NISU BILI AKREDITOVANI:FUCZ neovlašteno uništavala eksplozivni škart

Novosti

NISU BILI AKREDITOVANI: FUCZ neovlašteno uništavala eksplozivni škart

Federalna uprava civilne zaštite je od 2009. do 2017. godine uništavala otpadna eksplozivna sredstva za kompaniju UNIS „Ginex“. U ugovoru se navodi da FUCZ ima akreditaciju BH MAC-a za obavljanje ovih poslova. Iz BH MAC-a za magazin Žurnal kažu da oni nisu nadležni za akreditiranje takve vrste poslova

FUCZ neovlašteno uništavala eksplozivni škart
FOTO: fucz.gov.ba

Na osnovu Sporazuma o poslovnoj saradnji Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i kompanije UNIS „Ginex“ d.d. iz Goražda, FUCZ je od 2009. do 2017. godine uništavala eksplozivna sredstva za ovu kompaniju koja je u većinskom vlasništvu Federacije BiH. Potvrdio je to za magazin Žurnal direktor FUCZ Fahrudin Solak.

To je podrazumijevalo i uništavanje otpadnih eksplozivnih sredstava iz procesa proizvodnje, odnosno uništavanje škarta. 

Da je FUCZ uistinu uništavala „Ginexov“ škart, pokazuje zapisnik od 14. oktobra 2016. godine. Navodi se da je uništavanje škarta izvršio Tim Goražde FUCZ Sarajevo, te da je uništena određena količina škarta inicijalnih i detonatorskih kapisli nastalog u proizvodnom pogonu „Ginexa“.

 

 

BH MAC NIJE NADLEŽAN ZA AKREDITIRANJE

Kako se navodi u ugovoru između FUCZ i „Ginexa“ iz 2017. godine, obaveza pružaoca usluga, odnosno Federalne uprave civilne zaštite, je da „angažuje tim za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava sa svom neophodnom opremom i medicinskom podrškom i koji je za ovu vrstu poslova akreditiran kod BH MAC-a“.

Dakle, u ugovoru se navodi da FUCZ ima odgovarajuću akreditaciju Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BH MAC) za uništavanje otpadnih eksplozivnih sredstava iz procesa proizvodnje, odnosno škarta.

Na upit Žurnala da li je FUCZ akreditovana za uništavanje škarta u procesu proizvodnje naoružanja i vojne opreme.iz BH MAC-a to negiraju. 

„Akreditacija za uklanjanje eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata (ESZR) ne podrazumijeva uklanjanje škarta u procesu proizvodnje naoružanja i vojne opreme, jer BH MAC nije nadležan za akreditiranje takve vrste poslove“, odgovaraju iz BH MAC-a.

Osim toga, podsjećaju i na Zakon o deminiranju u BiH, gdje se navodi da se pod deminiranjem ne smatra uklanjanje škarta u procesu proizvodnje naoružanja i vojne opreme.

 


 

Kako saznaje Žurnal, FUCZ nije uništavala samo „Ginexov“ škart, nego i škart kompanije „Pobjeda-Rudet“ d.d. Goražde.

GRADIT ĆE SE NOVI POLIGON

Kako su iz FUCZ za magazin Žurnal rekli, „usluge uništavanja na poligonu za uništavanje iznose 1.000 maraka za uništavanje maksimalno 60kg neto mase čistog eksploziva u najviše šest odvojenih detonacija“.

FUCZ se ugovorom obavezala osigurati vlastiti eksploziv i dodatke potrebne za uništavanje.

Kako navode Žurnalovi izvori, u ovom poslu najveću korist ima „Ginex“, jer bi inače uništavanje škarta puno više koštalo.

Timovi FUCZ su uništavanja vršila na poligonu Crijetež, na području Goražda, ali to više nije izvodljivo s obzirom na to da lokalitet na kojem se nalazio poligon graniči s privatnim posjedima koje su vlasnici počeli koristiti.

„Zadnje uništavanje je izvršeno 25.05.2017. godine i od tada FUCZ više ne obavlja poslove uništavanja NUS-a i eksplozivnih sredstava iz proizvodnog procesa zbog nepostojanja adekvatnog poligona za uništavanje“, navode iz FUCZ.

Bio je to razlog za sastanak direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka s premijerkom Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Aidom Obuća, ministrima u Vladi BPK, te predstavnicima kompanije „Ginex“ u maju 2019. godine. Razgovaralo se o budućoj lokaciji za uništavanje eksplozivnih materija u ovom dijelu BiH.

Prvobitno je planirano da budući poligon za uništavanje eksplozivnih materija bude na planini Gušta, na lokalitetu Oručevac-Čanak. Tome su se usprotivili stanovnici okolnih sela Beriča, Kraboriša, Ilovače, Rešetnice, Posestre i Orahovica tražeći zaustavljanje gradnje poligona.

protestni skup mještana sela nadomak poligona            foto: Fena           

 

Na protestnim skupovima ukazali da bi poligon trebao biti nekoliko stotina metara od izvora pitke vode. Naveli su i da imaju saznanja da bi na poligonu veličine 10.000m2  bio uništavan eksplozivni škart ne samo iz Goražda. Odluku o lokalitetu inače je utvrdila Skupština BPK u prošlom sazivu avgusta 2018 po ubrzanoj proceduri. Nakon prijetnje stanovnika da će se svi iseliti sa tog područja, Skupština BPK je posljednjih dana februara ove godine stavila van snage odluku o izgradnji poligona na planini Gušta.

(zurnal.info)