Galerija Žurnal:ŽURNAL U POTOČARIMA: 6377

Galerija Žurnal

ŽURNAL U POTOČARIMA: 6377

Fotograf Žurnala, Adi Kebo, bio je danas u Potočarima. U našoj galeriji možete pogledati fotografije koje je zabilježio

ŽURNAL U POTOČARIMA: 6377
FOTO: Adi Kebo/Žurnal

Više od 50.000 ljudi, koji su prisustvovali obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici, napustili su u popodnevnim satima Potočare.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća u Memorijalnom centru Potočari, ljudi iz cijelog svijeta odali su počast za više od 8.000 žrtava genocida.

Pored zida u Memorijalnom centru na kojem su ispisana imena ubijenih Srebreničana ostali su ležati cvjetovi.

U Memorijalnom centru Potočari danas je klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka još 136 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine na području Srebrenice, zaštićene zone UN-a.

Među 136 muškaraca čiji posmrtni ostaci su danas ukopani, 18 je maloljetnika, a najmlađi među njima su imali 16 godina kada su ubijeni.

Najstarija žrtva koja je ukopana danas u Potočarima je Jusuf (Juso) Smajlović. Rođen je 1920. godine, a ukopan je zajedno sa svojim unukom Hedibom pored ranije ukopane trojice sinova Amira, Habiba i Asima.

Nakon današnje dženaze, u Potočarima je ukopano ukupno 6.377 žrtava, od čega 440 maloljetnika. Svaka četrnaesta žrtva ukopana u Potočarima je dijete.

Fotograf Žurnala, Adi Kebo, bio je danas u Potočarima. U našoj galeriji možete pogledati fotografije koje je zabilježio.

(zurnal.info)