Zapošljavanje:ZBOG NAMJEŠTANJA KONKURSA: Zinaida Šljivić danima štrajkuje glađu ispred zgrade Vlade TK
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

ZBOG NAMJEŠTANJA KONKURSA: Zinaida Šljivić danima štrajkuje glađu ispred zgrade Vlade TK

Zinaida Šljivić ima pet godina radnog iskustva u Zavodu za odgoj i obrazovanje djece ometene u razvoju. Nakon prijave na konkurs za predavača u Prvoj osnovnoj školi u Srebreniku odbijena je a posao je dobila druga kandidatkinja.

ZBOG NAMJEŠTANJA KONKURSA: Zinaida Šljivić danima štrajkuje glađu ispred zgrade Vlade TK
FOTO: Tuzlanski.ba

Zinaida Šljivić, defektolog-oligofrenolog iz Banovića, već danima zajedno sa svojim suprugom Salkom vodi bitku za poštenu konkursnu proceduru u Prvoj osnovnoj školi u Srebreniku, piše Tuzlanski.ba.
Zinaida je, po njenim riječima, žrtva namještanja konkursa na radnom mjestu:

- Iako po Pravilniku o upošljavanju Ministarstva obrazovanja TK, ja treba da budem izabrana na mjesto defektologa-oligofrenologa u Prvoj OŠ Srebrenik, meni je to pravo uskraćeno raznim manipulacijama od strane ministra obrazovanja Mirsada Kunića i direktorice OŠ Almire Džanić – rekla je Zinaida Šljivić.

Ima pet godina radnog iskustva u Zavodu za odgoj i obrazovanje djece ometene u razvoju. Nakon prijave na konkurs za predavača u Prvoj osnovnoj školi u Srebreniku odbijena je a posao je dobila druga kandidatkinja. Po Zinaidinim riječima, takva odluka je apsolutno u suprotnosti s Pravilnikom o zapošljavanju u obrazovnim institucijama:

- Međutim mene, uprkos žalbi, nisu zaposlili. Zbog toga sam najprije štrajkovala glađu ispred Ministarstva obrazovanja, a onda sam zajedno sa suprugom svoju borbu nastavila i ispred Vlade TK.

Kako je rekla medijima, problem je nastao nakon što je njenoj kolegici Amri Helić, također kandidatkinji za ovaj posao, priznali uvećanje bodova od 20% na ime učešća u radu Civilne zaštite:

- Tačnije, njen otac je u ratu bio član civilne zaštite, te joj je to dalo nepravednu prednost pri određivanju visine bodova koje je kandidat osvoji, što po Pravilniku Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona nije ispravno – tvrdi Zinaida. U Pravilniku to bodovanje ne postoji, samo se kandidatima u statusu člana porodice demobilisanog branioca sa i preko 24 mjeseca učešća u Oružanim snagama dodjeljuje 20% na bodove prilikom konkurisanja.

Kako piše Tuzlanski.ba, Zinaida i Salko su 10.10.2014. godine u jutarnjim satima boravili kod ministra Mirsada Kunića nakon što su prethodno bili kod premijera Tuzlanskog kantona Bahrije Umihanića. Ponuđeno im je da Zinaida i Amra počnu raditi u isto vrijeme, sada stvarajući dva radna mjesta, s tim da bi Zinaidi bilo ponuđeno novo radno mjesto na 90 dana i obećavajući im raspisivanje novog konkursa za prijem Zinaide u radni odnos, ali se ne osvrćući se na činjenicu da je utvrđena neregularnost u izbornoj proceduri od samog početka. Kako nije htjela pristati na takav dogovor, Zinaidi je nakon rasprave i pozlilo te je intervenisala i hitna pomoć.

Zinaida i Salko imaju dvogodišnje dijete, koje je tokom štrajka smješteno kod njene majke.

(zurnal.info)