Počelo suđenje za organizovani kriminal:Izet priznao krivicu, Edin Arslanagić se smijao optužbama!

Istražujemo

Počelo suđenje za organizovani kriminal: Izet priznao krivicu, Edin Arslanagić se smijao optužbama!

Tužilaštvo grupu sumnjiči za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i ovlasti, pranje novca, poreznu utaju, krivotvorenje službene isprave i sklapanje štetnih ugovora. Samo čitanje optužnice trajalo je duže od sata vremena

Izet priznao krivicu, Edin Arslanagić se smijao optužbama!
Amar Arslanagić tokom privođenja, Arhiv; FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

U Sarajevu je glavnim pretresom počelo suđenje sedmorici optuženih za organizovani kriminal tokom rukovođenja Bosnalijekom u predmetu Arslanagić i drugi. Optužnica u ovom slučaju potvrđena je još u decembru 2015. godine ali je suđenje nakon odgađanja počelo gotovo godinu dana poslije.

Ranije je početak suđenja odgađan zbog zdravstvenog stanja Izeta Arslanagića, jednog od sedam optuženih u ovom slučaju. On je nekoliko dana prije prije konačnog početka suđenja priznao krivicu i postigao sporazum sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo. Sudsko vijeće je smatralo da u sporazumu o krivici postoje nedostaci pa je izjašnjenje Kantonalnog suda u Sarajevu o ovom sporazumu odgođeno za drugi put.

Na današnjem glavnom ročištu pročitana je obimna optužnica Tužilaštva, predstavljeni su optuženi te je tužilac Sead Kreštalica održao uvodnu riječ a advokatima je pružena mogućnost da prezentuju koncept odbrane.


Šteta od 23 miliona maraka

Bivši direktor Bosnalijeka i prvooptuženi u ovom slučaju, Edin Arslanagić, rekao je da je danas u penziji. Na pitanje da li je tokom služenja vojnog roka odlikovan, Edin Arslanagić je odgovorio da je odlikovan šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva. Još je dodao da je srednjeg imovnog stanja. Niko od ostalih optuženih, Šefik Handžić, Jasmin i Hasan Šepo, Amar i Izet Arslanagić i Aida Selvić, optuženi za zloupotrebu 23 milion maraka, nisu izjavili da su dobrog imovinskog stanja. Baš kao i Edin Arslanagić, Hasan Šepo i Šefik Handžić te Izet Arslanagić su danas u penziji, svi srednjeg imovinskog stanja. Ponosni vlasnik skupocjenog porschea i suvlasnik imovine Arslanagića koju smo u Žurnalu procijenili na više od šest miliona maraka, danas nezaposleni Amar Arslanagić, izjavio je da je srednjeg imovinskog stanja. Nezaposlen je i Jasmin Šepo, sin Hasana Šepe i vlasnik kompanije Carpe diem koji se izjasnio da je lošeg imovinskog stanja.

Tužilaštvo ovu grupu sumnjiči za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i ovlasti, pranje novca, poreznu utaju, krivotvorenje službene isprave i sklapanje štetnih ugovora. Samo čitanje optužnice trajalo je duže od sata vremena. O svim detaljima optužnice Žurnal je već ranije pisao a način na koji su poslovali Arslanagić i drugi detaljno je prikazan u dokumentarnom filmu TV Žurnala.



Tužilac Kreštalica je u svojoj uvodnoj riječi rekao kako će Tužilaštvo kroz 3.000 materijalnih dokaza dokazati na koji ne način ova grupa oštetila Bosnalijek za 23 miliona maraka. Kreštalica je tokom svog izlaganja najviše vremena potrošio na objašnjavanje veze kompanije Hasana Šepe Brštanica i Bosnalijeka. Od 2000. godine oko 95 posto svih prihoda Brštanice dolazilo je od Bosnalijeka, naglasio je Kreštalica i dodao kako je Brštanica samo na razlici stvarno pripremljenih i prikazanih obroka za radnike Bosnalijeka zaradila više od tri miliona maraka.

Tužilaštvo je obrazlagalo i slučajeve izgradnje apartmana na Bjelašnici koje je u ime Bosnalijeka gradila Brštanica, održavanja ovih apartmana koje je radila kompanija Jasmina Šepe Carpe diem, prevoza lijekova u Rusiju te poslovnih putovanja Amara Arslanagića koje tužilac naziva turističkim.


Smijeh u sudnici

Edin Arslanagić se na većinu optužbi iz optužnice smijao pa ga je predsjedavajuća sudskog vijeća Indira Jahić opomenula uz pitanje da li on smatra da je nešto u optužnici smiješno. Izlaganje tužioca nastavljeno je nakon Edinovog izvinjenja.

Glavno ročište obilježili su brojni prigovori advokata optuženih među kojima su neka od najistaknutijih advokatskih imena u BiH poput Senke Nožice, Vasvije Vidović i Senada Krehe. Respektabilna lista advokata za optužene lošeg i srednjeg imovinskog stanja.

Suđenje se nastavlja 26. oktobra i već je izvjesno da neće trajati kratko. Kantonalni sud ročišta zakazuje jednom u 15 dana. Na njima će se u prosjeku saslušavati po dva svjedoka a njih je ukupno 60. Da bi se ročište održalo, potrebno je da mu prisustvuje svaki od optuženih.

(zurnal.info)