Kadar bivšeg zamjenika direktora Riste Zarića:Vozač Dragan Savić iznosio tajne dokumente iz OSA-e

Istražujemo

Kadar bivšeg zamjenika direktora Riste Zarića: Vozač Dragan Savić iznosio tajne dokumente iz OSA-e

Prema informacijama Žurnala, Savić je sporni dokument nakon kopiranja predao Risti Zariću, koji je tada još bio uposlenik OSA-e, da bi, potom, Zarić spornu dokumentaciju predao Nikoli Špiriću

Vozač Dragan Savić iznosio tajne dokumente iz OSA-e

Dragan Savić, vozač bivšeg zamjenika direktora OSA-e Riste Zarića, osoba je koja je iznosila tajne dokumente iz bh obavještajne agencije, saznaje Žurnal. Savić je suspendovan, te je zbog sumnje da je počinio krivično djelo odavanje skužbene tajne prijavljen Tužilaštvu BiH i protiv njega se vodi istraga.

OPERACIJA UŠĆE

Internom istragom utvrđeno je, naime, da je službeni vozač, kojeg je u OSA-i zaposlio upravo Risto Zarić, tokom ljeta prošle godine iz Obavještajno-sigurnosne agencije iznio dokument zaveden pod nazivom“Prijedlog za zavođenje obavještajnog prodora“, koji je sačinjen u okviru operacije tajne operacije Ušće koja je za cilj imala sprečavanje djelovanja srbijanskih obavještajaca na teritoriji BiH.

Upravo ovaj dokument, početkom ove  godine na konferenciji za novinare prezentirao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, koji je kazao da je na njegov kabinet anonimna osoba poslala tajnu dokumentaciju. Međutim, nekoliko bitnih detalja otkrilo je, zapravo, način na koji je Stevandić dobio ove dokumente.

S obzirom na to da su na dokumentu bili potpisi operativaca, ali ne i potpisi direktora i zamjenika direktora OSA-e, lako je utvrđeno u kojoj je fazi dokument kopiran i iznesen iz Agencije.

Prema informacijama Žurnala,  Savić je sporni dokument nakon kopiranja predao Risti Zariću, koji je tada još bio uposlenik OSA-e, da bi, potom, Zarić spornu dokumentaciju predao Nikoli Špiriću, zastupniku SNSD-a u Parlamentu BiH,  koji je, inače, predsjednik Komisije za nadzor nad OSA-om.

BEZ PRISLUŠKIVANJA

Kako je ova dokumentacija kasnije završila kod Stevandića, nije poznato, ali je indikativno da je Stevandić istu dokumentaciju proslijedio Komisiji kojom je predsjedavao Nikola Špirić, koji je, potom, insistirao na potvrđivanju njegove vjerodostojnosti. 

Upravo Špirić i njegov SNSD bili su glavni inicijatori priče da je u okviru akcije Ušće OSA prisluškivala visoke srbijanske dužnosnike. Istragom je, međutim, utvrđeno da takvog prisluškivanja nije bilo.
    
(zurnal.info)