PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI:Advokati Mehmedbašić i Baždarević za godinu dana zaradili 950 hiljada maraka!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI: Advokati Mehmedbašić i Baždarević za godinu dana zaradili 950 hiljada maraka!

Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu isplatili su advokatima Omaru Mehmedbašiću više od 730 hiljada a Izetu Baždareviću 225 hiljada maraka u 2016. godini za odbrane po službenoj dužnosti

Advokati Mehmedbašić i Baždarević za godinu dana zaradili 950 hiljada maraka!
FOTO: CIN

Da su odbrane po službenoj dužnosti više nego unosne pokazuju podaci sudova u Sarajevu. Sa samo dva suda isplaćeno je više od 950 hiljada maraka za rad samo dva advokata po službenoj dužnosti u 2016. godini - Omara Mehmedbašića i Izeta Baždarevića.

Kantonalni sud u Sarajevu u prošloj godini isplatio je 440 hiljada maraka sarajevskom advokatu Omaru Mehmedbašiću za 11 odbrana, dok mu je Općinski sud, u istoj godini, isplatio 290 hiljada maraka za odbranu 121 osobe po službenoj dužnosti. Njegov kolega Izet Baždarević u prošloj godini na Kantonalnom sudu zaradio je 109 hiljada maraka za odbranu četiri osobe dok mu je Općinski sud u isplatio 116 hiljada maraka za odbrane 43 osobe po službenoj dužnosti. 

Podsjetimo i na činjenicu da su, prema istraživanju CIN-a, Mehmedbašić i  Baždarević u periodu od 2005. do 2010, godine bili rekorderi u zaradama po ovoj osnovi. Mehmedbašić je u navedenom periodu zaradio 864, a Baždarević 548 hiljade maraka.

Žalbi advokata na prevelike zarade njihovih kolega do sada nije bilo, a ni na Zakon o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine koji omogućava osumnjičenom da bira branioca koji će ga zastupati sa liste advokat po službenoj dužnosti.

Predsjednik Regionalne advokatske komore Sarajevo, Senad Kreho koji je prošle godine po službenoj dužnosti na sudovima zaradio 41 hiljadu maraka, za Žurnal kaže da je zakon koji omogućava ovu praksu previše demokratičan.

- To nigdje nema da osumnjičeni bira advokata po službenoj dužnosti, samo kod nas je to moguće - kaže Kreho.

NAKON HAPŠENJA POSTAO SVJEDOK

Tajnu svog “uspjeha” Omar Mehmedbašić nije želio otkriti te je odbio govoriti za Žurnal. Međutim, možda su to uspjeli pripadnici Federalne uprave policije prije dvije godine.

FUP je krajem 2015. godine uhapsio Mehmedbašića zajedno sa referentima Općinskog suda zaduženim za izvršenje krivičnih sankcija, Ekremom Bezdrobom i Pašagom Selimovićem u istrazi o krivičnim djelima korupcije, davanja odnosno uzimanja mita radi odgađanja odlaska osuđenika na izdržavanje zatvorske kazne. Mehmedbašić je nakon saslušanja dobio status svjedoka.

Na Općinskom sudu u Sarajevu u toku je suđenje Bezdrobu i Selimoviću a Mehmedbašić je svjedočio kao svjedok Kantonalnog Tužilaštva. Bezdrob i Selimović su optuženi da su 13 puta primili mito od strane osuđenika ali i njihovih advokata.  Tako su, prema optužnici Kantonalnog Tužilaštva, od advokata Mehmedbašića najmanje šest puta primili novac u iznosima od 100 do 4.500 maraka (u pojedinim slučajevima i parfemi), da bi odgodili izvršenje kazne zatvora za njegove klijente.

Selimović Pašaga i Bezdrob Ekrem, dana 30.09.2015. godine oko 11,45 časova, u kancelariji broj 65 Opštinskog suda u Sarajevu, od strane O.M., advokata osuđenika S.K., primili obećanje dara ili koristi, na način da su dogovorili da će osuđenik S.K. dati korist u vidu novčanog iznosa od 300 KM, te naknadno dana 02.10.2015. godine oko 09,05 časova dogovorili da će dati korist u vidu novčanog iznosa od 400 KM, sve za poduzimanje redovnih službenih radnji u okviru sprovođenja procedure izvršenja krivične sankcije odnosno zamjene kazne zatvora kaznom kućnog zatvora uz elektronski nadzor osuđenom S.K. u predmetu Opštinskog suda u Sarajevu, za koji iznos je dogovoreno da će ga podjeliti na način da će 200 KM uzeti O.M., a po 100 KM Selimović Pašaga i Bezdrob Ekrem, navodi se u optužnici Tužilaštva KS.

U optužnici, Bezdrob i Selimović, pored primanja mita terete se i za odavanje službene tajne.

Neovlašteno su drugome saopštili, predavali i na drugi način učinili dostupnim podatke koji su službena tajna, na način da su predavali dokumente i saopštavali lične podatke drugih osoba koji predstavljaju službenu tajnu, a kojima su pristupali putem Sistema za automatsko upravljanje predmetima suda (CMS)- navedeno je u optužnici.

(zurnal.info)