Ured za reviziju FBiH utvrdio :Tri godine bez nove Strategije sigurnosti saobraćaja u Kantonu Sarajevo

Istražujemo

Ured za reviziju FBiH utvrdio : Tri godine bez nove Strategije sigurnosti saobraćaja u Kantonu Sarajevo

Ministarstvo saobraćaja KS dobilo je mišljenje sa rezervom za reviziju usklađenosti za prošlu godinu, a jedan od razloga jeste taj što nisu sačinili prijedlog strategije sigurnosti cestovnog saobraćaja Kantona koji se donosi na period od 10 godina, niti prijedlog programa sigurnosti cestovnog saobraćaja Kantona koji se donosi na period od pet godina. Strategija sigurnosti saobraćaja u KS ranije je izrađena za period od 2016. do 2020., a tek u ovoj godini predstavljena je studija opasnih mjesta i dionica na saobraćajnicama u Kantonu Sarajevu koja obuhvata analizu saobraćajnih nesreća za period od septembra 2019. do septembra 2022. godine

Tri godine bez nove Strategije sigurnosti saobraćaja u Kantonu Sarajevo
foto: dron.ba

Crne tačke na saobraćajnicama u Kantonu Sarajevo ponovo su dospjele u fokus javnosti nakon teške saobraćajne nesreće koja je 26. maja na Marijin Dvoru odnijela dva mlada žena. Armin Berberović je tada na pješačkom prelazu udario tri osobe od kojih je Azra Spahić preminula na mjestu, dok je Alma Suljić sedmica bila u kritičnom stanju i usljed teških povreda preminula je 23. juna na KCUS-u.

Armin Berberović na pješačkom prelazu automobilom ubio Almu Suljić i Azru Spahić

Kantonalna vlast je, podsjetimo, nakon ove teške saobraćajne nesreće na Marijin Dvoru najavila niz mjera na poboljšanju saobraćajne sigurnosti. Neke od njih su realizirane, dok su druge i dalje na čekanju. 

Što se tiče mjera koje su u nadležnosti MUP-a Kantona Sarajevo realizirane su one koje se odnose: na pojačane kontrole vozača, višestrukih povratnika u činjenju najtežih oblika prekršaja, s posebnim akcentom na prekršaje koji se odnose na prekoračenje dozvoljene brzine kretanja motornih vozila, upravljanje motornim vozilom pod dejstvom alkohola, upravljanje motornim vozilom u vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, upravljanje neregistrovanim vozilom ili nakon isteka važnosti registracije i vršenja nedozvoljenih radnji vozilom u saobraćaju.

Iz MUP-a KS dalje kažu da je naredbom policijskog komesara ažuriran plan postupanja policijskih službenika „Alkohol“ koji se odnosi na akcije pojačane kontrole vozača i vozila u saobraćaju, s posebnim akcentom na prekršaj koji se odnosi na upravljanje motornim vozilom pod dejstvom alkohola.

U periodu od 27. maja do 7. septembra ukupno je 1.224 vozača su prekršajno sankcionisani zbog vožnje pod dejstvom alkohola, a jedan vozač zbog vožnje pod uticajem droga.

Ažuriran je i plan postupanja policijskih službenika „Brzina“ koji se odnosi na prekoračenje dozvoljene brzine kretanja motornih vozila.

U periodu od 27. maja do 7. septembra izdato je ukupno 8.667 prekršajnih naloga zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila, te je podneseno 15 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. U istom periodu je iz saobraćaja isključeno i sankcionisano 517 osoba koje su vozilom upravljale prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom, a od višestrukih povratnika u vršenju prekršaja iz oblasti ZOOBS-a, privremeno je oduzeto 46 putničkih motornih vozila i jedan motocikl.

Međutim, pitanje bez odgovora je da li su realizirane mjere dale pozitivan efekat.

Prema biltenu MUP-a Kantona Sarajevo od 1. juna do 31. augusta na području Kantona Sarajevo registrovano je ukupno 2.410 saobraćajnih nezgoda. Poginulo je pet osoba, 52 osobe su teže povrijeđene, a njih 222 je zadobilo lakše tjelesne povrede.

Jedno je sigurno – građani smatraju da ulice Sarajeva nisu sigurne, da postojeći zakonski propisi nisu adekvatni, te da je zakazao cijeli sistem. 

Prije devet godina u Nedžarićima  je Havu Dovadžiju automobilom usmrtio Semir Rastoder. Prije sedam godina na Marijin Dvoru  također na pješačkom prelazu, Sanjin Sefić je automobilom pregazio i usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč.

Na ulicama više policajaca, povećan broj radara, ali zakon i dalje istiNakon ubistva Azre Spahić i Alme SuljićNa ulicama više policajaca, povećan broj radara, ali zakon i dalje isti

Nakon ovih saobraćajnih nesreća nisu provedene nikakve efikasne mjere na poboljšanju saobraćajne sigurnosti.

Preporuka federalnih revizora iz izvještaja za prošlu godinu jeste da se pripremi program sigurnosti cestovnog saobraćaja i da se dostavi Vladi Kantona Sarajevo na usvajanje, u skladu sa Zakonom o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Revizori su utvrdili da je Strategija sigurnosti saobraćaja u Kantonu Sarajevu važeća za period 2016. - 2020., te da su tek u prošloj godini poduzete aktivnosti na izradi studije identifikacije opasnih mjesta i dionica na primarnoj mreži saobraćajnica u Kantonu, a koja će se koristiti prilikom sačinjavanja nove strategije.

Shodno tome, konstatujemo da Ministarstvo nije sačinilo prijedlog strategije sigurnosti cestovnog saobraćaja Kantona koji se donosi na period od deset godina, niti je sačinjen prijedlog programa sigurnosti cestovnog saobraćaja Kantona koji se donosi za period od pet godina. Navedeno nije u skladu s članom 14. Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo“, utvrdili su iz Ureda za reviziju FBiH za 2022. godinu.

Ovo je jedan od razloga zbog kojeg je Ministarstvo saobraćaja KS dobilo mišljenje sa rezervom za reviziju usklađenosti.

Podsjetimo, početkom juna predstavljena je studija "Identifikacija opasnih mjesta i dionica na primarnoj mreži saobraćajnica u Kantonu Sarajevo", a koju je za potrebe Ministarstva saobraćaja KS izradio istraživački tim sačinjen od profesora Fakulteta za saobraćaj i komunikacije. Ova studija je obuhvatila analizu saobraćajnih nesreća za period od septembra 2019. do septembra 2022. godine na 107 saobraćajnica u KS. Na tim saobraćajnicama identifikovano je 16 crnih tačaka. 

(zurnal.info)