NEDALEKO OD FESTIVALSKOG GLAMURA:Beskućnici u kinu i vlaga na plakatu Pabla Picassa
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Galerija Žurnal

NEDALEKO OD FESTIVALSKOG GLAMURA: Beskućnici u kinu i vlaga na plakatu Pabla Picassa

Fotograf Žurnala je u vrijeme festivalske groznice obišao nekadašnja kina u Sarajevu. Tamo su ga dočekali vlaga, nered i tek poneki uposlenik koji pokušava spasiti šta se spasiti da. Sarajevo prije rata nije imalo filmski festival ali je imalo više kina nego danas i bolje brinulo o arhivu u kome su kopije domaćih filmova i "filmsko blago", kako ga opisuje zvanična stranica ove javne ustanove

Beskućnici u kinu i vlaga na plakatu Pabla Picassa
Kasa u nekadašnjem kinu Imperijal; FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Nedaleko od glamura crvenog tepiha Sarajevo film festivala arhiv Kinoteke Bosne i Hercegovine u kojem se čuvaju kopije domaćih filmova bori se sa vlagom.

Kino Imperijal prenoćište je za beskućnike i meta za provalnike koji sistematski iznose ono malo stvari što je još ostalo i kinu.

Arhiv Kinoteke BiH propada, vlaga je u svim zidovima a uposlenici arhiva daju sve od sebe da zaštite trake koliko je moguće.

"Prvi dio filmova sačinjavaju originalni filmski materijali – negativ slike i tona, filmske kopije i filmska građa sinopsisi, scenariji, knjige snimanja, dijalog i titl liste domaćeg filma, zatim prateći materijali od filmova katalozi, fotosi iz filmova, plakate", piše na stranici Kinoteke.

U Kinoteci se nalazi i prvi zvučni kratki film "Ljubav u Sarajevu", iz 1936. godine.

"Tu je i film sniman davne 1919. godine u okolini Mostara i Bune 'Kopač blaga od Blagaja', ali i film 'Ničija zemlja', koji je nagrađen Oskarom. U bogatoj zbirci plakata domaćeg filma nalazi se 'Bitka na Neretvi', čiji je autor slikar Pablo Picasso i plakati filmova 'Most', i 'Valter brani Sarajevo', iz Kine."

Kino Apolo je zatvoreno do daljnjeg i kao i Imperijal osuđeno na propast.

(zurnal.info)