Čampara & Katica:Promocije ministara preko leđa neopremljene policije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Čampara & Katica: Promocije ministara preko leđa neopremljene policije

Specijalna jedinica FUP-a nema nijednog psa tragača, pa su, tako, Gačićeve tragove morali pratiti policajci, a ne obučeni psi. Federalna policija posjeduje helikopter koji godinama nije srvisiran. Dakle, nije u funkciji, pa se, zbog toga, morala tražiti pomoć EUFOR-a

Promocije ministara preko leđa neopremljene policije

„Nasmiješimo se“, reći će ministar Aljoša Čampara pozirajući sa sarajevskim specijalcima  netom nakon što su ubili Edina Gačića. 

Koji minut poslije, federalni ministar unutrašnjih poslova daje izjavu za N1, pa Al Jazeeru, pa FTV, pa BHT, pa... Koristeći pauzu u promjeni kadra, stigao je dati telefonsku izjavu i za Faktor, pa onda otipkati još koji nezvanični SMS medijima bliskim SDA. 

Onaj drugi, kantonalni ministar unutrašnjih poslova, Admir Katica pratio ga je u stopu. Red televizija, red „nezvaničnih“ poruka medijima bliskih SBB-u. Onda jedno gostovanje, pa drugo, pa treće ...

„Imamo vruć trag“, saopćit će Katica nekoliko sati prije nego će policajci pronaći i ubiti serijskog ubicu. 

Samo, onaj „vruć trag“ nije bio Gačićev trag u snijegu, već njegova prepiska iz septembra prošle godine. Ali ko mari za činjenice kada se na tragičnim događajima vrši samopromocija. Tako, recimo, Aljoša Čampara, sav zadihan, pred kamerama kaže da je pripadnik specijalne policije Kantona Sarajevo „samo okrznut u obračunu sa Gačićem“. U tom trenutku ranjeni policajac imao je metak u nozi. Onda ministar Čampara kaže da je obišao mjesto gdje je bila pucnjava. Dovoljno je bilo vidjeti samo kako je ministar obučen da bi se znalo da obmanjuje javnost. Mjesto obračuna sa Gačićem udaljeno je 40 minuta hoda od mjesta odakle se javljao ministar unutrašnjih poslova. 

„Želim da se zahvalim Hafizoviću i Kormanu na ovoj akciji“, kazat će Čampara.

Gačića su pronašli pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, a ne pripadnici FUP-a čijim se zvaničnicima zahvaljuje ministar Čampara. No, to i nije toliko problem. Krenut ćemo od Federacije.

NEMA NI DIREKTORA NI HELIKOPTER

Federalna uprava policija nema direktora. Zbog želje da kontrolira rad policije, ministar Aljoša Čampara je skoro tri godine na mjestu direktora FUP-a održavao penzionera Dragana Lukača. U međuvremenu je Lukač otišao u penziju, Nezavisni policijski odbor se raspao, pa sada nema ko imenovati novog direktora FUP-a. 

Specijalna jedinica FUP-a nema nijednog psa tragača, pa su, tako, Gačićeve tragove morali pratiti policajci, a ne obučeni psi. Federalna policija posjeduje helikopter koji godinama nije srvisiran. Dakle, nije u funkciji, pa se, zbog toga, morala tražiti pomoć EUFOR-a. 

„Federalno ministarstvo vrši nabavku naoružanja, opreme i materijalno-tehničkih sredstava za potrebe FUP-a“, piše u članu 14, stav 10 Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH.

Umjesto da vodi računa o ovim poslovima, ministar Aljoša Čampara je davao izjave o policijskim akcijama  u kojima njegovi policajci nisu ni učestvovali.

„Presretan sam da smo s tim završili“, kazao je sarajevski kantonalni ministar unutrašnjih poslova Admir Katica.

U istom trenutku, Katicin šef, kantonalni premijer Edin Forto, twittao je srce.

„Čestitam komesaru Haliloviću i jedinici za podršku MUP-a Kantona Sarajevo. Naši specijalci“, napisao je Forto povlačeći tako paralelu između svoje „Naše stranke“ i kantonalnih „naših specijalaca“. 

Istodobno, kadrovi „Naše stranke“, postupajući po uputama „Naroda i pravde“ započeli su prodecuru smjene šefa „naših specijalaca“.

„Komesar Halilović je dobio negativnu ocjenu za svoj rad. On je trebao da djeluje preventivno“, saopćit će javnosti Miroslav Kružik, umirovljeni golman kojeg je  Elmedin Konaković rasporedio u Nezavisni policijski odbor da ocjenjuje rad „policijskih zvaničnika“.

(zurnal.info)