NEZAKONITI OTKAZI U ZAVODU HUM:Informacija o pronalasku bombe kod štićenika nije odavanje službene tajne

Aktuelno

NEZAKONITI OTKAZI U ZAVODU HUM: Informacija o pronalasku bombe kod štićenika nije odavanje službene tajne

Sud je ocijenio da dostavljanje podataka u vezi sa stanjem u Zavodu nije odavanje službene tajne, jer su informacije o tome da štićenici danima sakrivali bombu u sobama ugrožavanje sigurnosne situacije

Informacija o pronalasku bombe kod štićenika nije odavanje službene tajne
Zavod za vaspitanje muške djece Sarajevo

Deset godina nakon što su dobili otkaz u Ustanovi za socijalno zbrinjavanje, odgoj i obrazovanje na Humu trojica uposlenika dobili su prvostepenu presudu u svoju korist. Općinski sud u Sarajevu presudio je da su Elmedin Kafedžić (vaspitač), Hadžo Puran (vaspitač) i Amar Čizmić (osiguranje) u decembru 2013. nezakonito dobili otkaze.

Isplata novčanih potraživanja u ovom sporu određena je u visini od blizu 250 hiljada KM, a sud je presudom naložio da se Puran i Čizmić vrate na posao. 

Sve je počelo 2013., kada su u javnost dospjele tvrdnje o haotičnom stanju u Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine na Humu, kako se tada ova ustanovala zvanično zvala. Fizički sukobi između štićenika, zlostavljanje, različite zloupotrebe i navodne nezakonitosti... brojni mediji izvještavali su o stanju u Zavodu kojim je rukovodio Dževad Šuško. Navedena trojica uposlenika sudu u Sarajevu podnijeli su tužbu radi zaštite od mobinga, diskriminacije i poništenja rješenja ugovora o radu. U međuvremenu je predmet za mobing i diskriminaciju odbijen kao neosnovan.

Kafedžić je otkaz dobio nakon što je Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike dostavio službenu dokumentaciju Zavoda, dosjee maloljetnika jer je smatrao da je sigurnosna situacija loša i da je za to kriva uprava. Uprava Zavoda ocijenila je to kao težu povredu radne obaveze jer su dostavljeni povjerljivi dokumenti.

Njih trojica su dostavili dokumentaciju o incidentnoj situaciji o pronalasku ručne bombe u sobi jednog štićenika. U odgovoru na rješenje o otkazu naveli su da su ovu dokumentaciju dostavili jer se radi o maloljetnim licima koja su se igrala-dodavala ručnom bombom, te da smatraju da da je za takvu sigurnosnu situaciju kriva uprava Zavoda. Incident sa bombom je potvrđen i policijskim zapisnikom.

Sva trojica su na saslušanjima naveli da dok direktor Zavoda nije postao Dževad Šuško nije bilo problema, a da su nakon njegovog dolaska stalno morali da se izjašnjavaju oko različitih situacija, potpisuju nove ugovore, a sve zbog toga što su prijavili nepravilnosti. Jedan od njih naveo je da je više puta upozoren od strane direktora da se ne druži sa druga dva tužitelja. 

Sud smatra da su tužitelji koji su dugogodišnji zaposlenici tuženog obavijestili nadležno ministarstvo o stanju kod tužene a što su imali pravo s obzirom da se desila incidentna situacija u kojoj je narušena sigurnosna situacija i za štićenike i uposlenike.... s obzirom na to da su štićenici unijeli ručnu bombu u prostorije tužene i danima je sakrivali i igrali se istom u prostorijama tužene. Tužitelji su u dopisu Ministarstvu koji je bio jedan od dva razloga  za vanredni otkaz iz svoje perspektive ukazali na neadekvatno postupanje i propuste uprave u vezi sigurnosne situacije – navedeno je u presudi.

Slanje ovih informacija Ministarstvu Sud ne smatra odavanjem službene tajne jer je osnivač tuženog Federacija  a jedan od finansijera i vršitelja nadzora nad radom Zavoda je to ministarstvo. 

Sud je ocijenio da, kada bi ovo uključivanje Ministarstva presuđeno kao odavanje službene tajne, to značilo da ni policijski organi ni tužilaštvo ne smiju biti uključeni u postupke kod Zavoda jer mogu doći do podataka o maloljetnim štićenicima:

Nikako se ne može smatrati Federalno ministarstvo rada i socijalne politike kao treće nenadležno lice – navedeno je u presudi. 

(zurnal.info)