Nedžad Polić je novi direktor Bosnalijeka:Bivši kantonalni premijer koji je volio tuđe stanove
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Bivši kantonalni premijer koji je volio tuđe stanove

Polić je u Bosnalijeku dobio mandat od četiri godine ali bi i ovaj mandat mogao okončati mnogo prije vremena. Komisija za vrijednosne papire nedavno je ocijenila kako Skupština Bosnalijeka na kojoj je izabran Nadzorni odbor nije u skladu sa statutom kompanije i važećim zakonima. Zbog toga će se ovaj Odbor vjerovatno ponovo birati na narednoj Skupštini što bi moglo značiti poništenje svih odluka sadašnjeg Odbora koji je imenovao Polića za novog direktora

Bivši kantonalni premijer koji je volio tuđe stanove

Nedžad Polić novi je direktor farmaceutske kompanije Bosnalijek i od 18. oktobra ove godine preuzet će dužnost od Edina Arslanagića koji kompaniju vodi od 1991. godine, saopštila je kompanija.

Polić je bio jedini kandidat na konkursu za direktora Bosnalijeka koji je trajao tri sedmice. Glasnogovornica kompanije Zinaida Babović nije mogla za Žurnal reći da li dosadašnji direktor ostaje uposlenik kompanije.
- Danas je samo ova informacija o imenovanju – izjavila je Babović za Žurnal.

Polića u svom saopštenju Bosnalijek opisuje kao doktora ekonomskih nauka s bogatim menadžerskim iskustvom u privredi.

 

Smjena OHR-a

nedzad_polic_04062012Novom direktoru Bosnalijeka ne manjka ni političkog iskustva bogatog aferama. Polić je dugogodišnji član Stranke demokratske akcije i bivši premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Na izborima 2000. godine Poliću je OSCE zabranio kandidovanje na izborima jer je odbio poštovati odluku Općine Zavidovići da napusti stan u kojem je bespravno stanovao. Stan je pripadao zavidovićkoj Krivaji u kojoj je Polić bio finansijski i komercijalni direktor.

Bez obzira na upozorenja iz OSCE-a Polić je 2003. godine imenovan za premijera kantona ali nije dočekao kraj svog mandata. Ured visokog predstavnika je u martu 2003. godine upozorio Polića da je nelegalno raspustio Upravni odbor Kantonalne bolnice u Zenici ali se on nije obazirao na to. Nakon pritiska Visokog predstavnika Polić podnio je ostavku u januaru 2006. godine. Tvrdio je tada kako je Izborna komisija 2005. godine ispitivala njegovu stambenu aferu i odobrila mu mandat u Skupštini kantona.

Tri mjeseca nakon ostavke, novi premijer Miralem Galijašević imenovao ga je za svog savjetnika ali se Polić polako povlačio iz politike.

 

Krivična prijava

Vlasnik naftne kompanija HIFA Oil i stranački kolega, Izudin Ahmetlić, imenovao ga je za izvršnog direktora ove kompanije. Magazin Žurnal prošle je godine objavio članak o krivičnoj prijavi koju je Ured za razmatranje žalbi podnio protiv rudnika Kreka odnosno njenog vlasnika Elektroprivrede.

Kreka je na tenderu za nabavku goriva izabrala kompaniju HIFA OIL iz Tešnja ali prije nego što su stigli da kupe i litar nafte postupak je pauziran zbog žalbe firme Junuzović kopex iz Lukavca. Amir Junuzović tražio je od ElektroprivredeKreke da mu pojasne zašto su izabrali tešanjsku a ne njegovu firmu. Odgovor nije dobio ali je kasnije uspio saznati da Elektroprivreda nabavlja dizel gorivo od firme iz Tešnja bez obzira na njegovu žalbu. Rudnik i Elektroprivreda objašnjavali su da ne mogu čekati kraj procesa pa su odlučili kupiti pola miliona litara dizel goriva dok se slučaj ne riješi. Odluku o tome donijeli su bez obavještenja i u direktnim pregovorima sa HIFA OIL-om, na koje su pozvali samo ovu kompaniju od svih koje su se prijavile na raniji poziv.

Nadležni za te pregovore bili su Nedžad Polić, izvršni direktor HIFA OIL-a i suvlasnik ove kompanije Izudin Ahmetlić.

Polić je u Bosnalijeku dobio mandat od četiri godine ali bi i ovaj mandat mogao okončati mnogo prije vremena. Komisija za vrijednosne papire nedavno je ocijenila kako Skupština Bosnalijeka na kojoj je izabran Nadzorni odbor nije u skladu sa statutom kompanije i važećim zakonima. Zbog toga će se ovaj Odbor vjerovatno ponovo birati na narednoj Skupštini što bi moglo značiti poništenje svih odluka sadašnjeg Odbora koji je imenovao Polića za novog direktora.

(zurnal.info)