Suđenje Novaliću i drugima:Advokat Stevanović urgirao za dozvolu Srebrenoj malini

Istražujemo

Suđenje Novaliću i drugima: Advokat Stevanović urgirao za dozvolu Srebrenoj malini

Uposlenik Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kazao da mu je direktor Zolak rekao da ga je zvao Miloš Stevanović i raspitivao se šta je potrebno da "neka firma za potrebe Vlade FBiH uveze respiratore"

Advokat Stevanović urgirao za dozvolu Srebrenoj malini

 

Mladen Čančarević, pomoćnik direktora za opšte i pravne poslove u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, izjavio je danas da je za pravno lice Srebrena malina prvi put čuo 13. aprila 2020. godine. Tog datuma ga je direktor Agencije Aleksandar Zolak obavijestio da se savjetnik UIOBiH Miloš Stevanović raspituje šta je potrebno da „neka firma za potrebe Vlade FBiH uveze respiratore“.

„Rekao sam da postoje dva načina – da se registruju kao veleprometnici ili da angažuju drugu firmu veleprometnika “, odgovorio je svjedok.

 

Stižu respiratori, mora se brzo reagovati

 

Stevanović je, ispričao je svjedok, opet zvao i rekao da „respiratori stižu i da se mora brzo reagovati“.

Čančarevića je nakon toga nazvao optuženi Fikret Hodžić, vlasnik Srebrene maline, a po preporuci Stevanovića.

„Poslao mi je i poruku da se čujemo, a zanimala ga je procedura da se izvrši uvoz. I njemu sam ponovio da za to postoje dva načina – registracija ili uvoz preko firme veleprometnika. Rekao je da će razmisliti i kada me je opet nazvao saopćio je da ide u postupak registracije“ ispričao je Čančarević.

Svjedok kaže da je kontaktirao glavnu inspektoricu Indiru Fazlagić (saslušana na suđenju u srijedu, op.a.) koja mu je saopštila da je i ona imala poziv za respiratore, da je zvao šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović, te da je potrebno hitno postupanje Agencije.

Podsjetimo da je Žurnal i ranije pisao o ambicioznom advokatu Milošu Stevanoviću iz Bijeljine, koji je jedno vrijeme bio i menadžer grada Bijeljina, a što mu je omogućio Mićo Mićić. Stevanović je, pisali smo ranije, putem firme „Standard“ oštetio Bobar banku za više od dva miliona maraka.

Firma Srebrena malina je u istom danu dobila dozvolu za interventni uvoz, ali i za upis u registar veleprometnika.

Odgovarajući na pitanje tužioca, svjedok je kazao da u vrijeme pandemije „koliko je njemu poznato nijednoj drugoj firmi nisu u četiri dana izdali dozvolu i za interventni uvoz i za registraciju“.

Istovremeno, na pitanje odbrane odgovorio je da ovakve situacije odranije nisu bile neuobičajene i da se u vrijeme prethodnog menadžmenta znalo desiti da takve dozvole izdaju pravnim licima i u jednom danu.

Na isto ovo pitanje druga dva svjedoka, koji su također uposlenici Agencije za lijekove Dragana Reljić i Strahinja Obradović odgovorili su da se „ne mogu sjetiti“.

 

Hitno, Vlada Federacije

 

Reljić je kazala da je predmet Srebrene maline zatekla na stolu, a na koverti je pisalo „hitno, Vlada Federacije“.

Uz zahtjev za upis u registar veleprometnika bio je i akt Federalne uprave civilne zaštite o raspodjeli respiratora zdravstvenim ustanovama.

Svjedokinja je ispitivana i na okolonosti stručne osobe koja će pratiti nus pojave medicinskih sredstava, a koju mora imati svaki veleprometnik. U Srebrenoj malini je, podsjetimo, za ovu vrstu poslova isprva bila zadužena Ana Bavrka, tv voditeljica, koja je po profesiji diplomirani inžinjer radiološke tehnologije. Ona je tu titulu stekla na fakultetu Zdravstvenih studija u Mostaru.

Pitanja tužioca su se odnosila na to da li je osoba koju je Srebrena malina navela kao stručnu osobu imala stručni ispit, na šta je svjedokinja odgovorila da je bila u procesu sticanja stručnog ispita i da je dokaz dostavljen za tu osobu nakon tri mjeseca.

Međutim, nakon što je istraga pokrenuta, odnosno prije nego je izvršen inspekcijski nadzor drugo lice u Srebrenoj malini je zaduženo za te poslove.

Suđenje će biti nastavljeno 6. oktobra za kada je planirano saslušanje Šeherzade Halilović i Mustafe Kadribegovića.

(zurnal.info)