Tužilaštvo BiH:Istražuju se nezakonitosti oko dodjele legimitacija OSA-e BiH

Istražujemo

Tužilaštvo BiH: Istražuju se nezakonitosti oko dodjele legimitacija OSA-e BiH

Počasna iskaznica dodijeljena Denisu Stojniću prvi put je zvanično spomenuta na ročištu za pritvor Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću, kada je tužiteljica Bojana Jolović kazala da se izjave Stojnića trebaju provjeriti, da bi nekoliko mjeseci nakon toga protiv njega bila podignuta optužnica

Istražuju se nezakonitosti oko dodjele legimitacija OSA-e BiH
Denis Stojnić

Tužilaštvo BiH trenutno radi na predmetu koji se odnosi na nezakonitosti oko dodjele legitimacije Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH osobama koje na to nemaju pravo, odgovorili su iz ove pravosudne institucije na Žurnalov upit.

Počasne iskaznice OSA BiH dodjeljuju se penzionisanim uposlenicima OSA-a BiH, pa je nejasno kako je jednu takvu iskaznicu dobio i Denis Stojnić. 

Ona mu je dodijeljena u vrijeme dok je na čelu ove agencije bio Osman Mehmedagić, koji ima bezgranično povjerenje porodice Izetbegović. Podsjetimo, Mehmedagić je sa suspendovanim predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcem proveo tri mjeseca u pritvoru zbog sumnje da su počinili niz krivičnih djela, pa između ostalog, nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i uposlenike Tužilaštva BiH.

Zbog zloupotrebe položaja uhapšeni Ranko Debevec i Osman Mehmedagićpredsjednik Suda BiH i bivši direktor OSA-eZbog zloupotrebe položaja uhapšeni Ranko Debevec i Osman Mehmedagić

Denis Stojnić je protekle sedmice optužen jer je u javnosti eksponirajući svoje veze upravo sa Mehmedagićem, te koristeći se počasnom iskaznicom OSA, u periodu od 2021. do 2022. godine od tri osobe zahtijevao i primio oko 50.000 KM.

Optuženi je novčane iznose zahtjevao i primio kako bi iskoristio svoj uticaj i položaj te posredovao da se navedenim osobama ukinu izrečene mjere o postojanju sigurnosne smetnje za pristup tajnim podacima, odnosno mjere kojima su proglašeni prijetnjom po nacionalnu sigurnost, prijetnjom za javni poredak, javni red i mir ili sigurnost BiH, te im je prijetilo protjerivanje iz BiH“, stoji u optužnici koju je podiglo Tužilaštvo BiH.

Iako se o Stojnićevoj počasnoj iskaznici već odavno polemisalo u javnosti, prvi put je zvanično spomenula državna tužiteljica Bojana Jolović na jednom od ročišta za pritvor Debevcu i Osmanagiću. Ona je tada kazala da je Stojnić saslušan kao svjedok u tom predmetu, da im je predao počasnu iskaznicu i da njegove izjave treba provjeriti što je bio jedan od razloga zbog kojeg je tada traženo produženje pritvora za Debevca i Osmanagića. 

Nekoliko mjeseci nakon tog ročišta, podignuta je optužnica protiv Denisa Stojnića. 

Optuženi se tereti da je, u periodu tokom 2021. i 2022. godine, koristeći počasnu iskaznicu OSA-e BiH, kao i svoje u javnosti i društvenim mrežama eksponirane česte kontakte sa nekadašnjim direktorom OSA-e BiH Osmanom Mehmedagićem, od tri osobe zahtijevao i primio novčane iznose od 20 000 KM, 25 000 eura i 24 000 KM.

Optuženi je novčane iznose zahtijevao i primio kako bi iskoristio svoj uticaj i položaj te posredovao da se navedenim osobama ukinu izrečene mjere o postojanju sigurnosne smetnje za pristup tajnim podacima, odnosno mjere kojima su proglašeni prijetnjom po nacionalnu sigurnost, prijetnjom za javni poredak, javni red i mir ili sigurnost Bosne i Hercegovine, te im je prijetilo protjerivanje iz BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo - primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH zatražilo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženog.

Podsjetimo, počasna iskaznica OSA BiH navodno je pronađena i kod Salke Zildžića, zastupnika SDA u Parlamentu FBiH. Zildžić je to negirao navodeći da je iskaznica objavljena u pojedinim medijima lažirana.

(zurnal.info)