U SUSRET AKCIZAMA:Autoceste uhljebile 58 radnika, a Ceste gradile puteve do vikendica
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

U SUSRET AKCIZAMA: Autoceste uhljebile 58 radnika, a Ceste gradile puteve do vikendica

Od 2014. godine do danas, Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH nisu izgradile niti jedan metar autoputa. Prema zvaničnim podacima, u istom periodu, neradničkom, dakle, u Autocestama FBiH zaposleno je novih 58 radnika. Rubrika konkursi na web stranici ovog javnog preduzeća je prazna

Autoceste uhljebile 58 radnika, a Ceste gradile puteve do vikendica
Foto: J P Autoceste Federacije

Davor Pravdić i nije baš na pravedan način zaposlen u JP Autoceste Federacije BiH. Sin je Ljube Pravdića, direktora JP Ceste Federacije, a posao u Autocestama je dobio kao pripravnik sa tendencijom stalnog zaposlenika. Bez konkursa.  I uglavnom se tako zapošljava u federalnim javnim preduzećima koja se bave cestogradnjom. 

A da oni u budućnosti ne bi oskudijevali, državni zastupnici vladajuće koalicije danas će razmatrati prijedlog Zakona o akcizama, čijim bi usvajanjem nafta i naftni derivati poskupjeli za najmanje 15 feninga po litru. Novac od akciza bi, saopćili su entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić, trebao biti iskorišten za gradnju cesta i autoputeva u BiH. Stoga ćemo se u nastavku ukratko pozabaviti poslovanjem federalnih javnih preduzeća u čijim su rukama autoputevi i regionalne ceste. 

Od 2014. godine do danas, Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH nisu izgradile niti jedan metar autoputa. Prema zvaničnim podacima, u istom periodu, neradničkom, dakle, u Autocestama FBiH zaposleno je novih 58 radnika. Rubrika konkursi na web stranici ovog javnog preduzeća je prazna. 

Uglavnom, zapošljavanje je teklo ovako. Zadnjeg dana decembra 2014. godine u JP Autoceste bilo je zaposleno 310 radnika. U junu 2016. godine, Autoceste su, barem tako piše na njihovoj službenoj stranici, imale 340 zaposlenika. Pola godine kasnije, broj zaposlenih je 368. Dakle, za samo pola godine 28 novih radnika zaposleno je u javnom preduzeću bez ikakve konkursne procedure. I sve to u periodu dok je na snazi bio famozni moratorij na zapošljavanje u javnim preduzećima čijim se postojanjem hvalio federalni premijer Fadil Novalić. U protekle dvije godine, tokom kojih je nezakonito zaposleno 58 novih radnika, funkcije direktora obavljali su Jasmin Bućo, kadar SDA, ili preciznije rečeno lični kadar predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, te kadrovi Radončićevog SBB-a Đenan Salčin i Adnan Terzić.

A kako koalicijski partneri iz HDZ-a BiH ne bi bili ugroženi, većina zaposlenih su upravo njihovi kadrovi. Sin Ljube Pravdića najbolji je primjer. Zaposlen je u Autocestama, jer ne bi baš prošlo nezapaženo da ga zaposle u JP  Ceste. Istina, u tom preduzeću broj zaposlenih ostao je isti kao i prije dvije i pogodine. No, u Cestama su drugi problemi.  

Federalni revizori su utvrdili da je novcem Cesta FBiH finansirana rekonstrukcija regionalnog puta Posušje-Jablanica, odnosno put koji vodi do Blidinjeg jezera, ili preciznije rečeno do vikendica koje su u vlasništvu uglavnom kadrova HDZ-a BiH. U pitanju je, naime, prebacivanje milion i po maraka namijenjenih za gradnju petlje Šićki Brod kod Tuzle, na račun preduzeća KTM Brina Posušje. 

„Ceste FBiH nisu potpisale ugovor sa izvođačem radova, niti su dostavljeni dokazi da je izvršeno ugovoranje između nadležnih kantona i izvođača radova, kao da je i provedena javna nabavka u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“, navedeno je u revizorskom izvještaju za 2015. godinu.

Revizori su još uočili da su Ceste FBiH finansirale gradnju regionalnog puta, koji uopće nije u nadležnosti Federacije BiH, te da je gradnjom tog lokalnog puta ugrožena gradnja petlje Šićki Brod kod Tuzle. I sada, kako bi se pokrilo dugogodišnje sumnjivo poslovanje, vladajuća koalicija SDA, SBB, HDZ BiH, potpomognuta zvaničnicima EU u BiH, po svaku cijenu želi usvojiti novi zakon o akcizama. Svoje gubitke, knjižit će građanima.

(zurnal.info)