo skoro dobiti odgovore na ova pitanja. Kao što smo naučili, što je pitanje važnije predsjednik VSTV-a ga lakše proglašava spinom.

(zurnal.info)