Privreda

INSPEKCIJA U SREBRENICI: Krava na jednoj, markica na drugoj farmi

Piše: Davor Obrdalj

Srebreničkim farmerima donirane su teško bolesne junice koje trenutno prijete da zaraze kompletan stočni fond na tom području

Srebrenički farmeri nedavno su dobili donaciju stoke od Federalnog ministarstva za izbjeglice. Uspostavit će se da je stoka zaražena i bez adekvatne dokumentacije. Neka grla su već uginula.

Za zaraženu stoku srebrenički farmeri su, prema dogovoru sa Federalnim ministarstvom za izbjeglice, platili participaciju od 30%, a za ostatak se pobrinulo ministarstvo iz budžeta građana. Krajem novembra, 130 junica stiže iz Rumunije.

Imali smo 27. 11. 2015. uvoz žive stoke iz Rumunije, a radilo se o 130 grla čija je vrijednost bila prilikom uvoza nešto viša od 108.000 maraka i uvozne dadžbine koje su plaćene prilikom carinjenja iznosile su oko 18.500 maraka,navodi se u podacima Uprave za indirektno oporezivanje.

Izvor Žurnala tvrdi da je firma koja je uvezla junice Mujanovići.d.o.o u vlasništvu Murisa Mujanovića. On za Žurnal tvrdi da nikad nije uvezao nikakve junice iz Rumunije.

Ako podijelimo vrijednost sa brojem uvezenih junica, doći ćemo do cifre koja je zapravo manja i od 30% participacije koliko su farmeri platili po jednom grlu. Dakle, farmeri su sami platili svoju donaciju, a kasnije se uspostavilo da su junice zaražene kao i da ne posjeduju adekvatnu dokumentaciju.

JUNICE BEZ PUTOVNICE

Iako je prema tvrdnjama kancelarije za veterinarstvo BiH pošiljka iz Rumunije imala svu potrebnu dokumentaciju, na terenu stvari izgledaju nešto drugačije. Dokumentaciju za životinje farmeri ili nisu nikad dobili ili im je dostavljena naknadno.

Veliki pritisak medija i vlasnika imanja na teritoriji općine Srebrenica, te brojne prijave  o novopridošlim govedima sumnjivog porijekla i zdravstvenog statusa, doprinijele su  da veterinarska stanica u Srebrenici krene u obilazak imanja na kojima je donirano 70 grla od strane Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Nalazi su da je junad pristigla bez prateće dokumentacije o porijeklu i u jako lošem zdravstvenom stanju .

Sve životinje su imale slične simptome, te na osnovu istih kao i o načinu dopremanja životinja na imanja, pretpostavili smo da je u pitanju tzv.“transportna groznica“ ili enzootska bronchopneumonia. Zajednička karakteristika ovih bolesti je ta da sve počinju virusnom infekcijom koja smanjuje opštu otpornost životinje i omogućava razvoj sekundarnih bakterijiskih infekcija gdje može doći do teških komplikacija, tj.uginuća, kojih je i bilo na skoro svim imanjima, što potvrđuje i obdukcijski nalaz izvršen nad dvoje teladi od strane Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, navodi se u nalazima Veterinarske stanice Srebrenica.

SPORNE UŠNE MARKICE

Veterinarska stanica utvrdila je mnoge nepravilnosti koje se odnose na prateću dokumentaciju, koja je tek naknadno stigla do vlasnika. Radi se o pasošima životinja, uvjerenjima o zdravstvenom stanju, te nevažećim C obrascima koji se odnose na kretanje životinja. Također, stvarna starosna dob stoke ne odgovara onoj navedenoj u pasošima.

Epilog čitavog slučaja jeste da srebrenički poljoprivrednici trenutno u svojim štalama imaju teško bolesnu stoku koje prijete da zaraze i ostatak stočnog fonda na tom području. Prema izvorima Žurnala, nadležna tužilaštva su već pokazala interes za ovaj slučaj.

 

...

 

ŠTA SU PRONAŠLI VETERINARI

U nastavku predstavljamo neke od nepravilnosti kod pojedinih vlasnika koje je utvrdila veterinarska stanica Srebrenica na širem području Općine Srebrenica:

Na imanju Ismeta Osmanovića:

7 junadi od ukupno 10 (3 je uginulo) sa rumunskim ušnim markicama.

Vlasnik naknadno dobio pasoše od kojih 8 odgovara broju ušnih markica na govedima, a 2 pasoša ne odgovaraju brojevima markica doniranih grla.

Starosna dob junadi navedena u pasošu životinja ne odgovara dobi životinja koje se nalaze na imanju.

Vlasnik nije dobio uvjerenje o zdravstvenom stanju, kao ni prateći dokument o kretanju životinja, te ih nemože prevesti na sebe.

Na imanju Salke Tursunovića

10 doniranih junadi sa rumunskim ušnim markicama.

Vlasnik naknadno dobio pasoše.

Vlasnik nije dobio uvjerenje o zdravstvenom stanju, kao ni prateći dokument o kretanju životinja, te ih nemože prevesti na sebe.

Na imanju Muje Bećirevića:

7 doniranih junadi sa rumunskim ušnim markicama i 1 sa BA-ušnom markicom (koja nema pasoš niti uvjerenje o zdravstvenom stanju)

Za junad sa rumunskim ušnim markicama vlasnik naknadno dobio pasoše i uvjerenja o zdravstvenom stanju.

Vlasnik nije dobio  prateći dokument o kretanju životinja, te ih nemože prevesti na sebe.

Na imanju Asima Bećirevića:

9 doniranih junadi sa rumunskim ušnim markicama  i 1 sa BA-ušnom markicom (koja nema pasoš niti uvjerenje o zdravstvenom stanju)

Za junad sa rumunskim ušnim markicama vlasnik naknadno dobio pasoše i uvjerenja o zdravstvenom stanju.

Vlasnik nije dobio uvjerenje o zdravstvenom stanju, kao ni prateći dokument o kretanju životinja, te ih nemože prevesti na sebe.

Na imanju Senahida Hasanovića:

10 doniranih junadi sa rumunskim ušnim markicama.

Za junad sa rumunskim ušnim markicama vlasnik naknadno dobio pasoše i uvjerenja o zdravstvenom stanju, kao i 1 iskopiran, nevažeći C – obrazac o kretanju životinja.

Na imanju Mustafe Efendića:

8 od ukupno 10 (2 je uginulo)doniranih junadi  sa rumunskim ušnim markicama.

Vlasnik naknadno dobio pasoše i uvjerenja o zdravstvenom stanju, kao i 1 iskopiran, nevažeći C – obrazac o kretanju životinja.

Na dokumentaciji vlasnika Mustafe Efendića nalaze se brojevi ušnih markica za dvoje junadi, za koje se pouzdano zna da se nalaze na imanju Ismeta Osmanovića.

Na imanju Muhameda Alića:

8 od ukupno 10 (2 je uginulo) doniranih junadi  sa rumunskim ušnim markicama.

Vlasnik naknadno dobio pasoše životinja.

Vlasnik nije dobio uvjerenje o zdravstvenom stanju, kao ni prateći dokument o kretanju životinja, te ih nemože prevesti na sebe.

Na imanju Sabita Manđića:

3 od ukupno 5 (dvije uginule) doniranih krava

Ušne markice na kravama nose oznaku BA, nemaju pasoš životinja.

Vlasnik dobio neuredno uvjerenje o zdravstvenom stanju.

Određeni broj ušnih markica nije se slagao sa brojem uvjerenja o zdravstvenom stanju

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Srebrenica, Davor Obrdalj, Privreda