NOVINARSKA NAGRADA:Autor i autorice najboljih istraživačkih priča su Stanimirović, Šabanović i Pisarević!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

NOVINARSKA NAGRADA: Autor i autorice najboljih istraživačkih priča su Stanimirović, Šabanović i Pisarević!

Novinar Al Jazeere Balkans Dragan Stanimirović, novinarka portala tacno.net Elmedina Šabanović i novinarka portala etrafika.net Andrijana Pisarević dobitnici su ovogodišnje nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji. Čestitamo!

Foto: Adi Kebo/zurnal.info
Foto: Adi Kebo/zurnal.info
Foto: Adi Kebo/zurnal.info
Foto: Adi Kebo/zurnal.info
Foto: Adi Kebo/zurnal.info
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Centar za razvoj medija i analize (CRMA) je jubilarni, deseti put organizirao izbor najboljih novinarskih istraživanja o korupciji, a ovoga puta ceremonija dodjele novinarskih nagrada održana je u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Zaprimljeno je više od 25 prijava, a žiri koji su činili novinari online magazina Žurnal odabrao je tri najbolja istraživačka medijska sadržaja o korupciji.

Novinar Al Jazeere Balkans Dragan Stanimirović nagrađen je za dokumentarni serijal „Bitka za Neretvu“, u kojem je istraženo kakva je korist, a kakva šteta od realizacije gradnje velikog broja novih hidroenergetskih objekata na području Hercegovine.

„Neizmjerno mi znači što je na ovaj način podržan izbor i značaj teme. Ovo će mi biti podstrek i za završetak trećeg dijela serijala „Bitka za Neretvu“, koju trenutno montiram. Kroz ovu priču najbolje vidimo kako su i rijeke u BiH, „naše“ političke elite podijelile prema nekadašnjim linijama fronta iz proteklog rata“, rekao je Stanimirović.

Nagrađena je i novinarka portala tacno.net Elmedina Šabanović. U tekstu „Za sigurnu Meliku Mahmutbegović: Policija sedam godina čuva prazan privatni stan potpredsjednice FBiH“ otkriva da je nešto više od 700.000 KM budžetskih sredstava potrošeno na osiguranje privatnog stana potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović, iako je ona koristila službeni stan Vlade FBiH.

„Izuzetna mi je čast što sam jedna od dobitnica nagrade. Mogu reći da mi je ova nagrada od izuzetne važnosti kao mladoj novinarki koja je tek na početku svoje novinarske karijere, i da predstavlja svojevrsni podstrek za moj budući rad. Želim da se zahvalim prije svega Centru za razvoj medija i analize što su prepoznali moj rad, ali ponajviše mojim kolegama i kolegicama sa portala Tacno.net“, kazala je Šabanović.

Novinarka portala etrafika.net Andrijana Pisarević dobila je nagradu za istraživački tekst „Zastrašivanjima od građana traže zastarjele dugove „Sinergije“ i „Prizme““.

„Ukazana mi je velika čast i teško mi je da pronađem najbolje riječi kojim bih se zahvalila kolegama, kako na prijavljivanju, tako i na ovom prestižnom priznanju. Svima nama je dužnost, pa i misija da, baveći se istraživačkim novinarstvom, ukazujemo na probleme koji potresaju i oblikuju naše društvo, da mu pokušamo biti neophodni korektiv. Mi stalno ponavljamo da je slobodno novinarstvo ugroženo, da smo pod pritiscima i da uvijek oko nas vreba neki cenzor, da nam uskraćuju odgovore. To je tačno, ali mi smo kovani tako da savladavamo te prepreke i tražimo odgovore uprkos svemu.  Ako sam svojim radom u proteklih blizu dvadeset godina tome pridonijela, ako sam uticala na rješavanje nekog problema ili nekome malo pomogla u nevolji, vjerujem da je onda moj dio misije ispunjen, a sve ovo što mi zajedno radimo vrijedno svake borbe“, podcrtala je ona.

Nagrađenim su čestitali i ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy, te izvršni direktor CRMA-e Eldin Karić.

“Večeras sam ovdje da govorim o herojima. Ovdje sam da govorim o onima koji čine ono što je ispravno bez obzira na cijenu. Da govorim o onima koji svoju zemlju i zajednicu stavljaju iznad sebe. Ovdje sam, doista svi smo ovdje večeras, da slavimo muškarce i žene koji rade sve ovo i više od toga – bosanskohercegovačke istraživačke novinare i novinarke. Odajemo im počast zbog njihove izvrsnosti. Odajemo im počast zbog njihove hrabrosti. Odajemo im počast zbog njihove ustrajnosti. I odajemo im počast jer njihov rad čini Bosnu i Hercegovinu boljom. Oni su, u svakom smislu te riječi, heroji. Slobodni i neovisni mediji su kamen temeljac demokratije. U najboljem slučaju, to osigurava da vlada zemlje funkcionira otvoreno i transparentno, te da se pravila jednako primjenjuju na svakoga“, istakao je ambasador Murphy.

Dodjeli novinarske nagrade prethodilo je zajedničko gledanje pozorišne predstave „Protekcija“ Branislava Nušića, jednog od najznačajnijih komediografa svog vremena, u režiji Kokana Mladenovića.

Izvršni direktor CRMA-e Eldin Karić istakao je da bi se ova predstava mogla zvati „Sto godina korupcije“:

„Jer, prije sto godina, tačnije prije 101 godinu, ovo Nušićevo djelo postavljeno je u sarajevskom Narodnom pozorištu. Tema ista, akteri skoro pa identični, epilog - stanje nepromijenjeno. Reklo bi se kako je korupcija na ovim prostorima trajno stanje. Jednako kako je i borba protiv korupcije tek paravan star vijekovima. Iza te šarene zavjese skrivaju se svi, od korumpiranih političara, preko novopečenih bogataša, do novinara koji su pronašli svoje mjesto u ovom paralelnom svijetu protekcionizma, klijentelizma, kleptokratije, jednostavno rečeno: sistemske korupcije i kriminala. Večeras, zajedno sa nama, imate čast da prođete s druge strane zavjese. Da zavirite u paralelni svijet društva koje se stvarno bori protiv korupcije, gdje se svakodnevno govori o zloupotrebama javnog novca, o privatiziranju naše imovine, naših života i budućnosti naše djece. Dobrodošli u svijet ljudi koji nisu pristali da se prodaju za bolje plate i status u društvu, koji nisu spremni da crnu stvarnost farbaju toplim, patriotskim bojama, pravdajući to višim ciljevima i borbom za državu, entitet, naciju…“

Karić je čestitao dobitnicima novinarske nagrade, istakavši da oni, kao i drugi koji se bave istraživačkim novinarstvom, pomažu društvu ukazujući na kriminal, korupciju i druge društvene devijacije:

„Večeras dodjeljujemo nagradu onima koji su istraživačkim novinarstvom razbili uspostavljeni društveni algoritam po kojem je sve dozvoljeno ako si vlast, ako si dio “mog naroda”, ako imaš moć da mi zaposliš sina, kćerku, ženu, muža, zeta, snahu… Večerašnji dobitnici nagrada, kao i svi oni koji su konkurisali svojim istraživačkim sadržajima, pomogli su, pomažu i dalje će biti tu da nas drže budnima, da nam kao u svojevrsnom Matrixu pokažu kako je lažno prikazana „stvarnost“ tek prostor gdje se provodi temeljita pljačka ovog društva i devastacija svih civilizacijskih vrijednosti. Na kraju, oni koji su gledali Matrix, možda će se sjetiti kada Morpheus objašnjava Neou stvarni svijet: „Ovo je tvoja posljednja prilika, nakon čega nema povratka, uzmeš plavu pilulu - priča završava, probudi se u svom krevetu i vjeruješ što god želiš vjerovati, uzmeš crvenu pilulu - idemo u zemlju čudesa.“ Možda nam je ovo posljednja prilika da uzmemo „crvenu pilulu“ i vidimo kakva je stvarnost.“

Na kraju podsjetimo da je CRMA ovaj događaj organizirala kako bi nagradila najbolja novinarska istraživanja nastala u protekloj godini i promovirala istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini. Novinarska nagrada ima za cilj promovirati izvanredna postignuća istraživačkih novinara, kao i poboljšati vidljivost kvalitetnog novinarstva.

Dodjela novinarske nagrade za najbolje istraživanje o korupciji omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke organizacije za međunarodni razvoj – USAID.

(zurnal.info)