Tragom revizorskih izvještaja:Zašto je Elektrokrajina najveći gubitaš: Čak ni direktor ne plaća struju

Istražujemo

Zašto je Elektrokrajina najveći gubitaš: Čak ni direktor ne plaća struju

Zanimljivo je da račune za utrošenu struju redovno ne izmiruje ministar energetike RS Željko Kovačević, koji je prije nego što je zasjeo u ministarsku fotelju bio upravo direktor Elektrokrajine

Zašto je Elektrokrajina najveći gubitaš: Čak ni direktor ne plaća struju

Banjalučka Elektrokrajina tradicionalno je najveći gubitaš u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske, u kojem ima jedanaest zavisnih preduzeća.

NAJVEĆI GUBITAŠ

Finansijski izvještaj za treći kvartal prošle godine potvrdio je da je Elektrokrajina ostvarila gubitak od čak 5.373.746 KM, dok su 990.163 KM ostali gubici direktno u kapitalu. Ova kompanija ima višemilionske dugoročne i kratkoročne obaveze, a čuvena je i po najvećim gubicima u distributivnoj mreži, koji su u prošloj godini prelazili 20 procenata. Doduše, ti gubici su u ovoj godini smanjeni 19,95 posto, što je opet mnogo više od gubitaka u Elektro Doboju, koji iznose 8,7 posto.

Na kraju 2011. godine Elektrokrajina je imala 153,3 miliona maraka potraživanja od kupaca po osnovu isporučene električne energije, izvršenih usluga i obračunatih zateznih kamata, poslije umanjenja za ispravku vrijednosti u iznosu od 76.979.812 KM.

Međutim, nezavisna revizorska kuća “Dilojt” je u svom izvještaju upozorila da na osnovu  prezentovanih podataka nisu bili u mogućnosti da potvrde i starosnu strukturu navedenih potraživanja od domaćinstava i privrednih subjekata i, shodno tome, da se uvjere u adekvatnost ispravke vrijednosti potraživanja od kupaca na kraju 2011. godine.

Nezavisni revizor je za poslovanje Elektrokrajine dao mišljenje sa rezervom, ukazujući i da se protiv ovog preduzeća vode sudski sporovi u vrijednosti od 4,2 miliona, dok je vrijednost sporova koje oni vode protiv drugih subjekata 51,5 miliona KM, bez potencijalnih zateznih kamata.

“Konačan ishod sporova trenutno nije moguće predvidjeti. Rukovodstvo Društva je na osnovu procjena ishoda sporova pravnoj službi izvršilo rezervisanje za potencijalne gubitke po osnovu sudskih sporova u ukupnom iznosu od 279. 166 KM, dok za ostale sporove rukovodstvo Društva smatra da ne bi mogli imati značajne negativne ishode za Društvo, odnosno da Društvo neće biti izloženo značajnim potencijalnim gubicima”, stoji u revizorskom izvještaju.

Uz to, samo dobavljačima na kraju 2011. godine Elektrokrajina je dugovala 106,8 miliona KM.

TESLIN SKANDAL

Za banjalučku Elektrokrajinu vežu se mnogobrojni skandali, a poslednji je onaj iz februara ove godine kada je akciji kodnog naziva “Tesla” uhapšeno 20 radnika ovog preduzeća zbog sumnje da su pojedinim ugostiteljskim objektima u Banjaluci umanjivali račune za struju.

Oni su za ugostiteljske objekte obezbjeđivali besplatnu struju, a vlasnici tih lokala su ih svakog mjeseca čašćavali pozamašnim napojnicama i poklonima. Nakon nekoliko dana provedenih u zatvoru, svi su pušteni na slobodu, a protiv njih su podnesene krivične prijave.

Međutim, kako saznajemo iz izvora bliskih istrazi, neki od uhapšenih su tokom saslušanja izjavili da su oni “sitne ribe” i da su neki od bivših rukovodilaca u ovom preduzeću mozak cijele operacije, odnosno da su oni uspostavili sistem krađe struje, koji se primjenjuje i danas.

Zanimljivo je da račune za utrošenu struju redovno ne izmiruje ministar energetike RS Željko Kovačević, koji je prije nego što je zasjeo u ministarsku fotelju bio upravo direktor Elektrokrajine. Jedan banjalučki portal nedavno je objavio faksimil računa, prema kojem Kovačević nije platio 435,45 KM za utrošenu struju u jednoj od svojih kuća, u ulici Đure Jakšića u Banjaluci.

Iako ima milionske gubitke, rukovodstvo Elektrokrajine odlučilo je da se ponovo zaduži i podigne kredit od pet miliona maraka. Krajem prošle godine Skupština akcionara ovog preduzeća je prihvatila informacija o novom kreditnom zaduženju. Dvadesetak dana ranije su smijenjena tri izvršna direktora preduzeća.

Predsjednica Nadzornog odbora Božica Vukašinović tvrdila je da su direktori smijenjeni zbog  toga što su onemogućavali rad uprave ovog preduzeća, ali su pojedini mediji objavili da je stvarni razlog za njihovu smjenu bio to što su odbili da potpišu rješenje o novom kreditnom zaduženju.

(zurnal)