Inventivni metodi pljačke:ZOVI AKO ŠTA TREBA: Kako je Špirićev štićenik Nino Jauz namještao tendere

Istražujemo

ZOVI AKO ŠTA TREBA: Kako je Špirićev štićenik Nino Jauz namještao tendere

Jauz je iza sebe ostavio pustoš u opštinskoj kasi, s obzirom na to da je za vrijeme svoje vladavine budžet Dubice trošio rukovodeći se isključivo ličnim i stranačkim interesima

ZOVI AKO ŠTA TREBA: Kako je Špirićev štićenik Nino Jauz namještao tendere
NINO JAUZ: Pogled ispod obrva tokom namještanja tendera

Nino Jauz, SNSD-ova perjanica iz Kozarske (Bosanske) Dubice, na prošlim lokalnim izborima poražen je u trci za još jedan načelnički mandat, nakon čega ga je njegov partijski kolega Nikola Špirić udomio u svom kabinetu u Savjetu ministara BiH.

Jauz je iza sebe ostavio pustoš u opštinskoj kasi, s obzirom na to da je za vrijeme svoje vladavine budžet Dubice trošio rukovodeći se isključivo ličnim i stranačkim interesima. Nova opštinska vlast, koju čine SDS i PDP,  je zadokumentovala sve nezakonitosti i nepravilnosti iz vremena Jauzovog mandata i to prijavila nadležnom Tužilaštvu, koje je izdalo nalog policiji Republike Srpske da izuzme dokumentaciju i pokrene istrage.

NABAVKA VIDEO NADZORA

Jedan od slučajeva, koji svjedoči da su se u vrijeme Jauzovog gazdovanja Dubicom izigravali pozitivni zakonski propisi, je i odluka opštinskih vlasti da se posao proširenja sistema video nadzora na području grada dodijele firmi „Netmont“, pri tome svjesno ekskivirajući obavezu raspisivanja tendera za ovaj posao.

Cijeli posao proširenja sistema video-nadzora sporan je od samog početka, jer u budžetu za 2012. godinu nije bila predviđena stavka za ovakvu investiciju niti je postojao plan investicija, koji predviđa proširenje video nadzora.

Bez obzira na to, opštinsko Odjeljenje za prostorno uređenje i stambeno komunalne djelatnosti u dva navrata, 8. novembra 2011. godine i  17. aprila 2012. godine, traži od tadašnjeg načenika Jauza da odobri „proširenje sistema video-nadzora na području opštine Kozarska Dubica“.

U prvom dopisu, navodi se da procijenjena vrijednost nabavke iznosi 75. 000 maraka (bez uračunatog pdv-a), dok je u drugom zahtjevu vrijednost posla procijenjana na 70. 000 KM, takođe bez uračunatog pdv-a. Jauz daje zeleno svjetlo za oba zahtjeva, koji, ustvari, predstavljaju jedan posao, ukupne vrijednosti 145. 000 maraka (bez pdv-a).

S obzirom na to da se, prema Zakonu o javnim nabavkama BiH, za svaki posao čija je vrijednost premašuje 80. 000 maraka mora raspisati tender, jasno je da su Jauz i njegovi saradnici, razbijanjem ukupne vrijednosti posla na iznose manje manje od te cifre, svjesno išli na izbjegavanje zakonske procedure kako bi odabranoj firmi povjerili posao.

Uz to, u opštinskoj dokumentaciji uopšte ne postoje podaci na osnovu kojih kriterijuma i cijena je utvrđen iznos vrijednosti posla proširenja video-nadzora.

Kada su ukupnu vrijednost posla podijelili na navodne dvije investicije manje od 80. 000 KM i time izbjegli raspisivanje tendera, Jauz je naložio da se za izbor najboljeg ponuđača provede postupak konkurentskog zahtjeva za dostavljanjem ponuda.

ZOVI AKO ŠTA TREBA

Da se radi o već dogovorenom poslovnom aranžmanu i da je unaprijed bilo poznato ko će dobiti posao, svjedoči i mejl koji je iz firme „Netmont“ upućen na adresu odgovornih u opštinskoj administraciji.

Iz „Netmonta“ nadležnu službenicu za provođenje postupka javne nabavke obavještavaju da će njihovi konkurenti biti „Kadera Company“ i firma „Elnar“, uz poruku koja svakako ne priliči poslovnoj korespondenciji:

„Zovi ako šta treba“.

Iz ovoga je jasno da je „Netmont“ već bio odabran kao izvođač radova. Dostavljanje konkurentskih zahtjeva bilo je čista farsa, jer je nesporno da je sve prethodno dogovoreno između Jauza, „Netmonta“ i preostale dvije firme, koje su poslužile da se zadovolji forma i tako prikrije muljaža oko dodjele posla odabranom preduzeću.

Zato ne čudi što je u oba slučaja „Netmont“ imao najpovoljniju ponudu, nakon čega opština Dubica sa ovom firmom potpisuje ugovore o izvođenju radova na proširenju video nadzora. Vrijednost prvog ugovora iznosi 92. 556,59 KM (sada je uračunat pdv), dok je drugi ugovor potpisan na iznos 74. 396,79 KM (takođe sa uračunatim pdv-om).

Pri tome, dostavljena dokumentacija ponuđača nije bila kompletirana u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, jer su u dosijeima bile samo izjave ponuđača o ispunjavanju uslova, bez odgovarajućih potvrda o izmirenim obavezama po osnovu dopinosa ili potvrda o ranijim kvalitetno izvedenim radovima.

(zurnal.info)