IZBORI 2024:Zabilježene 104 kritične situacije, kupovina glasova, fotografisanje listića

Aktuelno

IZBORI 2024: Zabilježene 104 kritične situacije, kupovina glasova, fotografisanje listića

Izlaznost na lokalnim izborima 2024. godine do 15 sati iznosi 33,2 posto i u odnosu na lokalne izbore iz 2020. godine 5,6 posto je manja. Osim male izlaznosti, zabilježena su 104 teža kršenja izbornih pravila i procedura

Zabilježene 104 kritične situacije, kupovina glasova, fotografisanje listića
foto:zurnal.info

Koalicija pod lupom zabilježila je 104 kritične situacije u toku izbornog dana a radi se o slučajevima nedostataka izbornog materijala, propustima u pristupu posmatrača biračkim mjestima te nepravilnostima tokom glasanja poput fotografiranja listića, izdavanja većeg broja od potrebnog izbornog materijala, zloupotrebe pomoći pri glasanju i ugrožene tajnosti glasanja

Na 12 biračkih mjesta zabilježeno je otvoreno nagovaranje da se glasa za određenog političkog subjekta dok su na tri mjesta zabilježeni pritisci na birače. Glasanje bez provjere identifikacionih dokumenta zabilježeno je na četiri posto biračkih mjesta. Na 44,2 posto biračkih mjesta birači su vraćani jer nisu bili na izvodu CBS-a. Na 45,4 biračkih mjesta zabilježeno je porodično glasanje.

Jedna osoba je pružala većem broju birača pomoć u kabini za glasanje na 24,3 posto biračkih mjesta, dok je na dva biračka mjesta bilo više od 10 ovakvih slučajeva. Tajnost glasanja je ugrožena na 4,6 posto biračkih mjesta, na 5,7 posto biračkih mjesta posmatrači nisu mogli pratiti neometano izborni proces, bilo je slučajeva sprječavanja posmatrača Koalicije pod lupom.

Štab Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Izbori 2024“ koji prati i preduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije u Republici Srpskoj na dan lokalnih izbora do 12 sati zabilježio je nekoliko incidenata.

U Istočnom Starom Gradu jedno lice je prijavljeno da je u 07,30 časova na biračkom mjestu u Hreši uputilo prijetnje članu biračkog odbora. U Bratunacu jedna osoba je građanima nudila novac u iznosu od po 200 KM, kako bi glasali za određene kandidate za načelnika opštine i odbornike u opštini.

Policijskoj stanici Teslić obratila se predsjednica biračkog mjesta Slatina u Tesliću i prijavila da je jedna osoba pokušala da glasa sa ličnom kartom drugog lica. Predsjednik biračkog mjesta u ulici Vuka Karadžića u Kozarskoj Dubici prijavio je jedno lice nakon glasanja odbilo da listić ubaci u predviđenu kutiju, nakon čega je glasački listić iznio sa biračkog mjesta i bacio u kantu za smeće.

Policijskoj stanici Zvornik obratio se predsjednik biračkog mjesta Đulić O.S.,te prijavio dva lica da su u mjesto Đulić uputili verbalne prijetnje. U Milićima predstavnik jedne političke partije prijavio je da Dom zdravlja Milići izdaje potvrde licima da ne mogu samostalno glasati, a da se radi o licima za koje on smatra da su sposobna za samostalno glasanje.

 Policijskoj stanici Stanari obratio se član komisije na biračkom mjestu  Ostružnja Donja i prijavio da mu je jedna osoba uputila verbalne prijetnje. Na području Policijske uprave Bijeljina na četiri lokacije prijavljena je zloupotreba mobilnih telefona na način da je pokušano fotografisanje glasačih listića. Policijskoj stanici Vlasenica prijavljeno je da je od 10,45 do 11,20 časova došlo do prekida glasanja na biračkom mjestu Piskavice u Vlasenici zbog narušenog javnog reda i mira.

U poslijepodnevnim sati Stranka BH Zeleni saopštila je da je na biračkom mjestu Bukovačke Čivčije kod Doboja dogodio se incident u kojem je kandidat Ujedinjene Srpske, Sadmir Džebić napao posmatrača ove stranke Enesa Durmića.

Prema izjavama očevidaca, Džebić, koji je bio u vidno alkoholiziranom stanju, prišao je Enesu i udario ga, nokautiravši ga bez ikakvog povoda. Durmiću je odmah pružena medicinska pomoć, a policija je započela potragu za napadačem.  Smatramo da ovakvo ponašanje, naročito tokom izbornog procesa, ne smije proći nekažnjeno. Pozivamo nadležne institucije da hitno poduzmu sve neophodne korake kako bi se osigurala sigurnost svih učesnika na biračkim mjestima", saopćeno je ove stranke.

Podsjetimo, nove tehnologije za glasanje koje bi trebale onemogućiti izborne prevare primjenjuju se u 20-ak općina na oko 500 biračkih mjesta. U Tuzli je to na 32 mjesta ali je jutros prijavljeno da se na dva biračka mjesta moralo odustati od ovakvog načina provođenja izbornog procesa zbog kvara na skenerima. I na jednom biračkom mjestu u Doboju ne radi elektronska identifikacija birača.

(zurnal.info)