Džudo bošnjačkog otpora:Za Čamparine savjetnike novca ima – za policiju ne
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Džudo bošnjačkog otpora: Za Čamparine savjetnike novca ima – za policiju ne

Ministar Čampara nije imao vremena da se sastane sa policajcima koji protestiraju. Zato je stigao državnim novcem nagraditi svoje savjetnike - redom sportiste u penziji

Za Čamparine savjetnike novca ima – za policiju ne

Kada su ga prije mjesec, u neformalnom razgovoru, federalni policajci „nabili na k...,“, morali su ići na disciplinsku. Danas je, pak, prema pisanju medija, federalni ministar policije Aljoša Čampara uzvratio istom mjerom. 

Dok je dvije hiljade policijskih službenika pred zgradom Vlade FBiH tražilo svoja prava iz radnog odnosa, resorni ministar Čampara odlučio je da „nabije“ policajce i njihov sindikat, te da se, ubrzo, uputi u nepoznatom pravcu. Službenim vozilom ministra unutrašnjih poslova kojim, otkako je Čampara preuzeo funkciju, upravlja rođeni brat njegovog stranačkog kolege i prijatelja Asima Sarajlića.

SPORTISTI U PENZIJI

Da ministar cijeni odane ljude, pokazalo se prije sedam dana. Iako nije formalni predlagač, upravo su zalaganjem ministra Aljoše Čampare državnim novcem potpomognuti njegovi savjetnici, inače, sportisti u penziji.

Tako je 7. decembra ove godine Vlada FBiH donijela Odluku o dodjeli nagrade Udruženju „Džudo savez BiH“. Od 10 hiljada KM  odobrene nagrade, pola novca, 5000 KM, pripast će, po odluci Vlade FBiH „iskusnom treneru džudoa“ Branislavu Crnogorcu. U pitanju je, naravno, savjetnik federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare! 

Dvostruko veći iznos, dakle, 10 hiljada KM, Vlada FBiH je dodijelila istom čovjeku u decembru 2015. godine. Dva mjeseca prije te donacije, Čamparin savjetnik Crnogorac, skupa sa svojim kolegicama Larisom Cerić i Arijom Jaha pristupio je SDA, o čemu je javnost obaviještena stranačkim saopćenjem za javnost. 

Upravo je Arijana Jaha, također džudistkinja u penziji, prošle sedmice nagrađena sa 2000 KM. Osim toga, posao u Federalnoj upravi policije, koja je u resoru ministra Aljoše Čampare, dobio je džudista Ibro Miladin. Iako se njegovo ime nalazilo u policijskim dosjeima, Čampara je procijenio da nema prepreka da  Miladin bude zaposlen u FUP. Trener Ibre Miladina je Čamparin savjetnik – Branislav Crnogorac.

NEMA VREMENA ZA SASTANAK

Na čelu Asocijacije  mladih SDA je penzionisani kick-boxer  Salko Zildžić. On uporedo obavlja i funkciju savjetnika federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. U avgustu ove godine Klub borilačkih vještina „Flek Tom-Cat“ Tuzla od Predsjedništva BiH dobio je 2000 KM. Odgovorno lice u ovom Klubu je Čamparin savjetnik – Salko Zildžić. 

Ovaj Zildžićev klub, što od Vlade FBiH, što od preduzeća kojima upravlja Vlada FBiH, u proteklih nekoliko godina dobio je ukupno 95 hiljada maraka. 

 No, ni Zildžić, ni Crnogorac, niti bilo koji drugi savjetnik ministra unutrašnjih poslova nije danas našao za shodno da se sastane sa Sindikatom policije. Ministar Čampara je, svakako, imao ranije preuzete obaveze. Uređivanje medija. 

(zurnal.info)