POTOP BANJALUČKOG BAZENA:Zatvaranje Akvane raduje građevinske tajkune

Istražujemo

POTOP BANJALUČKOG BAZENA: Zatvaranje Akvane raduje građevinske tajkune

Od osnivanja do danas „Akvana“ je imala samo gubitke, tri direktora, koja je postavio SNSD, iza sebe su ostavila dug od sedam miliona maraka. Vrlo je izvjesno da će PDP-ov direktor Velibor Vukajlović biti poslednji direktor „Akvane“, jer je njeno potonuće gotovo nemoguće izbjeći. Nakon što je postao gradonačelnik Draško Stanivuković je najavio „novo vrijeme za Akvanu“. To vrijeme je stiglo i, ukratko, katastrofalno je.

Zatvaranje Akvane raduje građevinske tajkune
Akvana

 

Banjalučko javno preduzeće „Akvana“ od osnivanja do danas, cijelih 17 godina, „davi“ se u milionskim dugovima, a uskoro bi mogla biti skroz „potopljena“. Poslovnim jezikom rečeno, gurnuta u stečaj.

Mada je uprava „Akvane“ 26. juna obavijestila javnost da bazen funkcioniše, kao i da će naći mogućnost da tako i ostane, šanse za to su minorne. Uprava je priznala da je njen najveći dobavljač, firma „Novoteks“, raskinula ugovore i da to može dovesti do problema na akvaparku.

„Novoteks' traži povećanje cijena robe koju isporučuje, iako ta mogućnost nije bila predviđena postojećim ugovorom. Napominjemo, Novoteks je već jednostrano raskinuo sedam ugovora u jednom danu. Prvo su tražili za jedan ugovor da se cijene aneksom povećaju. Кada smo rekli da ugovor, kao ni Zakon o javnim nabavkama ne dopuštaju izmjene cijena, raskinuli su taj ugovor, a nakon dva dana i ostalih sedam“, naveli su iz uprave „Akvane“.

Cjelokupnu situaciju pokušali su opravdati činjenicom da je nova uprava, koju je nakon lokalnih izbora 2020. godine imenovao gradonačelnik Draško Stanivuković, zatekla brojne probleme i dugovanja, koje „rješavaju u skladu sa mogućnostima“.

“I ovaj problem ćemo prevazići, kako bi građani Banjaluke imali mogućnost da uživaju u akvaparku u ovim ljetnim danima, kada su najavljene rekordno visoke temperature“, saopštili su iz „Akvane“.

Jedino izvjesno u ovoj rečenici je nesnosna vrućina, koja će potrajati. Prema saznanjima Žurnala, firma „Novoteks“, koja je glavni snabdjevač „Akvane“, ponovo je pokrenula postupak blokade računa ovog javnog preduzeća, jer im „Akvana“ godinu i po dana nije uplatila ništa za isporučene robe. Dug „Akvane“ prema „Novoteksu“ iznosi oko četiri miliona konvertibilnih maraka. Izvor Žurnala navodi da bi posle ove blokade računa mogao biti pokrenut postupak, koji bi „Akvanu“ odveo u stečaj.

Nakon lokalnih izbora 2020. godine za v.d. direktora „Akvane“ imenovan je Velibor Vukajlović. On je bio izbor gradonačelnika Draška Stanivukovića a, prema tvrdnjama izvora Žurnala, umješnost je pokazao jedino kada su u pitanju bile vansudske nagodbe sa nezakonito otpuštenim radnicima.

 

Nastavak gomilanja dugova

 

Pitanje je zašto je novi menadžment kao glavnog dobavljača zadržao „Novoteks“, čiji je vlasnik Novo Milaković, mada je ta firma prethodnih godina zbog neisplaćenih potraživanja već blokirala račune „Akvane“?! Novoteks“ je nedavno ponovo od Okružnog privrednog suda zatražio blokadu računa i prodaju imovine „Akvane“. Ako sud potvrdi zahtjev Milakovićeve firme, a realno je da se to desi, Banjaluka ostaje bez akvaparka, a JP „Akvana“ će biti oduzeto zemljište. U ovom slučaju, zakon jeste na strani „Novoteksa“, jer „Akvana“ nije izmirila sudska poravnanja iz 2019. godine, kada je Okružni privredni sud odredio jasne datume do kojih je dug trebalo da se izmiri u ratama. Kako uplate nisu izvršene, „Novoteks“ je zatražio naplatu prinudnim putem. Pitanje je i zašto je Milaković nastavio da posluje sa javnim preduzećem koje mu nije izmirivalo dugove i da li je sve igra kako bi „Akvana“ otišla u stečaj, a njen najveći kapital, zemljište u centru Banjaluke, postalo plijenom građevinskih tajkuna?

 Po svemu sudeći, guranje „Akvane“ u finansijski ambis, iz kojeg se teško može vratiti, i jeste bio cilj. „Kvaka“ je u zemljištu „Akvane“, na koje su pojedini lokalni tajkuni bacili oko, namjeravajući da na toj atraktivnoj lokaciji grade zgrade. U samom kompleksu „Akvane“ postoji dio zemljišta na kome se ne nalazi ništa i na kojem bi mogle da se izgrade zgrade, a da bazeni budu sačuvani. Izvori Žurnala navode da su najozbiljniji takmaci za preotimanje tog zemljišta braća Jović, koji „njeguju“ dobre poslovne veze i sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata, ali i sa gradonačelnikom Stanivukovićem.

Mada su iz Gradske uprave demantovali da se to ne može desiti, jer je, kako su naglasili, zemljište „Akvane“ u vlasništvu Grada Banjaluka, pa je tako „osigurano od otimanja“, gradskim zvaničnicima se ne može vjerovati na riječ. Očit primjer za to je Stanivukovićev pristanak na sramnu izmjenu regulacionog plana, kojom je dozvolio tajkunu Mladenu Milanoviću Kaji da u najstrožem centru grada, u takozvanoj “rupi”, gradi stambene objekte od 11 spratova, a da za to nema ni građevinsku dozvolu.

 

Grandiozna obećanja nakon otvaranja

 

„Akvana“ je osnovana polovinom 2005. godine, u vrijeme kada je na čelu Banjaluke bio SNSD-ov Dragoljub Davidović. Osnivači „Akvane “ bili su Grad Banjaluka i italijanska firma „Atzwanger“, koja je i gradila vodeni park. Grad je 2008. kupio udio italijanske firme i postao stopostotni vlasnik, a u „Atzwanger“ je 2010. godine podnio tužbu tražeći 2,2 miliona KM za dodatne radove.

Tadašnji SNSD-ov gradonačelnik Dragoljub Davidović najavljivao je da će Banjaluka imati „najveći akvapark u Evropi“, ali je krajnji rezultat bio neuspjela imitacija onoga što bi akvapark zaista trebalo da predstavlja. Olimpijski bazen na otvorenom, koji je bio ucrtan u prvobitnom projektu, zamijenio je daleko manji bazen, kao što je iz projekta „isparilo“ više vodenih otvorenih površina, kao i zatvoreni bazen, koji je trebalo da bude izgrađen na mjestu gdje se sada nalazi sportski teren. Vrlo brzo nakon otvaranja akvaparka postalo je kristalno jasno da je u pitanju velika prevara.

 

 

Od osnivanja do danas „Akvana“ je imala samo gubitke, tri direktora, koja je postavio SNSD, iza sebe su ostavila dug od sedam miliona maraka. Vrlo je izvjesno da će PDP-ov direktor Velibor Vukajlović biti poslednji direktor „Akvane“, jer je njeno potonuće gotovo nemoguće izbjeći. Nakon što je postao gradonačelnik Draško Stanivuković je najavio „novo vrijeme za Akvanu“. To vrijeme je stiglo i, ukratko, katastrofalno je. Za koji dan se može očekivati potpuni prestanak rada akvaparka. Do tada, oni koji spas od nesnosnih vrućina potraže na banjalučkoj „Akvani“, u krugu vodenog parka mogu da kupe tek dvije vrste soka, pivo, i to točeno, pojesti se ne može ništa, čak ni najobičniji sendvič. To je realnost, potpuno drugačija od opisa banjalučkog akvaparka na zvaničnoj web stranici „Akvane“: „najveća turistička i zabavna atrakcija ove vrste u Banjaluci i širem okruženju“; „najsavremenija postrojenja za prečišćavanje vode“; „picerija i grill za kupače“; „restoran sa ekskluzivnim enterijerom i predivnim pogledom na park i bazen“….

 

(zurnal.info)