Pritisak na kafić koji je podržao Pravdu za Davida:Najezda inspektora i specijalaca u kafeu Pub Life

Pod okupacijom

Pritisak na kafić koji je podržao Pravdu za Davida: Najezda inspektora i specijalaca u kafeu Pub Life

PUB LIFE je banjalučki kafe koji je javno podržao grupu "Pravda za Davida". Od tada trpe svakodnevne pritiske vlasti - kafe neprestano posjećuju komunalni policajci, inpekcija rada, tržišna inspekcija, poreznici a vikendom su obavezne policijske racije

Najezda inspektora i specijalaca u kafeu Pub Life

PUB LIFE je banjalučki kafe koji je javno podržao grupu "Pravda za Davida". Sve prihode od prodaje kafe poslije svakodnevnog okupljanja na Trgu Krajine uplaćuju na račun ove grupe, za pravnu borbu rješavanja brutalnog ubistva 21-godišnjeg Davida Dragičevića. Od tada trpe svakodnevne pritiske vlasti.

PUB LIFE je tek jedan u nizu kafića u centru Banjaluke, odmah pored Palate predsjednika RS i preko puta Banskog Dvora. Ali, u poslednjih mjesec dana jedino su oni na meti raznih policija i inspekcija…      

 

NAJEZDA INSPEKTORA

Četvrtak popodne, u kafeu PUB LIFE u Banjaluci sjedi desetak gostiju. Konobari i radnica zadužena za administrativne poslove svakog časa očekuju dolazak inspektora, bilo kojeg,  Poreske uprave RS, Komunalne policije, Inspekcije rada, Tržišne inspekcije... Neko od njih posjećuje ih svakodnevno, pregledaju knjige, pišu kazne, prijave…. 

Da li znate da nam je radna inspekcija došla četiri puta u roku od samo mjesec dana i da smo pri tome dobili dva puta kaznu od 2.000 KM i jednom od 4.000 KM? Rekli su da nam moraju napisati kaznu, jer će inače ostati bez posla! Radni inspektor nam je uručio kaznu 20. aprila i istu noć je ponovo došao sa racijom, dva puta u samo jednom danu... Da li znate kroz koji stres smo prolazili i da je vlasnica zbog toga dva puta završila u bolnici? Bezbroj inspekcija, dva puta racija, četiri puta komunalna policija, i to kod nas koji radimo časno i pošteno? Kada im samo jedan dan posvetite znate li koliko je to dana? Ne mogu mnogi da podnesu takav pritisak i stres, i pod raznim pritiskom su mnogi dali otkaz! Neka nas odmah zatvore zauvijek, ako je ikad iko došao u naš lokal a da nije dobio fiskalni račun! Želimo odgovor!! Zašto i kome smetamo? Zašto ćutite? Ne tolerišemo krađu, nasilje, nepravdu, ubistva, kriminalne radnje i ne zanima nas politika. Želimo samo pravdu i da nas pustite na miru da živimo normalno, da radimo i pošteno zaradimo svoj hljeb!” objavilo je osoblje kafea na svojoj facebook stranici.

Vlasnica kafea Maja Mustafić danas nije bila u objektu, a njeni saradnici su nam rekli da je na putu i da se neće vraćati u Banjaluku narednih nekoliko dana. Maja je u poslednje dvije sedmice imala tri smrtna slučaja, a juče joj je preminula baka. Bez obzira na ličnu tragediju, jučer je morala da se suoči sa inspektorima Poreske uprave, koji su ponovo došli u inspekciju. Nakon što su pregledali svu dokumentaciju, tražili su da originale ponesu sa sobom, na šta osoblje nije pristalo. Vlasnica, koja je danima pod strašnim pritiskom, burno je reagovala, tražeći da je puste na miru. Konobar koji je stajao pored nje, držao ju je za ruku i plakao. 


Potom je pozvala policiju zbog uznemiravanja. Policiju su pozvali i inspektori Poreske uprave, optužujući osoblje kafea da ih sprječava u obavljanju službene dužnosti.

U protekla dva vikenda kafe su kontrolirale i iznenadne policijske racije - specijalci sa fantomkama na glavama, naoružani automatskim puškama vršili su pretrese, preplašeni gosti kafea primorani su da drže ispružene ruke na stolovima… 

POLICIJSKE RACIJE

Policijske racije krenule su nakon što je u PUB LIFE-u 14. aprila nožem izboden 17- godišnji D.K. Napadač, Zvjezdan Barjaktarević je uhapšen poslije par dana, a policija je saopštila da je odranije poznat po činjenju krivičnih dijela, ali svaki put kada bi bio uhapšen, Tužilaštvo bi donijelo odluku o njegovom puštanju na slobodu. 

Izbodeni maloljetnik je sin novinarke ATV-a Milijane Kos, koja je u žižu javnosti dospjela 23. aprila, prilikom protesta gradjana ispred Okružnog tužilaštva Banjaluka, kada se verbalno sukobila sa ocem pokojnog Davida, Davorom Dragićevićem, tražeći od njega da „ne targetira“ nikoga kao saučesnike u ubistvu njegovog sina i da sve prepusti institucijama.  

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, pisao je gradonačelniu Banjaluke Igoru Radojičiću tražeći da gradske službe prestanu sa torturom u PUB LIFE. 

Radojičić je izjavio da je odmah po prijemu pisma od svih nadležnih gradskih organa hitno zatražio da se službeno izjasne o tome da li je u tom kafiću bilo vanrednih kontrola.

„Potpuna informacija o tome zatražena je od Komunalne policije i Odjeljenja za inspekcijske poslove i biće danas urađena i dostupna medijima, nakon što se obave sve provjere. Ono što imamo kao prvu informaciju jeste da taj kafić Komunalna policija nije kontrolisala unazad mjesec dana. Preciznije, Komunalna policija, prema njihovim podacima, nije tu imala nikakve provjere od kraja marta“, rekao je Radojičić.

Možda komunalna policija i nije bila od kraja marta, ali zato druge policije i inspekcije jesu. Nema sumnje, PUB LIFE je pod stalnim pritiskom, jer je postao mjesto u kojem se okupljaju pripadnici građanskog otpora, koji traže istinu i pravdu o smrti Davida Dragičevića.

(zurnal.info)