Evropski parlamentarci optužuju hrvatsku policiju:Ako se prema nama ponašaju ovako, ne usuđujemo se pomisliti šta čine migrantima...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Evropski parlamentarci optužuju hrvatsku policiju: Ako se prema nama ponašaju ovako, ne usuđujemo se pomisliti šta čine migrantima...

Nakon što je hrvatska policija spriječila četiri europska parlamentaraca da dođu do punkta na granici sa BiH a ministar MUP-a Hrvatske ih opravdao optužbama da su pokušali nelegalno preći granicu oglasili su i europski zastupnici. Najavili su zahtjev Briselu da istraži ponašanje Hrvatske

Ako se prema nama ponašaju ovako, ne usuđujemo se pomisliti šta čine migrantima...

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno optužili su europske parlamentarce da su nezakonito pokušali preći granicu između Hrvatske i BiH te time pokušali opravdati postupanje hrvatske policije. Oglasili su se i europski parlamentarci. 

Na facebook stranici europskog zastupnika Pierfrancesco Majorinoa parlamentarci su izjavili da to nije istina.

- Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske optužio nas je jučer na konferenciji za novinare da smo pokušali ilegalno preći granicu iz Hrvatske u Bosnu. To nije bila naša namjera. Imali smo jasan dogovor sa vlastima -  nećemo danas ići u Bosnu, otići ćemo u kamp Lipu i razgovarati. Željeli smo vidjeti sta se dešava na hrvatskoj strani, na granici sa Bosnom u šumi Bojna, gdje znamo da su se dogodili vrlo ozbiljni slučajevi... Mnogo je ozbiljna stvar da nas ministar optuži da smo htjeli počiniti krivično djelo, kazao je europski zastupnik Brando Benifei.

Video počinje od 1:25 

Europska zastupnica Alessandra Moretti rekla je da nisu očekivali da će jedna europska zemlja, koja je u Europskoj uniji, ići tako daleko da prekrši prava europskih parlamentaraca.

Ovo je ozbiljna stvar, jak šamar za Europu, jer šta to kriju? Zbog čega ovo nasilje da se spriječe europski zastupnici da provjere njihov način rada, jer očigledno je da nešto kriju? Razočarani smo, ali vratit ćemo se u Brisel sa prijavom da se istraži postupanje Hrvatske, rekla je Moretti.

Europski zastupnik Pietro Bartolo kazao je da je hrvatska policija kao izgovor zbog čega im nisu dali da dođu do punkta na granici sa Bosnom, koristila navode da je livada oko njih minirana.

- Rekli smo im da nećemo silaziti sa puta, ići ćemo sa njima putem jer je tu bila policija, kazao je Bartolo navodeći da su na licu mjesta telefonski razgovarali sa hrvatskim ambasadorom u Rimu kojem su jasno rekli da nemaju namjeru prijeći granicu.

Europski zastupnik Pierfrancesco Majorino kazao je da neće stati na ovome, nastavljaju političku borbu u evropskom parlamentu i institucijama EU jer je očigledno da se radikalno mora mijenjati evropska imigracijska politika. Kako tvrdi, dosta je primitivne logike zatvorene tvrđave koja se mora braniti.

Na objavljenom snimku prije javljanja uživo objavljeni su dodatni snimci susreta parlamentaraca sa policijom kao i razgovor sa hrvatskim ambasadorom u Rimu. Na snimku se čuje i europska zastupnica Alessandra Moretti koja je u jednoj rečenici objasnila šta hrvatska policija ne želi europski parlamentarci vide.

-Ako se prema nama ponašaju ovako, ne usuđujem se pomisliti što čine ženama, djeci i muškarcima koji imaju pravo tražiti azil. Ovo što Hrvatska radi to je uskraćivanje prava na azil, navela je  Moretti.

Podsjetit ćemo javnost da su prije dva dana četiri europarlamentarca Pietro Bartolo, Alessandra Moretti, Pierfrancesco Majorino i Brando Benifei pokušali doći na granicu između BiH i Hrvatske da bi se uvjerili kako Hrvatska postupa prema migrantima ali ih je u tome spriječila hrvatska policija.

 

Priču je objavio italijanski portal Avvenire navodeći da je situacija u šumi Bojna na hrvatskoj teritoriji bila prilično napeta, jer je put blokiralo nekoliko policijskih kombija i 20-ak graničnih policajaca.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović, te načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno, na press konferenciji o incidentu naveli su da je hrvatska policija samo radila svoj posao te da su spriječili parlamentarce da prekrše zakon - kao što je nezakonit prelazak granice. Ministar Božinović kazao je da je sve bila provokacija, a Zoran Ničeno je otišao i korak dalje navodeći  kako je čuo da migrantima netko savjetuje da se namažu sirupom koji izgleda kao krv.

"Čuli smo migrante da ih netko savjetuje, primjerice da se dijete namaže sirupom od višnje, da to izgleda kao krv i da udruge to plasiraju u javnost kako bi se diskreditirala hrvatska policija", rekao je Ničeno.

Posjeta europskih parlamentaraca dolazi nakon mnogobrojnih svjedočenja migranta o zlostavljanju i nelegalnim pushbackovima u BiH. Do sada sve izvještaje medija, nevladinih organizacija kao i svjedočenja migranata Hrvatska je odbacivala navodeći da nisu tačna.

(zurnal.info)