UHAPŠEN SABIR LAHMAR:Bivši stanovnik Zenice osumnjičen za regrutaciju pripadnika ISIL-a
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

UHAPŠEN SABIR LAHMAR: Bivši stanovnik Zenice osumnjičen za regrutaciju pripadnika ISIL-a

Sabir Lahmar, jedan od 6 članova “Alžirske grupe” koji su iz BiH deportovani u bazu Guantanamo, uhapšen je ovih dana u Francuskoj. Tamošnje ga pravosuđe tereti za podršku ISIL-u. Lahmar je nakon rata nekoliko godina živio u BiH

Bivši stanovnik Zenice osumnjičen za regrutaciju pripadnika ISIL-a

Iskoristio bih priliku da se zahvalim vlastima Francuske i francuskom narodu na lijepom prijemu i ukazanoj pomoći.”

Tako je 2009. godine nakon izlazska iz zatvora Gvantanamo govorio Sabir Lahmar. Osam godina kasnije vlasti Francuske ga zajedno sa još 5 osoba hapse zbog sumnje da je organizovao mrežu regrutovanja za priključenje jedinicama ISIL-a.

Prema vlastitom priznanju, nakon napuštanja Gvantanama, Lahmar je tražio da bude vraćen u Bosnu i Hercegovinu, gdje su mu još uvijek živjeli supruga i djeca. U posljednji trenutak mijenja plan i nakon potpisane saglasnosti tadašnjeg francuskog predjednika Nikolasa Sarkozia nastanjuje se u Bordou.

Boravak sa lažnom potvrdom

Pitanje je da li bi vlasti BiH prihvatile zahtjev Sabira Lahmara da se ovdje i vrati. Lahmar, rođen 1969. godine u Alžiru, nije imao državljanstvo BiH. Dozvolu za stalni boravak, utvrdiće se kasnije, imao je na osnovu lažne potvrde da je radio za Visoki saudijski komitet u BiH od 1993. Radio jeste, ali tek od 1996. godine. Dozvolu za stalni boravak izdao mu je 1997. godine CSB Mostar. Živio je sa suprugom u Željeznom Polju, općina Žepče, a radio u Zenici. Godinu dana kasnije u ovom će gradu Lahmar biti osuđen sa još tri osobe kao saučesnik za razbojništvo. Opljačkali su američkog vojnog instruktora programa “Opremi i obuči” Majkla Kalvina u njegovom stanu u Zenici. Tokom suđenja utvrđeno je da je Lahmar boravišnu dozvolu dobio na osnovu lažne dokumentacije. Pomilovan je nakon pola izdržane kazne te potom nastanjuje u Sarajevu. Radio je u Kulturnom centru "Kralj Fahd" kojeg vodi ambasada Saudijske Arabije.

Hapšenje i izručenje

Zajedno sa još 5 osoba Afroazijskog porijekla, Lahmar je januara 2002. izručen vlastima SAD-a, zbog sumnje u povezanost sa terorističkim aktivnostima na prostoru BiH i kontakte sa osobama optuženim za terorizam. Prema šturim nezvaničnim navodima istrage Lahmar je imao telefonske kontakte sa vonim oficirima Al-Qaide. Bio je to period kada su zbog telefonskih prijetnji bile zatvarane ambasade i konzulati SAD-a i Velike Britanije u BiH. Zanimljiva je činjenica da je Lahmarov punac u to vrijeme radio kao dio osoblja upravu u američkoj ambasadi. Sve navode je Lahmar negirao, ali to nije spriječilo da nakon inicijative Federalnog MUP-a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH donese rješenje o oduzimanju dozvole boravka Sabiru Lahmaru. Nedugo potom slijedilo je izručenje SAD-u, koje su ga dodatno sumnjičile za pripadnost terorističkoj organizaciji iz Alžira GIA.

Nakon dolaska u Francusku iz Gvantanama, Lahmar je najavio podizanje tužbe protiv BiH zbog kršenja ljudskih prava, ali nije poznato da li je to zaista učinio. Trenutno treba dokazati francuskim vlastima da nije regrutovao pripadnike ISIL-a, zbog čega je i uhapšen.

(zurnal.info)