Afera RESPIRATORI:Vještačenjem potvrđeno da oduzeti telefon sekretarke Vlade FBiH nije korišten
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Afera RESPIRATORI: Vještačenjem potvrđeno da oduzeti telefon sekretarke Vlade FBiH nije korišten

Edita Kalajdžić prijavila da je neko sa njenog mobitela i telefonskog broja, koji su privremeno oduzeti i deponovani u Tužilaštvu BiH, pozivao njoj poznate osobe. Provedenim istražnim radnjama utvrđeno da mobitel i SIM kartica nisu korišteni radi ostvarivanja bilo kakvih poziva

Vještačenjem potvrđeno da oduzeti telefon sekretarke Vlade FBiH nije korišten
Fadil Novalić sa advokatima Foto: Adi Kebo/zurnal.info

 

 

Tužilaštvo BiH privelo je kraju istragu o navodima sekretarke Vlade FBiH Edite Kalajdžić u pogledu korištenja njenog telefonskog broja, koji joj je privremeno oduzet tokom istrage u predmetu „Respiratori“.

Vještačenje je potvrdilo da on nije korišten u vrijeme kada je deponovan u Tužilaštvu BiH, a to je potvrđeno i drugim preduzetim istražnim radnjama, saznaje Žurnal. 

Provedenim vještačenjem privremeno oduzetog mobilnog telefona i SIM kartice, a nakon  što su pribavljeni i potrebni podaci od operatera telekomunikacija, utvrđeno je da privremeno oduzeti mobilni telefon i SIM kartica nisu korišteni radi ostvarivanja bilo kakvih poziva nakon što su privremeno oduzeti i deponovani u Tužilaštvu BiH“, odgovorili su iz Tužilaštva BiH.

Nastavljaju sa provođenjem istražnih radnji i pronalasku osoba koje su ostvarivale pozive, te na taj način počinile krivično djelo „pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela“.

Zanimljivo je da je ovaj podatak tužilac Mirza Hukeljić pokušao saopćiti i u sudnici Suda BiH, ali mu Vijeće kojim predsjedava sutkinja Džemila Begović to nije dozvolilo, te su zatražili da ih o tome obavijesti pismenim podneskom.

Kalajdžić je, podsjetimo, u oktobru svjedočila pred Sudom BiH, u nastavku suđenja optuženom premijeru Fadilu Novaliću i suoptuženima u aferi teškoj 10,5 miliona KM. Ona je tada, između ostalog, kazala da je neko s njenog mobitela, koji je po naredbi Suda BiH privremeno oduzet i deponovan u Tužilaštvu BiH, pozivao njoj poznate osobe.

Kalajdžić je saslušavana i tokom istrage zbog poruka o nabavci respiratora koje je sa premijerom, te nekadašnjim šefom njegovog kabineta Hasanom Ganibegovićem, razmjenjivala u viber grupi GENSEK.

Kalajdžić i Ganibegović su, kao i Sanita Alagić iz FUCZ, promijenili svoje iskaze i u sudnici su pričali znatno drugačije od onoga što su tvrdili tokom istrage. 

Žurnal je još ranije pisao da je Tužilaštvo BiH u predmetu „Respiratori“ proširilo istragu o „licima koja su pomagala učiniocima krivičnih djela u predmetu Fadil Novalić i drugi“.

(zurnal.info)