GRABINAČELNIK

Luksuzni život porodice Galijašević: Reketom do vile, nekretnina, putovanja, restorana, šopinga...

Piše: Azra Omerović

Kantonalni sud u Bihaću krajem januara potvrdio je novu optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK protiv bivšeg gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića zbog zloupotrebe službenog položaja. U međuvremenu, na Općinskom sudu u Bihaću traje sudski postupak protiv Emdžada i Adelaide Galijašević zbog primanja mita. Žurnal otkriva luksuzno carstvo koje su Galijaševići godinama gradili, uglavnom nelegalno

Emdžad Galijašević od 01.11.2004. godine do 30.06.2016. godine bio je zaposlen u Javnoj ustanovi Veterinarski Zavoda Bihać, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko sanskog kantona i u Općini Bihać. Od 2005. do polovine 2016. godine primao je mjesečnu platu, sa naknadama, u iznosu  od 1.100 do 4.350 KM. U istom periodu na račun Galijaševića uplaćeno je 941.462,95 KM  po osnovu plata, toplog obroka, drugih naknada, kredita te gotovinskih uplata.

Kako saznaje Žurnal,   financijska istraga Kantonalnog Tužilaštva otkrila je raskošni život  bračnog para Galijašević koji nisu mogli finasirati redovnim primanjima. Osim svakodnevnog trošenja novca na luksuzna putovanja, garderobu i kupovinu nekretnina financijska istraga Tužilaštva USK pokazala je da je dio novca stečenog nezakonitim putem utrošen i na izgradnju porodične vile u centru Bihaća  


Krediti i nekretnine

U periodu od septembra 2005. do juna 2016. godine Emdžad Galijašević imao je četiri kredita kod različitih banaka u ukupnom iznosu od 404.500 KM. Mjesečna rata za kredite iznosila je od 1.900 do 2.700 KM. Bez obzira na visoke rate kredita Emdžad Galijašević nije štedio.

Galijašević 2005. godine kupuje dvosoban stan u Bihaću- cijena je 55.000,00 KM. U 2011.godini putem leasinga kupuje automobil Peugeot 3008. Ukupan iznos sredstava uplaćen po navedenom leasinga od strane Emdžada Galijaševića iznosi 43.063,87 KM. Od navedenog iznosa Emdžad Galijašević gotovinom je platio 27.115,81 KM a putem tekućeg računa 15.948,06 KM. Krajem 2014. godine  Emdžad i Adelaida Galijašević kupuju novu nekretninu po cijeni od 75.000,00 KM.

Putovanja i šoping

Bivši gradonačelnik Bihaća dnevno je trošio i do 3.000 KM na kupovinu brendirane odjeće. Omiljena radnja Men`s point u Zagreb. U ovoj radnji znao je dnevno potrošiti i do 2.500 KM, dok je mjesečno trošio i do 5.400 KM na odjeću i kozmetiku.

Osim šopinga Emdžad Galijašević uživao je u putovanjima, minimalno jednom mjesečno. Hrvatska, Srbija, Slovenija. Putovao je sa stilom.

Zimovanje u Kranjskoj Gori. Cijena sitnica - 900 do 1500 KM

 Proljeće u Splitu Hotel Le Meridien lav

 Ljetovanje u Splitu- Hotel park cijena do 4.268KM


Nakon šopinga u Zagrebu ručak u omiljenom restoranu Okrugljak minimalno 250 KM

Luksuzni život bivše prve dame Bihaća

Prema podacima finacijske istrage  Kantonalnog Tužilaštva USK od 1.11.2004. godine do 30.6.2016. godine Adelaida Galijašević zaradila je 226.787,80 KM.

U navedenim primicima se nalaze gotovinske uplate koje je izvršila Adelaida Galijašević u iznosu 25.165,53 KM, tako da ukupni primici po osnovu plate, toplog obroka, drugih naknada i kredita iznose 201.622,27 KM”,navedeno je u rezultatima finacijske istrage protiv porodice Galijašević.

U navedenom periodu Adelaida Galijašević  bila je zaposlena u Unsko-sanskim šumama i Općini Bihać. Imala je mjesečnu platu od 500 do 1.500 KM.

Bez obzira na tu činjenicu dnevno je samo na kupovinu odjeće, parfema i kozmetike trošila i do 1.700 KM. Omiljena destinacija za šoping bio joj je Zagreb. Adelaida Galijašević od 2010. godine minimalno osam puta godišnje putovala je u Zagreb u šoping. Iris, Muller, Kišobrani Cerovski, Zara, Sisley, Shoebox, Hogl omiljene radnje u Zagrebu.

U septembru 2015. godine za samo jedan dan Adelaida Galijašević u četiri radnje u Zagrebu potrošila je 1.700 KM. U trgovini obuće Hogl 387,72 KM, Lesnina- 320 KM, Nikeshop-684,15, H&M-314KM. Ukupni troškovi šopinga u septembru iznosili su 3.689 KM.

Samo mjesec ranije, u august 2015. godine, Adelaida Galijašević u šopingu u Makarskoj, Sarajevu, Bihaću i Zagrebu potrošila je 3.700 KM. U oktobru iste godine na šoping u Bihaću i Zagrebu potrošila je ponovo 3.700 KM. Januar 2016. godine za Adelaidu Galijašević počeo je šopingom u Zagrebu i Bihaću. Ukupni troškovi za januar 2.349 KM.

Februar 2016. godine ponovo šoping u Zagrebu, mart i april šoping u Sarajevu. Potrošeno 4.456 KM.

Izgradnja vile u centru Bihaća

U pauzama između šopinga i putovanja bračni par Galijašević gradio je vilu u centru Bihaća.


Vila Galijaševića u Bihaću

Razlika između zakonitih i stvarnih primanja Emdžada i Adelaide Galijašević u iznosu od najmanje 161.160,33 a prema podacima iz financijske istrage taj novac dijelom materijalizirana upravo kroz izgradnju porodične vile. Navedeni iznos prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, predstavlja imovinsku korist pribavljenu izvršenjem krivičnog djela.

Osumnjičeni su prikazali da su ovaj objekt i sve radove u vezi istog, kupovina parcele, potrebne dozvole, izgradnja, namještanje i dr, investirali novčani iznos kredit od 245.713,38 KM, dok prema nalazu i mišljenju vještaka proizilazi da je vrijednost izvedenih i drugih građevinskih radova 513.091,11 KM i vrijednost kupljenog namještaja najmanje 22.065,00 KM”, navedeno je dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala.

Kantonalno Tužilaštvo USK ranije je Općinskom sudu u Bihaću  podnijelo Prijedlog za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, te je vila porodice Galijašević pod sudskom zabranom.

Utvrđeno je da je izvođačima radova i dobavljačima opreme isplaćen gotovinski iznos koji ne proizilazi iz kredita i koji iznos je, prema iskazima svjedoka, isplaćivala osumnjičena Adelaida Galijašević. Osumnjičeni Emdžad i Adelaida Galijašević su gotovinski isplaćivali velike novčane iznose za koje nije utvrđeno zakonito porijeklo, a koji novac su utrošili na izgradnju predmetne nekretnine. Postoje dokazi da je ova nekretnina u pretežnom dijelu izgrađena novcem za kojeg se opravdano vjeruje da je pribavljen izvršenjem krivičnog djela”, navedno je u Prijedlogu.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva USK Emdžad Galijašević tereti se da je kao službena osoba, Gradonačelnik Grada Bihaća, zajedno sa svojim savjetnikom Smailom Toromanovićem od odgovornih osoba firmi HC-ING i ZUBAN iz Bihać, Šefika Halilagića i Jasmina Đulkića, zahtijevali i primali procenat novčanih iznosa kako bi Grad Bihać ovim privrednim društvima isplatio dio duga po osnovu ranije izvedenih građevinskih i elektro radova za potrebe Grada Bihaća. 

Prije primopredaje novca Smail Toromanović usmeno bi zahtijevao i dogovarao procenat sa odgovornim osobama u ovim firmama. Gradonačelnik  Galijašević bi zatim službeno nalagao pojedinačne isplate duga prema firmama HC-ING i ZUBAN. Odmah nakon što je novac Grada Bihaća uplaćen na račun firmi Šefik Halilagić i Jasmin Đulkić  podizali bi dio traženog iznosa i isti stavljali u kovertu te odnosili u Kabinet Gradonačelnika u Gradskoj upravi Grada Bihaća. Tako su  primili  61.000,00 KM. Adelaida Galijašević osumnjičena je da je pokušala prikriti novac koji je njen muž dobio reketiranjem privrednika u Bihaću.

(zurnal.info)