Slučaj Memić:Za 30 dana očekuje se podizanje optužnice protiv sedam osoba
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Slučaj Memić: Za 30 dana očekuje se podizanje optužnice protiv sedam osoba

Ako se prijeti čovjeku koji je izgubio dijete, šta onda može očekivati devet svjedoka koji su zatražili zaštitu ili svih onih 69 koji su do sada saslušani, kazao je tužilac Čampara, objašnjavajući zašto svi uhapšeni trebaju ostati i dalje u pritvoru

Za 30 dana očekuje se podizanje optužnice protiv sedam osoba

 

Predmet “Dženan Memić” je vrlo kompleksan i specifičan, i radi se o predmetu u kojem građani nemaju povjerenja u policiju i pravosudne institucije, naglasio je u nekoliko navrata tužilac Dubravko Čampara, koji je od nedavno uključen u istragu koju o ovom slučaju vodi Tužilaštvo BiH.

Istraga se privodi kraju i u narednih 30 dana, a možda i prije, očekuje se podizanje optužnice protiv sedam osoba, od kojih je pet u pritvoru: Zijad Mutap i njegova kćerka Alisa Mutap – Ramić, recepcioner hotela Crystal Muamer Ožegović, bivši šef Odsjeka MUP-a KS za saobraćajne istrage Hasan Dupovac i policajac Josip Barić.

 

Suprug Alise Ramić pušten na slobodu

 

Tužilaštvo BiH za ista krivična djela sumnjiči i bivšeg pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojšu Veljovića i njegovog kolegu Nedžada Hrvata koji i dalje radi u Direkciji, ali su njih dvojica pušteni na slobodu.

S obzirom na to da se istraga privodi kraju (čekaju se još  vještačenja), ali i činjenice da je devet svjedoka zatražilo zaštitu, te da je moguće da će još neki svjedoci biti opet ispitani, tužitelji smatraju da je neophodno da osumnjičeni i dalje ostanu u pritvoru.

To su naglasili na današnjem ročištu u Sudu BiH, na kojem se razmatrao prijedlog da se policajcu Bariću produži pritvor za još 30 dana. On je osumnjičen da u noći 8. februara 2016. nije izuzeo krvavi džemper Alise Mutap koja je bila sa Memićem kada je zadobio smrtonosne povrede.

Alisa Ramić, ranije Mutap je, inače, jedini svjedok onoga što se dogodilo Dženanu, ali se već godinama brani amnezijom.

Ovdje se traži pristup pravdi, dijete je nastradalo dok je to neko gledao. Ako nema amneziju, neka to i kaže”, reći će tužilac Čampara.

Alisa je, podsjetimo, u pritvoru od prošle sedmice, a njen suprug Fahrudin Ramić jučer je preko posrednika uputio prijetnje smrću Murizu Memiću. Iako se očekivalo da će nakon hapšenja ostati u pritvoru, ipak je pušten na slobodu. 

"Budući da nije bilo zakonskog osnova za njegovo daljnje zadržavanje i predlaganje mjere pritvora. Predmet protiv osumnjičenog vodit će se u redovnoj proceduri", kažu iz Tužilaštva KS. 

Muriz Memić je novinarima kazao da je i ranije primao prijetnje, ali da one nikada nisu bile ovako direktne. Očekivao je pritvor za Ramića, ali za Tužilaštvo KS nije bilo osnova.

 

Prijetnje ubistvom čovjeku koji je izgubio dijete

 

Tužilac Čampara je, pak, na današnjem ročištu za produženje pritvora policajcu Bariću, napomenuo da je Tužilaštvo BiH obaviješteno od PU Ilidža da je “čovjek koji je izgubio dijete dobio prijetnje”.

“Dakle i kroz pritvorsko obezbjeđenje opet dolazimo u situaciju da se prijeti. Ako se prijeti čovjeku koji je izgubio dijete šta onda može očekivati devet svjedoka koji su zatražili zaštitu ili svih ovih 69 do sada saslušanih svjedoka. Ovo je jedna okolnost zbog koje smatramo da svi osumnjičeni trebaju biti u pritvoru”, naglasio je Čampara.

Tužilac Ćazim Hasanspahić kazao je da i dalje postoje razlozi da Barić još mjesec ostane u pritvoru jer se svjedoci osjećaju ugroženo, a i treba završiti sa još nekim vještačenjima.

“Za mjesec, a možda i ranije, namjeravamo podići optužnicu dok se istraga za druga lica nastavlja”, kazao je tužilac.

 

Barić: I bilo mi je nešto šuhveli

 

Marsela Bajramović, advokatica osumnjičenog Barića navodi da tužioci u prijedlogu za produženje pritvora nisu naveli činjenični opis radnje šta se konkretno njenom branjenikus tavlja na teret.

“U pogledu današnjeg izlaganja 90 posto činjenica se ne tiču mog branjenika. Izostala je konkretizacija dokaza u odnosu na mog branjenika. Smatram da je to zbog toga što tužilaštvo nije pronašlo dokaze za produženje pritvora”, navela je.

Sudu se obratio i osumnjičeni Barić koji navodi da mu ništa nije jasno, te da dva mjeseca u pritvoru razmišlja “da li je lud ili sanja”.

“Ovdje sam samo što sam časno i pošteno radio svoj posao. Ništa od te noći s KCUS-a nisam prećutao tužiocu Ćati. Rekao sam, čak, i svoju sumnju da ovdje nešto izgleda šuhveli i da bi najbolje bilo da se angažuje krim policija da ne bi došlo do greške. I ja sad stojim ovdje i opravdavam se. Zašto? Tužilac Ćato nije tada imao nijednu primjedbu na moj postupak. Od Alise je odjeću trebala izuzeti policajka, ali kako je nije bilo onda sam zamolio medicinsku sestru da mi je preda. Da li je tu bio i džemper ja ne znam. Za taj džemper nisam znao dok nisam ovdje došao”, kazao je Barić.

Čampara je odgovorio na pojedine stvari koje je on iznio, naglašavajući da je od tužitelja Ćate postojala naredba “da se sve izuzme”, a da to Barić nije uradio.

“Zašto se džemper ne izuzima? I zašto je kasnije isječen u kući? Zašto se briše snimak ako na njemu nema ništa. Jedan je razlog, a to je da se neko ne vidi”, zaključio je na kraju Čampara.  

Ifet Feraget, pravni zastupnik porodice Memić, na naše pitanje se također osvrnuo na izjavu Barića da mu je "u svemu bilo nešto šuhveli, što je prenio tužiocu". 

"On je u četiri oka rekao tužiocu da "ovdje nešto ne štima", pa zašto onda to nije spomenuo u prvoj zabilješci? Jer mu je neko rekao "sad ne piši", navodi Feraget. 

 

"On njega nije htio ubiti"  

 

Feraget napominje da je Barić dao dvije dijametralno suprotne izjave. 

"Istovremeno ta glavna tužiteljica meni i ocu kaže da je to bilo naguravanje koje je eskaliralo i da “on njega nije htio ubiti”, kazao je Feraget.

Podsjetimo da se radi o izjavi tadašnje glavne tužiteljice Tužilaštva KS Dalide Burzić, koja je sada sutkinja Suda BiH. Njeno ime je, inače, prvo na spisku krivične prijave koju je Tužilaštvu BiH podnio Muriz Memić. Osim nje na spisku su imena još nekoliko tužitelja, pa tako i tužitelja Murisa Ćate koji je u međuvremenu napustio Tužilaštvo KS i otišao u advokate, te nekolicina ljekara i policajaca.

“Ako je Barić prvu izjavu dao 9. februara, to je bila službena zabilješka, a drugu 10. marta kada je on saslušavan kao svjedok. Prvi put je rekao da mu je Alisa rekla "auto nas je udarilo velikom brzinom" i to bi išlo oko toga da je bila saobraćajna nesreća. Dalida Burzić 7.03 donosi naredbu o sprovođenju istrage zbog krivičnog djela ubistva, a Barić 10. marta na neki način potkrepljuje tu naredbu pa kaže „osim toga da ih je udarilo auto, ona je meni rekla da ih neko možda napao sakriven iz drveta“. Dakle, vi imate čovjeka koji vam pomaže u istrazi ubistva, a vi ga prijavljujete, nakon što ste i vi sami prije njegove izjave otvorili istragu za ubistvo. Prema tome, nije to baš logično. Zbog toga i Dalida Burzić mora odgovarati. Josip Barić je policajac, dobro je to rekao tužilac Dubravko Čampara, koji je imao naredbu da izuzme krvavu majicu. On je nije izuzeo”, naglasio je Feraget.

Na ročištu za pritvor, advokatica Barića je spomenula i postupak pred Vrhovnim sudom FBiH koji je ukinuo oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću za saobraćajnu nesreću koja je za posljedicu imala Dženanovu smrt. Seferovićima će se opet suditi.

“Ne znam je li to bila neka nesmotrenost, kako imamo predmet u Kantonalnom sudu po optužnici Kantonalnog tužilaštva, iz kojeg su optuženi u ovom predmetu svjedoci. A svjedoci iz tog predmeta su pred ovim Tužilaštvom optuženi. Zar to nije logično. Ukoliko ste podigli lažnu optužnicu pa je Ljubo Seferović priznao nešto što se nije ni desilo, jer on će svakako doći na red. Optuženi i osumnjičeni imaju pravo da lažu, da se brane šutnjom, ali nemaju pravo da preuzimaju odgovornost za nešto što nisu uradili na način da pomažu da se ne otkrije ubistvo. Možete priznati tuđe ubistvo i djelo pa ga odležati, ali nemate pravo sudjelovati u grupi za organizirani kriminal na način što vam je neko zbog obećanja neke koristi rekao da priznate ono što se nije desilo. Ako je to tako onda je logično da takav optuženi u ovom predmetu bude svjedok, za početak”, kazao je Feraget.

Na kraju je dodao: "Da li se ovdje brani Barić ili neko ko tek treba doći na optuženičku klupu. Ne mogu sad otkrivati detalje, ali vrijeme je da se istraga proširi". 

(zurnal.info)