Berza

Uspon dionica Bosnalijeka, "slobodni pad" Hidrogradnje

 

Na Sarajevskoj berzi razloga za zadovoljstvo u aprilu imali su samo dioničari sarajevskog Bosnalijeka dok je većini ostalih investitora preostalo samo da ponovo uknjiže dodatne gubitke.

Vrijednost indeksa SASX-10, koji čini deset najlikvidnijih dionica na SASE, završila je april sa minusom od 1,25 posto, što je treći mjesec zaredom kako vrijednost ovog indeksa, koji je i najbolji pokazatelj stanja na SASE, bilježi pad, što je loš znak za investitore. U odnosu na početak godine, vrijednost indeksa SASX-10 na kraju aprila bila je manja za 4,7 posto, što znači da su toliko u prosjeku na gubitku dioničari najlikvidnijih kompanija sa SASE.

Bosnalijek nastavlja rasti

Svojih "pet minuta" konačno su dočekali dioničari Bosnalijeka jer je ova dionica u aprilu zabilježila rast od 6,3 posto, nakon što je u martu njena cijena skočila za impresivnih 19,6 posto. Dionice Bosnalijeka tako već treći mjesec bilježe kontinuiran rast, pa je od početka godine njihova cijena porasla za 28,6 posto , što dionice ove kompanije čini i najboljom ovogodišnjom investicijom, utoliko prije što je većina ostalih dionica nakon prva četiri ovogodišnja mjeseca u debelom minusu.

Uz dionice Bosnalijeka april je u plusu završila i dionica Energoinvesta sa rastom od 2,4 posto. Cijena dionica Energoinvesta od početka ove godine kreće se po principu, "korak naprijed, dva koraka nazad", gdje se iz mjeseca u mjesec smjenjuju pad i rast. Na žalost investitora, mjesečni padovi su daleko veći od rasta u "pozitivnim" mjesecima, pa je konačan saldo da je vriejdnost ove dionice na kraju aprila bila za 9,2 posto manja nego na početku godine.

Najveći gubitnik Hidrogradnja

Među aprilskim gubitnicima prednjači dionica Hidrogradnje koja je nastavila da tone , izgubivši devet posto svoje tržišne vrijednosti. Kako je ovo treći mjesec u nizu da vrijednost ove dionice pada, i to znatno iznad prosjeka tržišta, vlasnici ove dionice u odnosu na početak godine u minusu su 11,9 posto a gubitak bi bio znatno veći da prosjek ne vadi januarski saldo kada je ova dionica zabilježila rast od 28,4 posto. Na žalost investitora, januarska radost kratko je potrajala, pa se dionica Hidrogradnje našla u slobodnom padu gdje se dno još uvijek ne nazire.

Na silaznoj putanji nalazi se i dionica HT Mostar koja je već šest mjeseci u konstantnom padu, pri čemu je aprilski minus iznosio 5,2 posto, što je ovoj dionici obezbjedilo mjestu u vrhu liste gubitnika.U odnosu na početak godine, na kraju aprila ova dionica je vrijedila 13,5 posto manje pa se investitori mogu samo nadati pozitivnom preokretu u narednom periodu.

Gubitak dioničarima donijela je i dionica sarajevskog Klasa kojom se ponovo počelo stidljivo trgovati na SASE nakon dužeg zatišja. Tokom aprila cijena ove dionice pala je za 4,9 posto dok je u odnosu na početak godine njena cijena manja za 9,6 posto.

Dioničari EP HZ HB u minusu 20 posto

Minus u aprilu zabilježile su i dionice elektroprivreda, pri čemu je pad dionica mostarske EP HZ HB iznosio 2,5 posto dok je dionica sarajevske EP BiH prošla nešto bolje, sa padom od 0,9 posto.Ipak, u odnosu na početak godine, dioničari EP BIH su u puno boljoj poziciji jer je cijena ove dionice na kraju aprila ipak bila za 1,3 posto veća nego na početku godine, tako da su barem u simboličnom plusu.

Za razliku od dioničara EP BiH, dioničari EP HZ HB su nakon prva četiri mjeseca ove godine u debelom minusu, od 20,8 posto, a šanse da se u narednom periodu ova dionica opoaravi i iz minusa pređe u plus nisu prevelike.

Ni dionica najprofitablnije domaće kompanije BH Telecoma, nije u aprilu obradovala dioničare jer na mjesečnom nivou zabilježila pad od 0,9 posto ali je u odnosu na početak godine njena cijena još uvijek veća za 6,7 posto. Osim rasta cijene dionice, dioničari BH Telecoma mogu računati i na isplatu prošlogodišnje dividende, što će popraviti njihov ukupan saldo i opravdati ulaganje u ovu dionicu.

Izgledi za skori oporavak dionica na Sarajevskoj berzi i dalje su slabi, prije svega zbog hroničnog nedostatka kupaca sa svježim novcem, što se najbolje vidi iz ostvarenog prometa.

{fusionchart id="105" SASE0412}

Veći promet, veći dug FBiH

Iako je u aprilu ukupan promet na SASE iznosio 20,6 miliona maraka, što je duplo više nego u istom mjesecu prošle godine, lavovski dio, gotovo 70 posto, čini promet ostvaren emisijom trezorskih zapisa FBiH, dok se promet dionicama domaćih kompanija nalazi na simboličnom nivou.

Tako rast prometa na berzi ne ukazuje na oživljavanje zamrle trgovine već na ubrzano zaduživanje Vlade FBiH koja je suočena sa rastućom rupom u budžetu FBiH.

Investitorima koji su se našli u situaciji da su im u rukama dionice kojima cijena kontinuirano tone a kupaca nema na vidiku, ostaje da se tješe kako je riječ o dugoročnom ulaganju, a nominalni gubitak, kao i eventualni dobitak, ionako postoji samo na papiru sve dok svoje dionice ne prodaju.

(zurnal.info)