DISKRIMINACIJA

NEMA NASTAVE ZA 151 DIJETE: Umjesto brzog rješenja ministar najavljuje okrugli sto!

FOTO: radiosarajevo.ba
Piše: Branka Mrkić-Radević

Dok očajni roditelji prava traže ispred zgrade Vlade KS ministar obrazovanja Elvir Kazazović najavljuje da će sljedećeg utorka “organizovati okrugli sto”!

Za 151 dijete sa poteškoćama u razvoju, opservirano i obuhvaćeno programom EDUS-a 3. septembra nije započela nova školska godina. Dok očajni roditelji prava traže ispred zgrade Vlade KS, ministar obrazovanja Elvir Kazazović najavljuje da će sljedećeg utorka “organizovati okrugli sto”! Kao i premijer Adem Zolj, očito neosjetljiv na činjenicu da 151 porodica u ovom trenutku gleda kako njihova djeca gube vještine stečene teškim radom. Svake godine ova djeca, i na čiji račun živi kompletna Kantonalna vlada, čekaju mjesecima da budu uključena u program.
Razlog za ovogodišnje odgađanje: većina osoblja nije plaćena čak ni za juni, a niko od osoblja nije dobio platu za juli i avgust. Neki od edukatora sasvim su napustili program. Nije potpisan ni sporazum sa Centrom Vladimir Nazor kako bi se utvrdili detalji rada.

Materijal za tužilaštvo

Dok se milioni maraka putem projekata Ministarstva obrazovanja KS daju za elektronske dnevnike i učionice koji nikako da zažive, matrice, pilot-projekte koji se ukidaju nakon godinu dana, škole skijanja, plivanja... za djecu sa poteškoćama u razvoju, za koju je važan svaki dan u obrazovnom sistemu – sluha nema.
Nekim od nabrojanih projekata Ministarstva obrazovanja, a o čemu je Žurnal ranije pisao, bavi se i Tužilaštvo KS. Prijavljene su neregularnosti prilikom nabavke opreme i sumnja u zloupotrebu položaja.

Iako je prethodnih dana upriličeno više sastanaka sa nadležnim iz kantonalnih struktura, te data i neka obećanja, pitanje je da li će i kada program zaista i započeti. Koliko to štete nanosi djeci obuhvaćenoj programom objašnjava Sanela Lindsay iz EDUS-a. Intenzivnim radom postigne se napredak, djeca usvoje brojne vještine, ali svake godine zbog izgubi se po nekoliko mjeseci.  U okviru EDUS-a (Edukacija za sve) u centru Vladimir Nazor provodi se rano prepoznavanje i rad sa djecom predškolskog uzrasta:
- Tada djeca gube stečene vještine. Prošle godine bila je to pauza od nekih 7, 8 mjeseci, koliko se nije radilo sa djecom. Dođu ponovo i kad se opserviraju vidite da su izgubili većinu tih vještina uspostavljenih u prethodnom periodu. Za roditelje je to poražavajuće i dovodi ih do ivice očajanja jer vide kako i koliko može dijete da napreduje kad se s njim radi na odgovarajući način uz pomoć nauke. Kada vidite koliko ste izgubili time što vaše dijete čeka a svi ostali idu u školu ili u vrtić...koliko dragocjenog vremena su ova djeca izgubila.  Jer ako te vještine ne dobiju u prvih šest godina života vjerovatno ih  neće nikada ni dobiti ili će ih dobiti samo djelimično i vrlo teško i sporo.

Djeca na posljednjem mjestu

Svake godine Kantonalna vlada i Ministarstvo obrazovanja ponašaju se kao da su potrebe ove djece neko iznuđivanje, kaže naša sagovornica, a ne pravo koje im pripada:
Djeca su u našem obrazovnom sistemu na posljednjem mjestu.
U budžetu KS za 2018. za ovu namjenu izdvojeno 600 hiljada KM, ali sva sredstva nisu utrošena.

Rad EDUS-a u BiH od samog početka prate brojne administrativne i finansijske poteškoće. Prvo se radilo u saradnji sa Zavodom Mjedenica, zatim Centrom Vladimir Nazor, i to nakon višemjesečnog prekida nastave trokom prošle godine.

Broj djece koja bi trebala pohađati ovaj program stalno se povećava. Samo u protekloj sedmici opservirano je 11 mališana. Očekuje se da će taj broj uskoro biti blizu dvije stotine. Iako je na posljednjim sastancima premijer Zolj najavio da će problem biti riješen, prvo treba uposliti novo osoblje:
- Poučeni ranijim iskustvom bojimo se da će naša djeca ponovo čekati da se taj problem riješi i pritom izgubiti vještine koje su dobili nakon što smo radili sa njima, a već su jednom bili u nazadovanju kad su čekali prošle godine. To je potpuno neprihvatljivo, sredstva za djecu sa poteškoćama se moraju naći, to je njihova nasušna potreba.
Po procjenu iz EDUS-a za normalno funkcionisanje i rad sa djecom, kojih je svakim danom sve više, potrebno je oko 1,8 miliona KM. Centar koji bi se mogao finansirati od ovih sredstava imao bi višestruko značenje: kao škola i resursni centar za edukaciju stručnjaka i roditelja, te naučnoistraživački centar.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ministarstvo obrazovanja KS, Elvir Kazazović, EDUS, Sanela Lindsay